50 yıllık teneke soba mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

50 yıllık teneke soba mesleğini yaşatmaya çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2017 12:58

50 yıllık teneke soba mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Haberin Devamı

Kadir ÇELİK/ İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA) - GAZİANTEP'in İslahiye İlçesi'nin son soba üreticisi 65 yaşındaki Osman Vehbi Çanakçı, kalorifer sitemlerinin yaygınlaşmasına rağmen mesleğini yaşatmak için mücadele ediyor.

İslahiye'de 10- 15 yıl önce 15 civarında olan teneke soba imalatçısı sayısı 1'e kadar düştü. 50 yılda 20 ye yakın yetiştirdiği çıraklar meslekte geleceğini görmeyince uzman, polis gibi mesleklerle birlikte paralı meslekleri tercih etmesi, eğitim sistemiyle yeni çırakların yetişmemesi ve kaloriferli daireler, elektrik şofben, güneş enerjisi, klimaların yaygınlaşmasıyla birlikte kentte soba üretimi yapan esnaf sayısı da azaldı. Bir dönem kışın vazgeçilmezi olan teneke soba yerini, son dönemlerde kullanımı artan kömür sobaları, klimaya ve elektrik şofbene bırakmaya başladı. Kışın çevresinde oturup yaydığı sıcaklıkla ısınmaların, üzerinde güğüm içinde ısıtılan suda banyo yapmaların ya da çay demleyip, gevretilen ekmekle yenen soba bazı şimdilerde bazı köy evlerinde hala kullanılmaya devam etse de üretici sayısı azaldıkça meslekte cazibesini kaybetti.

Sobacılığın dede mesleği olduğunu, kendisine de babadan kalan mesleği yaklaşık 50 yıldır yaptığını söyleyen Osman Vehbi Çanakçı, şöyle dedi:

"Dede, baba mesleği 50 yıldır yapıyorum. Mesleğin revaçta olduğu dönemde büyük bir dükkanda kalfa ve çıraklarla çalışır sipariş yetiştiremezdik. Son 10 yıldır ise barakadan yapma dükkanda mesleği ayakta tutmaya çalışıyorum. Babadan kalan meslek çocuklar yapmak istemeyince benimle birlikte maalesef yok olacak. 50 yılda 20'ye yakın çırak yetiştirdim hiçbiri mesleğe devam etmedi. Kimi uzman çavuş, kimi polis oldu, paralı mesleğe gittiler. Yeni çıraklar 8 yıllık eğitim yani 4 artı 4 sistemi bizleri çıraksız bıraktı. Şu anda tek başıma çalışıyorum. Mesleği 10- 15 yıl önce 15 kişi yaparken şu anda bir tek ben kaldım. Mesleğin geliri beni de kurtarmıyor. Her şeyin fabrikasyonu çıktı. Elektrikli soba, kaloriferli daireler, elektrikli şofbenler çıkınca meslek yavaş yavaş batar oldu. Teneke sobayı bazı köylüler ile fakir vatandaşlar tercih ediyor. Bir odun sobası üretirken en az 10 defa elden geçiyor. Tek üzüntüm mesleğin benimle birlikte ilçemizde yok olmasıdır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!