Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakan Yardımcısı Ali Şahin, Türkiye'nin Schengen bölgesinin üyesi haline geleceğini belirterek, "Türk vatandaşları da Avrupa içerisinde serbest seyahat hakkını ve özgürlüğünü elde etmiş olacak" dedi.
Gaziantep Kolej Vakfı (GKV) Özel Lisesinin düzenlediği, Türkiye'nin birçok ilinden yaklaşık 200 öğrencinin Avrupa Birliği gündem maddelerini ele alacağı Ulusal Forum (KOLUF 2016) başladı.
Lisedeki açılış töreninde konuşan AB Bakan Yardımcısı Şahin, gençlerin bu tür sosyal etkinliklerle farkındalık yarattıklarını söyledi.
Türkiye'nin AB üyeliği konusunda önemli sürece girildiğine dikkati çeken Şahin, "Bu yılın ekim ayında Avrupa ile vize serbestliği sürecine gireceğiz. Türkiye de Schengen bölgesinin bir üyesi haline gelecek ve Türk vatandaşları da Avrupa içerisinde serbest seyahat hakkını ve özgürlüğünü elde etmiş olacak. Bu sebeple çok yoğun bir AB süreci yaşıyoruz. Pazartesi de Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanlarımız Brüksel'de olacaklar" diye konuştu.
Öğrenciliği zamanında imkanların daha kısıtlı olduğunu anlatan Şahin, bugünün öğrencilerinin daha şanslı olduğunu vurguladı.
Öğrencilere geleceğe yönelik tavsiyelerde bulunan Şahin, şunları kaydetti:
"En büyük keşif, insanın kendi kendini keşfetmesidir. Sahip olduğumuz potansiyelleri iyi bilmeliyiz. Bu potansiyelleri ne kadar iyi bilirsek önümüzü görmemiz, hayatımızı şekillendirmemiz ve dizayn etmemiz daha kolay olur. Kendimizi daha iyi tanıdıktan sonra ikinci önemli adım hayallerdir. Mutlaka içimizde geleceğe yönelik birtakım hayaller kurmalıyız. Geleceğimizi, kariyerimizi, çevremizi şekillendirmeye yönelik erdemli hayaller kurmak zorundayız. Bir diğer tavsiyem de sadece kendiniz için değil, başkaları için de var olmanın yollarını bulun."
- "Gaziantep, Suriyeli çocukların eğitimi için önemli çalışmalara imza atıyor"
İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz da forumda Suriyeli çocukların eğitimi konusunun da ele alınacağını söyledi.
Gaziantep'te 55 bini aşkın Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü dile getiren Yanmaz, "Suriyeli öğrencilere de hizmet verdiğimiz için onur ve gurur duyuyorum. Geçen yıl sadece 22 bin öğrencimiz varken, bu eğitim-öğretim yılında farkındalık oluşturduk ve sayıyı 55 bine çıkardık. Gaziantep, Suriyeli çocukların eğitimi için önemli çalışmalara imza atıyor" ifadelerini kullandı.
Sanayi kenti Gaziantep'te 2014 verilerine göre 110 bin üniversite mezunu olduğu bilgisini paylaşan Yanmaz, şöyle devam etti:
"Türkiye'de bu oran yüzde 12,3 iken, Gaziantep'te yüzde 8'ler düzeyinde. Bunun sebebinin de dezavantajlı bölgelerdeki ailelerin çocuklarının liseyi bitirince üniversite yerine işe girmek istemesi ve zengin ailelerin çocuklarının ise babalarına ait fabrikalarda görev almak istemeleri olduğu tespit edilmiş. Bu konuda en azından Türkiye ortalamasını yakalamamız gerek."
Açılış konuşmalarının ardından Şahin ve Yanmaz'a, lisenin müdürü Müfit Taşlıyar teşekkür plaketi verdi.
Bu yıl ilki gerçekleştirilen, 4 gün sürecek foruma Üsküdar Amerikan Lisesi, Tarsus Amerikan Lisesi, TED, BİLFEN ve Final okulları, Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi, Maltepe Uğur okulları, Irmak okulları, SANKO Koleji, Bahçeşehir Koleji, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi gibi lise ve üniversite düzeyindeki eğitim kurumlarından yaklaşık 200 kişi katılıyor.
Gruplar tarafından yapılacak çalışmalar, Gaziantep Ticaret Odasında gerçekleştirilecek büyük oturumda ele alınacak ve kapanış bildirisi yayımlanacak.