Güncelleme Tarihi:
Kemal ATLAN / ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Valisi Özdemir Çakacak, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atığın miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan 'sıfır atık projesi'nin tanıtımını yaptı.
Valilik binasındaki Yunus Emre Salonu'nda düzenlenen 'sıfır atık' projesinin tanıtım toplantısına Vali Özdemir Çakacak'ın yanısıra İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, daire müdürleri, ilçe belediye başkanları ile kurum yetkilileri katıldı. Vali Çakacak, Türk Silahlı Kavvetleri'nin Afrin Zeytin Dalı Harekatı harekatı ile ilgili olarak, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz 20 Ocak 2018 Cumartesi günü, Afrin Bölgesindeki terör örgütlerini ve hedeflerini bertaraf etmek üzere Zeytin Dalı Harekatı'na başladı ve geride kalan süre içerisinde de bir kahramanlık destanı yazan Mehmetçiklerimiz bine yakın teröristi etkisiz hale getirdi. Zeytin Dalı Harekatı'na katılan Mehmetçiklerimiz olmak üzere gerek yurt içinde gerekse yurt dışında terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele veren tüm askerlerimize, polislerimize, korucularımıza Allah'tan muvaffakiyetler diliyorum. Gerek Zeytin Dalı Harekâtı'nda gerekse terörle mücadelede şehit düşen vatan evlâtlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ise sabırlar diliyorum. Gazilerimizin tez zamanda sağlıklarına kavuşmaları için milletçe dua ediyoruz. Bu harekat ülkemizin bekası için yapılan bir harekattır. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Kimsenin de bizim ülkemizin bir karış toprağında gözü olsun istemiyoruz" dedi.
Türkiye'deki hızlı ekonomik büyüme, kentleşme, nüfus artışı ve refah seviyesinin yükselmesinin giderek artan miktarda atık üretimine yol açtığını belirten Çakacak konuşmasında şu ifadeleri kulandı:
"Atıkların çevreye zarar vermeden geri kazanımı ya da bertaraf edilmesi başta çevre ve insan sağlığı olmak üzere ekonomiyi de yakından ilgilendirmektedir. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine daha büyük bir hızla ulaşması ve sanayi sektörümüzün uluslararası rekabet gücünün artması çevre dostu teknolojilere geçişi ile mümkündür. Büyük ve gelişmiş ülke hedeflerimiz doğrultusunda; temiz üretim ilkeleri çerçevesinde sıfır atığa ulaşmak adına atıkların geri kazanım oranının en üst seviyeye çıkarılması gerekmektedir. Sürdürülebilir kalkınma ilkleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakmak amacıyla Sıfır Atık Projesi, Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi himayelerinde gerçekleştirilmekte ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup Eylül 2017'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde seçkin bir toplantı ile kamuoyuna tanıtımı yapılmıştır. Belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik olarak bir eylem planı hazırlanmıştır. Söz konusu projenin daha geniş kitlelere hitap etmesi, atıklardan daha fazla geri dönüşüm sağlanması ve bu uygulamanın yaşam standardı haline getirilmesi açısından kurumsal uygulamalar büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede öncelikli olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binasında proje başlatılmış ve kısa sürede önemli sonuçlar elde edilmiştir. Sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ana Hizmet Binasında Ocak Ayına kadar 58 ton kağıt, 14 ton plastik, 3 ton cam, 1,5 ton metal atık olmak üzere yaklaşık 77 ton değerlendirilebilir atık toplanarak ekonomiye kazandırılmıştır. Bu proje ile sadece alışkanlıkların değiştirilerek atıkların geri kazanımı ile 980 ağacın kesilmesi önlenmiş, 11 ton sera gazı salınımı azaltılmış ve 6 ton cevherin kullanımı engellenmiştir. Bizle de Eskişehir'de sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak ve sıfır atık prensibi hedefini gerçekleştirmek için Sıfır Atık Projesini tüm kurum ve kuruluşlarımızca uygulamaya geçireceğiz."
FOTOĞRAFLI