IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2015 16:39
ARABANLI ORGANİK BAL ÜRETİCİSİ MEHMET UÇAR, TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ'NDEN ALDIĞI PATENTLE PATENTLİ ORGANİK BAL ÜRETİMİNE BAŞLADI.
Arabanlı organik bal üreticisi Mehmet Uçar, Türk Patent Enstitüsü’nden aldığı patentle patentli organik bal üretimine başladı.
Bal üreticisi Mehmet Uçar, 17 yıl önce başladığı bal üretiminde Türk Patent Enstitüsü’ne Özge Arıcılık adı müracaat ederek, marka patentini aldı. Araban ilçesine başlı Körhacıobası kırsal mahallesinde evinin bahçesinde eşi Ayşe Uçar ile birlikte başladığını anlatan Uçar, "Şubat 2015 tarihinde Özge Arıcılık ve Marka patenti için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulundum ve Kasım 2015 tarihinde Gaziantep’in ikinci, Araban ilçesinin de ilk organik bal üreticisi olarak marka patenti aldım. Organik bal üretimi için 3 yıldan beri bitki çeşitliliği çok fazla olan bölgelerin yaylalarında mevsimine göre gezici arıcılık yaparak elde ettiğim organik süzme balın kilosunu 40-70 lira, petek balın kilosunu da 70-100 lira arasında balın kalitesine göre değişen fiyatlarla her yıl benden başka hiçbir kişi yada yerlerden bal almayan belirli sayıdaki müşterilerime satışını yapıyorum" dedi.
Organik bal üretmek için uzun zamandır çalıştığını anlatan Uçar, Türk Patent Enstitüsü’nden gerekli onayı almasının ardından çalışmaların hızlandırıldığını da sözlerine ekledi. Bölgedeki bitki örtüsünün üretime önemli katkısı olduğuna dikkati çeken Uçar, ’’Patent almadan önceki organik bal üretim dönemimde her yılın Nisan-Mayıs ayında arılarımı Araban İlçesinden Diyarbakır Karacadağ bölgesine taşıyarak burada elde ettiğim Üçgül balı, Haziran-Temmuz ayında Gaziantep Dülük ormanlık alanı ve zahter bitkisinin yoğun olduğu diğer bölgelerde Zahter Balı, Ağustos-Eylül ayında Elazığ ve Malatya bölgesi ve keven bitkisi yoğun olan bölgelerde Keven balı, Ekim ayında da Araban Ovası’nda elde ettiğim pamuk balı sağımını yapıyorum. Pamuk ve Üçgül balını toptan Keven ve Zahter balını da perakende satıyorum. Organik süzme ve petek bal ile birlikte polen, propolis ve arı sütünün de organik üretimini yapıp müşterilerimize satışa sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
"EN BÜYÜK DESTEKÇİM EŞİM"
17 yıllık arıcılık hayatında en büyük destekçisinin eşi olduğunu belirten Uçar,GDO’lu ballara karşı da insanları uyardı.
Arısız ortamda bile bal üretildiğini belirten Uçar, "Arısız ortamda elde edilen konvansiyonel bal üretiminde arı, özellikle mısır şurubu (genellikle GDO’ lu) veya früktoz şurubu ile suni olarak beslenmektedir. Hatta bazen üreticiler daha da ileri giderek mısır şurubundan bal kıvamında ağda yapıp, içine de bal renginde boya ve çiçek kokusu esansı ekleyerek, bal elde etmektedirler. Bu tarz üretimin hiçbir aşamasında arı bulunmuyor. Dolayısıyla üretilen de bal gibi göründüğü halde bal olmuyor. Kendi sağlığınız için bal alırken organik olup olmadığına dikkat edin" diye konuştu.