Tepebaşı’ndan ’Hayvanlar Öldürülüyor’ İddialarına Açıklama

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2015 14:11

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, çeşitli sebeplerle ölen hayvanların, ilgili kanun çerçevesinde hayvan mezarlığına gömüldüğünü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Eskişehir Şube Müdürlüğünce denetlenen barınak ve gömü alanının her yönden usulüne uygun bulunduğunu belirterek, "Ancak kendilerine “Eskişehir Anarşi İnisiyatifi” adı vererek 15-20 gün arayla hiçbir gizliliği olmayan gömü alanını kazıp ölü hayvanları teşhir etmeyi alışkanlık haline getiren bu küçük gurubun nasıl bir tatmin duygusu yaşadığının anlaşılamamaktadır" denildi.
Yapılan açıklamada, bir süredir Tepebaşı Belediyesi tarafından yaklaşık 16 yıldır havan mezarlığı olarak kullanılan, hayvanların insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde gömüldüğü alan üzerine özellikle seçim öncesi bir takım spekülasyonlar yapıldığı belirtildi. İlgili kanun gereği ölen hayvanların yakılarak ya da derin çukur açılıp üzeri kireçle örtülerek gömülüp bertaraf edildiği anlatılan açıklamada, "Söz konusu alanda bu kanuna uygun olarak ölen hayvanları bertaraf etmek için kullanılmaktadır" denildi.
BARINAK VE GÖMÜ ALANLARINDA İNCELEME YAPILDI
Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün, Tepebaşı ve çevre ilçelerden getirilerek terk edilen, kontrolsüz üreyen tüm sokak hayvanlarına hayvan haklarına ve yasalara uygun hizmet verilmeye çalıştığı belirtilen açıklamada, "Ancak tüm çabalarımıza rağmen 2009 yılından 2014 yılına kadar terk ve kontrolsüz üreme nedeniyle toplanan hayvan sayısı yaklaşık iki katı (2257-4048) artmış ve hayvan popülasyonundaki artışa bağlı olarak hayvan ölümleri de aynı oranda (262-471) artış göstermiştir. Ölen bu hayvanları da bertaraf etmek için bir gömü alanına gereksinim olduğu açıktır. Barınağımızda ölen veya şehirde ihbarlar sonucu toplanan ölü hayvanlar bu alana gömülerek bertaraf edilmektedir. Anlaşılacağı üzere buraya gömülen hayvanlar yalnızca barınaktan değil ilçenin her bölgesinden toplanan hayvanlardır. 2015 Mayıs ayında ilçemizde trafik kazasında 13 köpek ve 5 kedi, yaşlılık ve güçsüzlükten 6 köpek ve 1 kedi, viral ve bakteriyel hastalık 12 köpek ve 12 kedi anne tarafından bakılmayarak ölen 9 köpek ve 10 kedi, operasyon esnasında 2 köpek, nedeni belirsiz 5 köpek olmak üzere 47 köpek 28 kedi ölümü kayıt altına alınmıştır.
15 Mayıs 2015 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı Eskişehir Şube Müdürlüğünce denetlenen barınak ve gömü alanımız her yönden usulüne uygun bulunmuştur. Ayrıca ölüm nedenleri ve sayıları aylık düzenli olarak aynı İl Müdürlüğü’ne raporlanmaktadır" diye belirtildi.
Belediyenin tüm birimlerinde olduğu gibi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün de her türlü denetime ve paylaşıma açık olduğu, ancak kendilerine “Eskişehir Anarşi İnisiyatifi” adı vererek 15- 20 gün arayla hiçbir gizliliği olmayan gömü alanını kazıp ölü hayvanları teşhir etmeyi alışkanlık haline getiren bu küçük gurubun nasıl bir tatmin duygusu yaşadığının anlaşılamadığı belirtilen açıklamada şöyle denildi;
AYLIK ÖLEN HAYVAN SAYILARI WEB SAYFASINDA YAYINLANACAK
"Barınağımızda yapılan her işlemle ilgili tüm bilgilere kolayca ulaşılabilecek şekilde kayıtların tutulduğu müdürlüğümüz de, yakma ünitesi olmadığı ve böyle bir ünite kurulması düşünülmediği için ölen hayvanların bertaraf edilme yöntemi aynı bölgede ve aynı şekilde devam edecektir. Aylık olarak ölen hayvan sayıları da müdürlüğümüzce belediyemiz web sayfasından ayrıntılı olarak yayınlanacaktır. Böylece hiçbir vatandaşımızın gömü alanlarında sağlığını tehlikeye atmasına gerek kalmayacaktır. Tüm bu süreç gömü işlemleri dahil denetlemek isteyen her türlü sivil toplum örgütüne ve vatandaşlara açıktır. Belediyemiz hayvan haklarını yalnızca sokak hayvanları ile sınırlamayıp yeni mahallelerimiz de hayvanların sağlığı, süt ve et verimini arttırmak yoluyla çiftçinin gelirini de yükseltecek şekilde yatırımların yapılmasını sağlamaktadır. Yakakayı mahallemizde yaptığımız hayvanlar için içme suyu tesisi ile her süt ineğinde günlük ortalama 2 litre süt artışı sağlanmıştır. Böylece mahalleye günde bir ton süt artışı ile mahallenin aylık geliri 30 bin TL artırılmıştır. Bu yatırımlar Güzdüzler ve Kızılcaören mahallelerinde de devam etmektedir.
Bugüne kadar her konuda herkese açık bilgi paylaşımını ve şeffaflığı demokrasinin, özgür ve çağdaş yaşamın bir parçası olarak değerlendiren Tepebaşı Belediyesi’nin her biriminin olduğu gibi Veteriner İşleri Müdürlüğü de her türlü sivil toplum denetimine ve bilgi paylaşımına açıktır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!