Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, "Kültür Başkentliği gönül yolculuğunun devamı temennisiyle kurduğumuz Türk Dünyası Vakfı, hem şehrimize ve hem de Türk dünyasına yine birlik için hizmetlerde bulunacaktır" dedi.
Tuna, Valilik binasında düzenlenen Türk Dünyası Vakfı Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Eskişehir'in önemli potansiyelleriyle birçok bileşende bir cazibe merkezi olarak marka şehir özelliği taşıdığını belirterek, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkentliği ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği'nin, kentin markalaşma yolundaki önemli kilometre taşları olduğunu söyledi.
Türk Dünyası Kültür Başkentliği sürecinde farklı disiplinlerde akademik toplantıları gerçekleştirerek ortak akıl geliştirme azim ve gayreti gösterdiklerini ifade eden Tuna, şöyle konuştu:
"Cumhuriyet'in 100. yılına hedefler koyduğumuz şehrimizde Kültür Başkentliği, Eskişehir’in 2023 vizyonuna ivme kazandırmış ve bu yönde farklı disiplin, alan ve sektörlerde geleceğe yönelik önemli fırsatlara zemin hazırlamıştır. Eskişehir'e önemli kazanımları olan Kültür Başkentliği'nin ana gayesi merhum Gaspıralı İsmail Bey'in sözüyle ifadesini bulmaktadır: 'Dilde, fikirde, işte birlik'. Ruhumuza tercüman olan bu güzel söz, aynı zamanda Kültür Başkentliğimizin sloganı olmuştur. Gaspıralı'nın hayatını vakfettiği 'Dilde, fikirde, işte birlik' ideali, şüphe yok ki Kültür Başkentliği uygulamasıyla geniş bir coğrafyayı harekete geçirerek hayata geçmiştir."
Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın bu süreçte mesai kavramı gözetmeksizin ve yüreğini ortaya koyarak olağanüstü bir tempoyla çalıştığını anlatarak, şöyle devam etti:
"Yapılan bütün etkinliklerde gönüllere göçmeyi hedefledik. Nitekim Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği'nin teması 'göç'tür. Göç temasının seçilmesinde Türk dünyasının sevgi ve hoşgörüyü temel alan yüksek bir medeniyet olarak dünya küresinde doğudan batıya, kuzeyden güneye geniş bir hayat coğrafyasına yayılmış olduğu gerçeğini esas aldık. Garbe uzanan gönül yolculuğunda gurbeti vatan yapan bir ecdadın torunları olarak bu tema sadece sözde kalmasın dedik ve Türk Dünyası Kültür Gezileri ile 10 binden fazla gencimizi, Türk dünyasına gönderdik. Sevgi seli halinde Türk Dünyası’na taştığımız bu Kültür Gezileri hem katılımcı sayısı hem de gezilen coğrafya bakımından dünyanın en büyük hareketlilik projesidir. Bir kez daha idrak ettik ki kat edilmesi gereken asıl yol kilometreler, sınırlar, mesafeler değil; iki gönül arasındaki mesafe kadardır ve bu mesafeyi aradan kaldırmak, en büyük başarıdır."
- "Tarihimizi çocuklarımızın gönüllerinde geleceğe taşımak istiyoruz"
Tuna, Eskişehir'in vizyonuna ivme kazandıran Kültür Başkentliği heyecanının gelecekte de canlılığını koruması ve gönüllerde bırakılan güzel izlerle beraber kentin birçok noktasında Türk Dünyası Kültür Başkentliği hatırasının yaşaması için ''Kalıcı Eserler'' programını geliştirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Kültür Başkentliği aslında bu anlamda değerlerimizin, gönül mimarlarımızın gündeme geldiği, hatıra düştüğü ve onlar hatıra düşünce ayrılıkların, senlik benlik davasının hatırdan düştüğü yalnızca iyilik, güzellik ve hayırda yarışın makbul sayıldığı bir süreç olmuştur. Biz tarihimizi, değerlerimizi bir nostalji duygusuyla hatırlamayı değil, onu günlük hayatımıza dahil etmeyi, yaşamayı ve bunu da çocuklarımızın gönüllerinde geleceğe taşımayı istiyoruz. Bu gayeyle ve Kültür Başkentliği gönül yolculuğunun devamı temennisiyle kurduğumuz Türk Dünyası Vakfı hem şehrimize ve hem de Türk dünyasına yine birlik için hizmetlerde bulunacaktır."
Toplantıda, Divan Başkanı Prof. Dr. Fazıl Tekin de bir konuşma yaparak, Türk Dünyası Vakfı'nın hayırlı olmasını diledi. Toplantının ardından 11 kişiden oluşan mütevelli heyetinde, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Ahmet Kot, Mustafa Özçelik, Ahmet Emre Bilgili, Ahmet Köseoğlu, Bekir Şahin, Fazıl Tekin, Öner Kabasakal ve Yakup Ömeroğlu yer alıyor.