Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Valisi Ali Yerlikaya ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nde, yanlış ve akılcı olmayan antibiyotik kullanımına 'Çok ilaç değil, doğru ilaç iyileştirir, 'İlaçlarınızı belirlenen süre ve miktarda kullanın' mesajları ile destek verdi.
Bu önemli gün kapsamında açıklama yapan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım’da gerçekleştirilen Avrupa Halk Sağlığı girişimidir" dedi. Güncel verilerin, Avrupa Birliği çapında dirençli bakteriler tarafından enfekte edilen hasta sayısının arttığını ve antibiyotik direncinin halk sağlığı için birincil tehdit haline geldiğini gösterdiği, dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çarenin antibiyotiklerin akılcı kullanımı olduğunu söyleyen Yazı, şöyle devam etti:
"Günümüzde bu güçlü, önemli ilaç grubu olan, antibiyotiklerin gereksiz kullanımı önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı, toplumda ve hastanelerde büyük bir problem haline gelen antibiyotik direncine sebep olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde antibiyotikler en sık tüketilen ilaçlar içinde 3- 5’inci sırada yer alırken ne yazık ki, ülkemizde ilk sırada yer almaktadır. Antibiyotik direnci, antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliğini kaybetmesidir. Bu hem toplum kaynaklı hem de hastane enfeksiyonlarında ciddi seyirli hasta oranlarının artmasına, tedavinin başarısızlığına, hatta ölümle sonuçlanan vakalara yol açmaktadır. Dirençli bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ederken, hastalığın daha uzun sürmesine yol açmaktadır. Bu da tedavinin uzamasına ve maliyetinin artmasına sebep olmaktadır. İdeal antibiyotik kullanımı için, hekim; doğru tanı sonrası, doğru antibiyotik, en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle tedaviyi planlamalıdır.
Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarında (ÜSYE) antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalıdır. Bu hastalıklarda antibiyotik kullanımı, iyileşme sürecini kısaltmaz, virüslerin diğer insanlara yayılmasını engellemez aksine antibiyotik direncine, vücut hücrelerinin ölmesine, vücut direncinin azalmasına ve antibiyotiğin yan etkilerine maruz kalarak iyileşme sürecinin uzamasına neden olmaktadır. Mevcut klinik araştırmalar yanlış antibiyotik kullanımının en çok ÜSYE'de gerçekleştiğini göstermektedir. Ateşi düşürmek amacıyla antibiyotik kullanımı da yine sıkça yapılan yanlışlardan biridir. Hasta kendisini iyi hissetse bile tedaviyi, hekimin belirttiği süreden önce sonlandırmamalıdır."
FOTOĞRAFLI