IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2016 17:56
TOPLUMDA VAR OLAN SOSYAL SORUNLARI TESPİT EDEREK DEĞERLENDİRMEK VE İHTİYAÇLAR TEMELİNDE HİZMET SUNUMUNU GERÇEKLEŞTİRMEK AMACIYLA GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI TARAFINDAN ŞEHRİN SOSYAL RİSK HARİTASI OLUŞTURULUYOR.
Toplumda var olan sosyal sorunları tespit ederek değerlendirmek ve ihtiyaçlar temelinde hizmet sunumunu gerçekleştirmek amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından şehrin Sosyal Risk Haritası oluşturuluyor.
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Sosyal Araştırma Merkezinde profesyonel bir kadro ile risk unsuru oluşturabilecek alanlarda anket formu oluşturularak saha çalışmaları başladı. Risk haritası için 30 mahallede çalışma yapan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, devamında 23’ü Şehitkamil’de 22’si Şahinbey’de olmak üzere 45 mahallede çalışmalara başladı. Yaklaşık 90 bin haneye ve 405 bin kişiye ulaştı. Bu çerçevede Gaziantep’te bulunan kurum ve kuruluşlardan veri talebinde bulunan Büyükşehir Belediyesi, alınan veriler ışığında Gaziantep’te risk unsuru oluşturabilecek başlıkları belirleyecek.
Kadın ve şiddet, çocuk ve eğitim, ekonomi, yaşlı, engelli, öksüz, yetim, şehit, gazi, suç, madde kullanımı ve satışı, erken evlendirilen kız çocukları, yerleşim yerindeki sosyal sorunlar, yerleşim yerindeki altyapı sorunları, sağlık sorunları, Suriyeli mülteciler gibi ana konularda çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çıkan sonuçları bir rapor haline getirdi.
Gaziantep’in toplam kalite değerini artırmak, marka değerini yükseltmek için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirten yetkililer, sosyal risk haritası çıkartmak için ilk etapta 30 mahallede sosyo-ekonomik durum değerlendirme çalışması yaptıklarını kaydetti. 30 mahallede 63 bin 303 hane ziyaret edilerek 284 bin 365 kişiye ulaşıldı. Öncelikli olarak ulaşılan bu verilerden 30 mahallede yapılan çalışmada 2 bin 79 fiziksel engelli, 807 zihinsel engelli, 563 fiziksel ve zihinsel engelli, 518 tutuklu, 826 asker, 668 yetim, 244 öksüz, 5 bin 219 65 yaş üstü ve 190 madde kullanan bireye ulaşıldı. Ekipler, 4 bin 498 Suriyeli aile ile de görüştü.