Baklavacıların "standart" sevinci

Güncelleme Tarihi:

Baklavacıların standart sevinci
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2015 13:00

- TSE tarafından Gaziantep'teki ustaların görüşlerine de başvurarak oluşturulan standartların Teknik Kurul tarafından kabul edilmesi, "baklavanın başkenti" olarak kabul edilen kentte memnuniyetle karşılandı - Baklava üreticisi Çağdaş: "Eğer standart gibi sıkı bir denetim gelirse sektörümüz daha güvenilir hale gelir"

Haberin Devamı

GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından baklavaya standart getirilmesi, Gaziantep'teki üreticileri memnun etti.

TSE tarafından Gaziantep'teki ustaların görüşlerine de başvurarak oluşturulan standartların Teknik Kurul tarafından da kabul edilmesi, "baklavanın başkenti" olarak kabul edilen kentte memnuniyetle karşılandı. Bu sayede "merdiven altı" diye tabir edilen kalitesi düşük ürünün piyasadan kalkacağını ümit eden ustalar, her aşaması ayrı maharet isteyen baklavaların "ağızlarda standart" lezzeti yakalamasını bekliyor.

Baklava üreticisi Burhan Çağdaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörde çırak bile sayılamayacak bazı kişilerin üretim aşamasında kendilerini "usta" diye nitelendirip iş hayatında yer edinmeye çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Baklavaya standart getirilmesinin, işini hakkıyla yerine getiren ustaları sevindirdiğini dile getiren Çağdaş, bu sayede sektördeki "çürük elmaların" yavaş yavaş temizleneceğini kaydetti.

Baklavanın gerçeğe yakın olarak üretilmesi için üreticinin gerçek ustalarla çalışması gerektiğini anlatan Çağdaş, "Ama iş sadece ustada bitmiyor. Aynı zamanda kullanılan ürünlerin de iyi seçilmesi gerekiyor. Mesela yağın içindeki oranlar bilinmezse baklavanın rengi, olması gerektiği gibi altın sarısı olmaz. O yüzden iyi bir baklava imal etmek için usta kadar kullanılan malzemeler ve miktarları da önemli" diye konuştu.

Standartların sektöre bir anlamda düzen getireceğini aktaran Çağdaş, şöyle konuştu:

"Standartların getirilmesi sevindirici ama bunların düzgün şekilde uygulanması için bazı tedbirlerin de alınması gerek. Mesela standartların uygulanması konusunda sıkı bir denetime ihtiyaç var. Eğer standart gibi sıkı bir denetim gelirse sektörümüz daha güvenilir hale gelir."

-Yufka ince olmalı, yağı ise özel zamanda alınmalı

Çağdaş, her aşaması ayrı bir ustalık isteyen baklavanın üretim aşamasından önce temin edilecek malzemelerin de özenle seçilmesi gerektiğini vurguladı.

Kendilerinin özel zamanlarda belli bölgelerden alınan tereyağı ve buğday unuyla Antep fıstığının karışımıyla üretim yaptıklarını ifade eden Çağdaş, "Baklava yapılırken yufkanın açılması çok önemli. Adeta tül kadar ince olmalı. Aksi takdirde yerken oluşan sesi duymak mümkün olmaz. Meşe odunu yakılarak oluşturulan 200-300 derecelik taş fırınlarda yaklaşık 45 dakika çevrilerek pişirilen baklavaların dilim araları bıçakla genişletilip yavaş yavaş oluşmaya başlar" dedi.

Haberin Devamı

Baklavayı pişirdikten sonra şerbetle buluşturduklarını anlatan Çağdaş, soğuyup dinlenen baklavayı tüketiciyle buluşturduklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!