“10. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi” Başladı

Güncelleme Tarihi:

“10. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi” Başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2015 10:40

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) EĞİTİM FAKÜLTESİ İLE EĞİTİM YÖNETİCİLERİ VE EĞİTİM DENETÇİLERİ DERNEĞİ (EYED-DER) İŞBİRLİĞİNDE DÜZENLENEN “10. ULUSAL EĞİTİM YÖNETİMİ KONGRESİ” AÇILIŞ TÖRENİ GAZİANTEP DİVAN HOTEL’DE YAPILDI.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi ile Eğitim Yöneticileri ve Eğitim Denetçileri Derneği (EYED-DER) işbirliğinde düzenlenen “10. Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresi” açılış töreni Gaziantep Divan Hotel’de yapıldı.
Kongrenin temasının eğitim politikaları olarak belirlenmesini anlamlı bulduğunu ifade eden Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, “Eğitim bir politika konusu ve eğitim politikaları makro düzeyde kamu politikalarının da bir parçasını oluşturuyor. Eğitimde politika geliştirmek bir bakıma eğitimle ilgili önceliklerimizi belirlemek ve bunları gerçekleştirmek için hangi kaynakları, yol, yöntem veya teknikleri kullanacağımızı belirlenmesidir” diye konuştu.
Prof. Dr. Mehmet Şişman, “Yüksek öğretimi de burada bir tema belirlenmiş ve bunu da anlamlı buluyorum. Eğitim yöneticileri ya da eğitim yönetim bilimcileri olarak bizler sadece Türk eğitim sisteminde ilköğretim, ortaöğretim kademeleriyle ilgili olarak değil yükseköğretim kademesiyle ilgili olarak da yeni şeyler söylemek durumundayız. Yüksek öğretimin yönetimi birçok gelişmiş ülkelerde ayrı bir çalışma alanı. Türkiye’de artık yüksek öğretim son yıllarda çok ciddi bir büyüme hızı gösterdi. Dolayısıyla bu kadar büyüyen sistemimiz sorunlarla birlikte büyümekte. Bu sorunların çözümünde Yüksek Öğretim Kurulu olarak tek başımıza üstesinden gelmede ciddi bir şekilde zorlanıyoruz. Bu konuda siz akademisyenlerin çalışmalarına ve katkılarına şiddetle ihtiyaç duyuyoruz” dedi.
Kongrenin açılışında konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, ilköğretimde çocukların etik ve ahlaki gibi temel değerleri öğrenemediğini belirterek, “İlköğretimde çocuklar Türkçeyi, matematik problemlerini iyi biliyorlar ama yanındakini sevmesini öğrenemiyor. Estetik değerlerini öğrenemiyor. Hayvan sevgisini, çevre sevgisini, Tanrı ve vatan sevgisini hiç duymuyor. Etik ve ahlak gibi temel değerlerden haberi yok ama matematiği çözüyorlar. O zaman eğitimden bahsetmeyelim, öğretim diyelim ve bundan sonra da başka yerlere yöneliyor. Geçen sene kapatılan dershane sürecinden bahsetmiyorum. 30 yıldır dershaneye karşıyım. Eğitim gibi devasa bir aygıtınız olacak arkasından öğrencilerimizin hepsi istisnasız tarlasını, hayvanını satıp çocuğunu dershaneye gönderecek ve diğer taraftan dershane dışındaki zamanda özel hoca tutacak sınav kazanacak. Bu kabul edilebilir değil. Bu hiçbir şekilde bu insanın kendisine sosyal olarak yatırım yapmadığı, genç insanı ezdiğiniz sürecin adıdır. Bu çocuk ne zaman kitap, şiir okuyacak veya bir film izleyecek de hayatla olan temasını sağlayacak. Bütün bunları yok ettiğimiz bir süreci konuşuyoruz” dedi.
