Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), dünyanın önemli fıstık üreticilerinden ABD'ye, araştırma ve inceleme gezisi düzenleyecek.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 20-28 Şubat'ta gerçekleştirilecek geziye, teknik personelin yanı sıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin katılacağını belirtti.
Ziyaret kapsamında ABD'deki fıstık üretiminin yapıldığı bölgelerin yerinde görüleceğini aktaran Tiryakioğlu, heyetin, teknik gezi sonrası hazırlayacağı raporu, sektör temsilcilerinin bilgisine sunacağını vurguladı.
Heyetin, zeytin üretimi ve işletmeciliği konusunda da çalışmalar yapacağını bildiren Tiryakioğlu, şunları kaydetti:
"ABD, 2007'den beri dünyanın en büyük fıstık üreticisi konumuna geldi. Şehrimizin adıyla özdeşleşen kültürel ürünümüz Antep fıstığının üretiminin artırılması için son yıllarda çok sayıda fidan toprakla buluşturuldu. Yeni yetişen ağaçlarımız ve değişen tarım anlayışımızla dünya pazarında hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. Bunun için üretimde rakibimiz olan ülkelerin tarım sahalarını yerinde inceleyeceğiz."
Tiryakioğlu, fıstık üretiminde sulamanın büyük önem arz ettiğine dikkati çekti.
Fıstık üretiminin, İran ve ABD gibi ülkelerde daha çok ova ve sulu tarım arazilerinde yapıldığını bildiren Tiryakioğlu, "Bu sayede üreticiler dekar başına daha yüksek verim ve gelir elde ediyorlar. Türkiye'de ise genellikle kıraç alanlar tercih ediliyor. Sulama yöntemi de yüksek rekolte için hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de 27 ilde yaklaşık 38 milyon Antep fıstığı ağacı olduğunu belirten Tiryakioğlu, bunun 16 milyonunun ise Gaziantep'te bulunduğunu kaydetti.
Gaziantep'te dikilen fidan sayısının ise 4 milyon civarında olduğunun tahmin edildiğini aktaran Tiryakioğlu, şu bilgileri verdi:
"Birkaç yıl içerisinde şehrimizde ürün veren ağaç sayısı 20 milyonu bulacak. Bu da önemli bir rekolte artışını beraberinde getirecek. Bu sayede daha önce sadece iç pazarda kendimize yeten Antep fıstığını ilerleyen yıllarda ihracat hedefleri doğrultusunda dış pazarlara da gönderme şansı yakalayacağız. Bu nedenle Antep fıstığının işlenmesi ve üretiminin artırılmasına yönelik farklı ülkelerde sürdürülen çalışmaları da yakından takip ediyoruz."