Yunus Emre Kültür Ve Sanat Haftası

Güncelleme Tarihi:

Yunus Emre Kültür Ve Sanat Haftası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2015 17:21

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN HAZIRLANAN YUNUS EMRE KÜLTÜR VE SANAT HAFTASI’NIN AÇILIŞI İL KEZ ANIT PARK’TA GERÇEKLEŞTİ.

Eskişehir’de, Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası münasebetiyle etkinlik düzenlendi.
Anıt Park’taki etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra etkinliğin açılış konuşmasını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Yunus Emre’nin yanı sıra Hacı Bektaş Veli ve Mevlana’dan da bahsederek, bu kişilerin Anadolu’yu aydınlatan en önemli kişiler olduğuna dikkat çekti. Büyükerşen, “3 Anadolu aydınlanması olarak bahsedilen tarihte 3 yüce zirveyi de bu 3 ulu kişi teşkil eder. 3’ü de aynı dönemde yani 13’üncü yüzyılda yaşadılar. Anadolu’da merkezi devlet otoritesinin en zayıf olduğu dönemlerde bu 3 kişi, sürekli kardeşliği ve aşkı teşvik etti. Bir milletin en kıymetli 3 hümanist evladının aynı yüzyılda dünyaya gelmesi tesadüf olmasa gerektir. Onlar, dünyayı ve insanları yaratan Allah’ın ışığı çerçevesinde birlik ve beraberliği sürdürmeyi, devleti yada yeniden kendini toparlamalarını sağlamışlardır. Hep kardeşliği aşkı tavsiye etmişlerdir. Yunus Emre’nin dörtlükleri ile Mustafa Kemal’in nutkunda ve yaşam boyunca söylediklerini hep ayıklayarak birleştirirdim. Yunus Emre ile, Hacı Bektaş Veli ya da Mevlana ile Mustafa Kemal Atatürk’ün görüştüğünü pek sanmıyorum. Ama Yunus Emre ve Atatürk’ün bazı sözlerini karşılaştırdığımız zaman hepsinin aynı anlam taşıdığını görmemek mümkün değil. Yunus Emre hakkında bugüne kadar olduğu gibi çok güzel sözler söyleyip tanımlayacak çok insanlar var. Çarşamba gününde itibaren Yunus Emre’yi anma haftası resmi olarak başlıyor” dedi.
“BU PARKIN AÇILIŞ TARİHİ BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Akademik Başkan olduğundan bu yana Yunus Emre Köyü’nde yapılan törenlerin Eskişehir’de de yapılmasını istediğini anlatan Büyükerşen, şöyle devam etti:
"Bugünün tarihi benim için çok önemli. Sanki kendi doğum günü tarihim gibi. Çünkü akademi başkanı olduğum günden itibaren hep Yunus Emre Köyü’nde yapılan resmi törenlerden sonra 1 hafta-10 gün boyunca hep Eskişehir’de anılmasını istemişimdir. Eskişehir’in kolay ulaşılabilir bir şehir olması, giderek Eskişehir’in de Konya’lıların Mevlana’yı anması gibi bir Yunus kenti olarak, her yerde Yunus Emre’nin konuşulduğu bir kent haline gelmesini istiyordum. Bunu belediye başkanı olduktan sonra elime gelen imkan ile değerlendirmek istedim. Burası terk edilmiş bir mezarlıktı. Başımın derde gireceğini bile bile, mahkemelerde sürünme pahasına her türlü fenalıkların boş kabirlerde her türlü rezalettin işlendiği ve halkın buradan Şarhöyük Mahallesi’ne geçemediği bu mezarlığı, bir Anıt Park haline getirmek idealim oldu. Anadolu’yu gezerken birçok yerde Yunus Emre’ye ait makam görürsünüz. Makam demek, ona olan saygıyı göstermek için o kişinin adına yapılmış bir sembolik mezardır veya türbedir. İşte burası da bu şekilde yapıldı. İnancımıza göre nerede olursanız olun dua ettiğiniz kişiye ulaşır."
Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay ise, konuşmasında, Yunus Emre’den dizeler okuyarak, Yunus Emre’nin öneminden bahsetti.
Konuşmaların ardından kurulan sahnede Yunus Emre hakkında çeşitli tiyatro gösterileri izleyiciler sunuldu. Çeşitli etkinliklerle devam eden programa, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Vali Yardımcı Ömer Faruk Günay, Odunpazarı Belediye Başkanı Av Kazım Kurt, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Havacı Pilot Tümgeneral Ateş Mehmet İrez, diğer ilgililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!