“Son 10 yıldır bu iktidar döneminde ciddi gelişmeler yapılmıştır” diyen Rektör Prof. Dr. Coşkun konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bütçe fazla ayrılmıştır. Öğretmen kalitesinin itibarının iade edilmesi konusunda çok önemli çabalar vardır. İçeriklerin 2007’de değiştirilmesi konusunda ciddi çabalar vardır. Yeterli mi hayır çünkü eğitime yaptığınız yatırımın 20 sene sonra ürünlerini alıyorsunuz. Ortalama eğitim yaşımızın bir yıl artması üretimi yüzde on artırıyor. O zaman eğitimi bütün ince ayarlarıyla hem bürokrasiden hem karar vericilerin bulunduğu bu ortamlarda çok iyi bir şekilde masaya yatırılması lazım. Etik ve adil bir toplumdan bahsediyorsak bu geçtiğimiz yolun kaldırım taşları, yol taşları eğitimdir. Onun üzerinden gitmek zorundasınız. Bu kaldırımı, parke taşlarını döşemeden varmanız mümkün değil. Bu duygu ve düşüncelerle kongrenin başarılı olmasını diliyorum.”
“Bu yıl onuncusu düzenlenen Ulusal Eğitim Yönetimi Kongresine katılımın ve ilginin bu kadar yoğun olması sizlerin eğitim dünyamızın sorunlarına ne kadar hassas olduğunuzu bir kez daha göstermiştir” diyen Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, kongrenin gönül birliği içinde eğitim sisteminin geleceğine ışık tutabilecek çok anlamlı, verimli tartışmalara sahne olacağını ümit ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Türkiye’de her problemin çözümü eğitimden bekleniyor. Bu anlamda eğitimden beklentiler oldukça fazla ve üzerimizde hissettiğimiz yükler oldukça ağırdır. Sorun eğitim sisteminin tek başına çözemeyeceği kadar büyüktür. Ancak Bakanlık olarak beklentinin bu kadar yüksek olmasından şikâyetçi değiliz. Aksine birçok çözümün eğitimden beklenmesinden de memnunuz çünkü bu beklenti toplumun nadir müştereklerinden biridir. İşte bu kaygı ile bugün burada bir aradayız. Toplum olarak sorunlarımızı eğitim üzerinden çözmek gibi ortak müştereklerimizin olması elbette önemli.”
Eğitim Yönetimi Kongresinin gelişerek, büyüyerek yoluna devam ettiğini belirten EYED-DER Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aypay, “Gelecekte uluslararasılaştırmayla ilgili bir takım planlarımız var. 2016’dan itibaren İngilizce bir dergi yayınına başlıyoruz. Eğitim yönetimi dergisi Türkçede zaten var ve uzun bir geçmişe de sahip. Buna desteklerinizi bekliyoruz. Derneğimize katılımlarınızı ve desteğinizi bekliyoruz. Sürekli bunu yapıyorsunuz ama biraz daha aktif olmamız gerekiyor. İl düzeyinde akademik temsilcilikler vermeyi planlıyoruz. Dolayısıyla bu durumda öncelikle gönüllü taleplerini alacağız. Diğer yönden ülkemizin ciddi bir sorunu olan eğitim yöneticilerinin yetiştirilmesi, atanması, seçilmesi ve yükseltilmesi konularında bir kitap çalışmamız devam ediyor” dedi.
Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve GAÜN Eğitim Fakültesi Eğitim Yönetim Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Habib Özgan, kongrede eğitimin sosyal getirilerini artırma politikaları, beşeri sermayeyi geliştirme politikaları, alternatif eğitim politikaları, öğretmen yetiştirme ve atama politikaları, yönetici yetiştirme ve atama politikaları, yüksek öğretim politikaları, liderlik, etkili okullar, göç ve eğitim politikalarına dönük 287 bildiri sunulacağını söyledi.
Kongreye 450 kişinin katıldığını belirten Doç. Dr. Özgan, yükseköğretim politikaları, eğitim yönetiminin geleceği, medya ve eğitim, sosyal politikalar ve eğitim, yönetici yetiştirme ve atama politikaları, sivil toplum kuruluşları ve eğitim politikaları panellerinin yer alacağını ifade etti. Doç. Dr. Özgan, kongrede sunulan bildirilerin yeni eğitim politikalarının oluşturulmasına kaynaklık edeceğine ve mevcut sorunların çözümüne katkı sağlayacağını ümit ettiklerini ifade etti.
Kongreye; YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Türkay Dereli ve Prof. Dr. Cahit Bağcı, Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, EYED-DER Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aypay ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!