Ziraat Odasından Gübre Zammı Tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Odasından Gübre Zammı Tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2015 15:30

ZİRAAT ODASI'NDAN TÜKODER'E ZİYARET

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, Prof. Dr. Engin Kınacı ve TÜKODER Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp ile buluşarak üreticinin sorunlarını ve çözüm yollarını konuştu.
Buluşmada tarım politikalarında yaşanan sorunları konuşan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, basının da seslerini duyurmalarında kendilerine yardımcı olmasını istedi. Kendilerinin de tüketici olduğunu ifade eden Buluşan, gübre ekim sezonu geldiğini ve bu alandaki pazar piyasasının üreticinin canını yaktığını belirtti. Yapılan bazı zamların gübreye mal edilmesinin kendilerini sıkıntıya soktuğunu dile getiren Buluşan, “DAP gübresi bizim can damarımız 1 yıl içinde nasıl bu 1950 lira olabiliyor, mazot fiyatları düşerken gübre neye dayanarak yükseltilmekte anlamıyorum” şeklinde konuştu.
Özellikle geçtiğimiz yıl yağışların fazla olması nedeniyle üreticinin çok zor günler yaşadığını anlatan Buluşan, şunları söyledi:
“Ekim zamanı yaklaştı, gübre fiyatlar zamlandı, bir çözüm bir çare arıyoruz. DAP’ın atma zamanında zam yapıldığı için üreticinin çaresiz bir şekilde zamlı ürünü almak zorunda kaldı. Artık bizler de esnaf odaları gibi, kredi sistemini kendimiz karşılayalım bu hizmeti üreticimize kendimiz verelim noktasına geldik. Çünkü maliyetler çok yüksek, bunların altından kalkmamız mümkün değil, bir kredi sistemi ile üreticimizi desteklemek zorundayız.”
"SATICI ÜRETİCİYİ YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR"
Yağışların fazlalığı nedeniyle bu sene buğdayın yüze 30 fazlalığı ve kalite düşüklüğü söz konusu olduğuna da değinen Buluşan, “Dışarıdan buğdayı ucuz aldığımızı söylüyoruz. Buğdaya zam yapmıyorlar ama ekmeğe zam yapıyorlar biz ürettiğimiz üründen para kazanamıyoruz, biz ekmezsek olmaz. Bizim görevimiz bu ama hakkımız alamıyoruz buna rağmen dışarıdan gelen buğday ile tamamlanıyorsa bu düşük fiyatlarla geliyor biliyoruz peki ekmeğe neden zam yapılıyor? Eylül sonu ekim başında, Kurban Bayramı öncesinde tarlalar ekime hazırlanmalı. Tarım politikaları oluşturulurken bu işin içinde olan bizlerin de görüşü alınmalı. Buğday çeşit enflasyonu yaşıyoruz örneğin, üretici hangisi kullanmalı bilemiyor, Eskişehir toprakları hangi türü istiyor bunu üreticiye anlatıyor hocamız Engin Kınacı, ama satıcı üreticiyi yanlış yönlendiriyor. 2016 yılında eyvah dememek için toprağımıza gübremizi atmadan bir an evvel önlem almalıyız. Gübre ve tohumu attıktan sonra geri dönüşümüz yok çünkü. Yöneticilere sesleniyoruz, üreticiye tüketiciye kulak versinler, çiftçiye destek versinler” dedi.
PROF. DR. KINACI ÇİFTÇİLERİ UYARDI
Daha sonra konuşan Prof. Dr. Engin Kınacı ise, “Tüketicinin, üreticinin kendini koruması için onun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Çiftçiler de önemli üretici ve tüketici aynı zamanda. Bu büyük kitlenin bilinçli olması çok önemli, oda başkanlarının, Sülahi Özalp’ın yaptıkları örnek olmalıdır” diye konuştu. Bu sene aşırı yağışlar nedeniyle ülkenin sıkıntılı bir dönem yaşadığını dile getiren Prof. Dr. Kınacı, bu yağışların toprağın özelliğinde, verimliliğine zarar verdiğini kaydetti. Kınacı, “Toprak verimliliğin azalması yalnızca ürünleri etkilemiyor ülke ekonomisini de etkiliyor. Zamlar nedeniyle kullanılmayan ürünler üretimi, ürün kalitesini etkiliyor ve dolayısıyla toplum sağlığını da etkiliyor insanları besleyecek gıda maddelerinin iyi bir şekilde yetiştirilmesi gerekiyor. Bu sene görülen yüksek yağışın önümüzdeki yıl da devam edeceğini öngören çiftçiler yanlış bir yaklaşım ile yanlış çeşidi ve gübreyi seçmeye başladı bu konuda tüm çiftçileri uyarıyorum mutlaka ziraat odalarına yetkililere danışsınlar, yalnızca bayilerin yönlendirmesi ile ekim yapmasınlar. Bu sene üreticiyi desteklemek kesinlikle şart, üretici önemli sıkıntılara girecek çünkü.”
TÜKODER Başkanı Sülahi Özalp da, şöyle konuştu:
“Ziraat odası ana girdilere gelen zamları gündeme getiriyor, hükümete çağrıda bulunuyor, zam yapmayın diyor ve tüketici kaliteli ürünü ucuza alsın istiyor, bu tavrı için onlara teşekkür ediyorum. Hocamın söyledikleri bizi ürküttü, üretim yüzde 30 arttı ama kalite düştü ve bu kaliteyi yükseltmek için ithal ürün alınacak dedi. Sağlıklı ekelim, sağlıklı üretelim ve sağlıklı beslenelim diyoruz birçok hastalığın nedeni bu yanlış yöntemlerle elde edilen ürünler. Üretici tüketici pazarcı kazanmıyor, üretici tarafından 50 kuruşa satılan ürün, neden pazarda 3 liraya satılıyor bu aradaki farkın nedeni ne bunu denetleyen bir kurum ya da kuruluş yok mu” diye sordu.
Süleyman Buluşan, üreticiyi bilinçli bir şekilde ekim yapması konusunda bilgilendiren Prof. Dr. Engin Kınacı’ya ve kendilerine destek veren TÜKODER Başkanı Özalp’e teşekkür etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!