IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 13:50
BÖLGESEL GİRİŞİMCİLİK GÜNLERİ AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ
Gaziantep Teknopark’ın Araştırma ve Teknolojik Altyapısının Geliştirilmesi (GATEK) projesi kapsamında Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) TEKNOPARK tarafından düzenlenen INNOVA-ANTEP Bölgesel Girişimcilik Günleri açılış töreni, GAÜN Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşti.
Törenin açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, girişimcilik, araştırmacılık bütün bunlar birbirlerinden bazı davranış kalıpları açısından fark etse de hepsinin pozitif ama genelde de bilginin üretilmesi ve bilginin hayata geçirilmesi, ticarileştirilmesi anlamında çok önemli konular olduğunu ifade etti. Üniversite-sanayi ilişkisi, AR-GE, İnovasyon artık bunların yaşanır şeyler hale gelmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Coşkun, “Tıpkı eğitim de bu değil mi zaten. Eğitim, bir öğrenmeden daha öte bir şey, artık öğrendiklerimizin bir şekilde hayatın içerisinde yaşanır hale getirilmesi, bir davranış kalıbı haline gelmesidir. Biz de artık girişimciliği, inovasyonu, araştırmaları, AR-GE’yi yaşamak zorundayız. Bu çağda artık bilginin çok önemli hale geldiği saatler veya günler içerisinde yüzyıllar önce biriken bilginin ikiye katlandığını müthiş bir geometrik artış sergilediği bir dünyayı yaşıyoruz. Bu dünya içinde üretilen bilgilerin çok önemli bir kısmı pozitif amaçlı kullanılsa da kimi zaman negatif amaçla da kullanıldığını görmek hazin verici. Barış, insanlık, ülkemiz adına bilginin üretilerek hayata geçirilmesi konusunda, geçmiş on yıllardan daha farklı olarak her katmanındaki ki, bugün devlet erkânı, devletin politikalar, siyasilerin geldikleri noktalar, üniversitelerin bu konudaki anlayış değişiklikleri statükoları yıkmaları ve yeni yeni şeyler ortaya koymaları bunların göstergesidir. Bu anlamda buralarda ciddi mesafeler kat etmek zorundayız.”
Girişimcilikte, öğrenilmesi gereken bazı hususlar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Coşkun, “İletişim becerinizin iyi olması, insanlarla ilişkinizin iyi olması lazım. Bazı farkları görebilmeniz, hayal edebilme gücünüzün olması, her insana mahsus olan temel şeyleri kendi belleğinizde, şahsınızda geliştirmekle başlanılmalı. İçinize kapanarak, dünyayı sadece ezber anlayışıyla anlamaya çalışarak girişimcilik olmaz. Ortaya bir şey, bir farklılık koyacaksınız” şeklinde konuştu.
Türkiye tarafından önerilen diğer projeler arasında bu projenin Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye hak kazandığını hatırlatan GATEK Proje Takım Lideri Dr. Rein Ruubel, “Proje kapsamında geçirilen bir buçuk yıllık süre zarfında yapılan birçok faaliyet hayata geçmiştir. Bu faaliyetler arasında Gaziantep’teki yerel bazı firmalara araştırma gezilerini sayabiliriz. Gaziantep bölgesi içerisindeki firmalar için hazırlanmış eğitim programlarının planlanması ve bunların gerçekleştirilmesini sayabiliriz. Yine bu faaliyetlerin arasında üniversite, Teknopark ve yerel sanayiler arasındaki işbirliğinin artırılması için gerçekleştirilen faaliyetlerde de bulunmaktadır. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde bu faaliyeti de projenin son etkinliklerinden bir tanesi olarak düşünebiliriz” diyerek, bu faaliyet içerisinde Gaziantep Üniversitesi tarafından uygulamaya yönelik bir takım destekler ve eğitimler verildiğini söyledi. Dr. Rein Ruubel, “Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Teknopark ve TTO’nun ortaya koyduğu anlayış, algılama ve işbirliği üzerine kurulan, bununla gerçekleştirilen işbirliği bölgenin gelişimi açısında hayati öneme sahiptir. Bir araştırmacı olmak, bir girişimci olmak ve bir yenilikçi olmak arasında anlayış, zihin yapısı, beceriler ve bilgiler açısından bir takım farklılıklar vardır. Umarım bu iki günlük düzenleyeceğimiz faaliyetler içinde girişimcilik adına daha derinlemesine ve daha kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz” dedi.
Gaziantep TEKNOPARK Genel Müdür Vekili Yrd. Doç. Dr. Deniz Vuruşkan ise konuşmasında, çeşitli mecralarda Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Teknopark tarafından girişimcilik ile ilgili çok çeşitli aktiviteler yaptığını belirterek, “Bu etkinliğin diğer etkinliklerden farklı iki noktası var. Bu bölgesel, bölgeyle ilgili şeyleri konuşacağız. 7 farklı ilden 9 farklı üniversiteden arkadaşlarımız aramızda olacak. Yarın aramızda 8 tane liseden 40 genç beyin lise öğrencilerimiz aramızda olacak. İkincisi de ilk gün tamamıyla sahadan alıp bu işi başarmış kişilerle sizi buluşturduk. Bugünkü bu deneyimleri yarın hazırladığımız girişimciliği sizlere tiyatro, oyun ile hazırladığımız etkinliklerde kullanacaksınız. İki gün sonunda da Gaziantep’ten umarım hayatınızın geri kalanında kullanacağınız artı olgularla sizleri uğurlayacağız” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmaları sonrasında Girişim Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Ltd. Şti Kurucu Ortak Adnan Şahsüvar tarafından “Türkiye’de Girişimcilik” ile ilgili sunum yapıldı.