Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi (ESOGÜ) Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Ekemen, "Uyuşturucu baronları bu işin içine girdiğinde piyasada müşteri kaybetmeme adına cahilce, ne yaptıklarını bilmeden insan sağlığıyla maalesef oynamaya devam ediyor ve ellerinde ne kimyasal madde varsa kullanıyorlar. Çoğunlukla bunlar böcek ilacı oluyor" dedi.
Ekemen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından geçen haftalarda ele geçirilen bonzai adlı uyuşturucunun içinde böcek ilacı, fare zehiri ve diğer bazı kimyasal maddeler bulunduğunu bildirdi.
Türkiye'ye bonzainin 2010 yılında sokulduğunu ve ilk ölümcül, ağır vakaların geçen sene haziran ayında görülmeye başladığını belirten Ekemen, şöyle devam etti:
"Araştırma ve incelemelerde, Avrupa genelinde 2013 yılından 2014 yılı mayıs ayına kadar sentezlenmiş yaklaşık 88'e yakın psikoaktif madde var. Bunlardan 22'si ise yeni üretilen sentetik kannabinoid yani piyasada anılan ismi ile bonzai türü üretilmiş. Çok ilginçtir, bunlardan son kasım ayında Avrupa'da ve Türkiye'de ele geçirilen bir madde özellikle suçlanmış durumda ancak uyuşturucu baronları bu işin içine girdiğinde piyasada müşteri kaybetmeme adına cahilce, ne yaptıklarını bilmeden insan sağlığıyla maalesef oynamaya devam ediyor ve ellerinde ne kimyasal madde varsa kullanıyorlar. Çoğunlukla bunlar böcek ilacı oluyor. Fare zehiri, aklınıza gelebilecek organafosfat türü maddeleri indirip piyasaya veriyorlar tabiri caizse sürümden kazanıyorlar."
Ekemen, uyuşturucuya bulaşan bir kişinin, içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için psikiyatri kliniklerine başvurması gerektiğini anlattı.
Böcek ilacının, solunması halinde bile insanları öldürebilecek çok kuvvetli zehirlerden olduğuna dikkati çeken Ekemen, şunları kaydetti:
"Bir iki nefes almak bile yeterli olabiliyor. Öyle vakalarla karşılaştık ki kas yıkım enzimlerinde, 25 yıllık meslek hayatımın belki 15 senesi aktif yoğun bakımda geçti, hayatımda görmediğim kas yıkım enzimleriyle karşılaştım. En üst sınırı 190'dır ancak 250 bin gibi bir oranla karşılaştığımız zaman laboratuvarda çalışan arkadaşlarımız bile şaşırdı. Doğrulamak için tekrar tekrar kan göndermek zorunda kaldık. Uyuşturucu kullanımı nedeniyle bir vakayı karşılamak için acil servisin önüne çıktığımda feryat figan ağlayan aileleri gördükçe, soruşturdukça bu yaşın 14 hatta 12'ye düştüğünü, bizde yatan bir hastanın ise 9 yaşından beri uyuşturucu kullandığını öğrendiğimde şoke oldum."
- "Uyuşturucu maddenin gramajını arttırmak için zehir kullanıyorlar"
İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Narkotik Büro Amiri Ayhan Demirtaş ise Eskişehir'de uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapan kişilere yönelik operasyonların yoğun şekilde devam ettiğini bildirdi.
Bonzainin kullanımının yaygınlaştığını hatırlatan Demirtaş, "En son yaptığımız sokak satıcılarına yönelik operasyonda, bir evde bizi dehşete düşüren görüntülerle karşılaştık. Var olan bir uyuşturucu maddenin gramajını artırmak için kullandıkları bazı bitki yapraklarının değişik maddelerle özellikle böcek zehiri katıldığını gördük. Bu maddeler gençlerimize satılmakta, gençlerimiz hızlı bir şekilde söz konusu şahısların para hırsları nedeniyle ölüme giden sonuçlarla karşılaşmaktadır" diye konuştu.