Bilirkişilere Önemli Uyarı

Güncelleme Tarihi:

Bilirkişilere Önemli Uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2016 15:18

GAZİANTEP SERBEST MUHASEBECİLER VE MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARAFINDAN ‘BİLİRKİŞİLİK EĞİTİMİ, İFLAS ERTELEMESİ VE KAYYUMLUK, RAYİÇ DEĞER BİLANÇOSU UYGULAMASI’ KONULU SEMİNER DÜZENLENDİ.

Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası tarafından ‘Bilirkişilik Eğitimi, İflas Ertelemesi ve Kayyumluk, Rayiç Değer Bilançosu uygulaması’ konulu seminer düzenlendi.
Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay yaptığı açılış konuşmasında, bilirkişiliğin adaletin tesisi etmesi için olmazsa olmazlardan biri olduğunu vurgulayarak, hakim ve savcıların her şeyin uzmanı olacak diye bir kural olmadığını, adaletin tesis edilmesi yönünde önemli bir yapı, olduğunu ifade etti.
Özbay konuşmasında, “Her şey kitapta yazılmayabilir, her şey kitapta yazıldığı gibi de olmayabilir. Bilirkişilik yapan arkadaşlar raporları hazırlarken, işin detayından kaçınmamaları gerekir. Çünkü gerçekler detaylarda gizlidir. Bilirkişinin atladığı en ufak bir detay belki de insanın içeri girmesine veya ticari anlamda kayıplara uğramasına sebebiyet verebilir. Bilirkişilerin daha dikkatli davranmaları gerekiyor” dedi.
Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise konuşmasında, muhasebecilerin güçlerinin fakında olmadıklarını ifade ederek birçok işletmenin muhasebeciler sayesinde ayakta olduğunu söyledi.
Bartık, “Muhasebeciler birçok firmanın aynı zamanda mali danışmadır. Fakat nedense iş dünyası çok hızlı aktığı için işverenlerimiz, iş sahiplerimiz muhasebe yapısına çok hakim değiller. İki konuda eksikliğimiz var. Önce Ticaret Odası olarak tespit ettik, bununla ilgili de her gün üyelerimize neler yapabiliriz diye araştırıyoruz, onlarla paylaşıyoruz. Hukuk ve muhasebeyi bilmeyen hiçbir işletmecinin gelecekte başarılı olması mümkün değil. Sadece siz bilirkişiler biliyor olmak yeterli değil, artık bu sizin göreviniz. Yani işletmeci yatırım yaparken muhasebe ve hukuk zeminini oluşturmadan yatırım yaparsa sonra onun yükünü siz bilirkişiler çekiyorsunuz. Cezasını en çok sizler çekiyorsunuz. Bu nedenle aslında muhasebecilik mesleği sadece defter tutmak, beyanname vermek, defter yazdırmak değil, bütün üyelerinizi, mükelleflerinizi eğitmek zorundasınız. Onlara daha çok destek vermelisiniz. Onların iş dünyasını daha hazır hale getirmelisiniz’’ şeklinde konuştu.
Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası toplantı salonunda gerçekleşen seminere, Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özbay, Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Hakim İlker Koçyuğut, Ankara Batı 8. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hayrettin Türe, Ankara Cumhuriyet Savcısı Lütfü Karakuş ve çok sayıda Muhasebeci, ve Mali Müşavir katıldı.
İki gün süren seminerin ilk gününde, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Açısından Bilirkişiliğin Mevzuattaki Yeri, Bilirkişi Yönetmelikleri, Bilirkişilerin Görev ve Sorumlulukları, Asliye Ticaret Mahkemelerinin Görev ve Yetkileri, Ticari Davalarda Özellikli Durumlar, Ticari Davalarda SMMM Bilirkişilerin Rolü, Bilirkişi İncelemesi ve Raporlamadan Beklentiler, İflas Ertelemesi ve Kayyımlık Süreçlerinde SMMM’lerin rolü konularında Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Başkanı Hakim İlker Koçyuğut bir sunum yaptı. S.M.M.M.Gültekin Çağrı Karapınar ise İtirazın İptali, Soruşturma Aşaması, Güveni Kötüye Kullanma, Kayyımlık Görevinde SMMM’lerin Yapması Gerekenler ve Örnek Uygulamalar konusunda bir sunum gerçekleştirdi.
Seminerin 2. Gününde ise, Aksaray Üniversitesi Şereflikoçhisar Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aktaş tarafından, Rayiç Değer Bilançosu Uygulaması, Ankara Cumhuriyet Savcısı Lütfü Karakuş tarafından Ceza Soruşturmasında SMMM Bilirkişilerin Rolü konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Ankara Batı 8. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hayrettin Türe ise Ceza ve Ağır Ceza Mahkemelerinin Görev ve Yetkileri, Ceza Muhakemeleri Kanunu Açısından Bilirkişilik, Bilirkişilerin Görev ve Sorumlulukları, Ceza Davalarında SMMM Bilirkişilerin Rolü, Bilirkişi İncelemesi ve Raporlamadan Beklentiler konularında seminere katılanlara bilgi verdi.
Seminer sonunda katılımcılara sertifikaları dağıtıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!