IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2015 15:36
ACIBADEM ESKİŞEHİR HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI RABİA AY:
Eskişehir Eczacılar Odası’nın düzenlediği "Sınav Kaygısı ve Başa Çıkma Yolları" konulu panel Zübeyde Hanım Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Panele konuşmacı olarak Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Rabia Ay ve Psikolog Danışman Kemal Kaplan katıldı. Uzman Rabia Ay, kaygının ne olduğundan ve kaygı ile nasıl mücadele edilebileceğinden bahsetti. Rabi Ay, kaygının hayali veya gerçek bir tehdit karşısında genelde huzursuzluk ve korkuyla ortaya çıkan ruhsal bir durum olduğunu vurguladı. Sınav kaygısının ise, çocuğun sınavla ilgili yaşadığı performans kaybı olarak yorumlayan Rabi Ay, “Sınav kaygısı başarısızlık tehditleri sonucu iç huzursuzluk ve korku yaşamasıdır” dedi.
“DERS ÇALIŞMA SÜREKLİ ERTELENEBİLİR”
Kaygı belirtilerinin, bilişsel, fiziksel, duygusal ve davranışsal olarak ortaya çıktığını söyleyen Uzman Rabia Ay, “Fiziksel belirtiler içerisinde titreme, konsantrasyon dağınıklığı, terleme, çarpıntı gibi bulgular vardır. Davranışları ise genelde kaçma ve kaçılma olarak ortaya çıkar. Çocuklar ya çok uyur ya da az uyur, ya çok ya da az yer, sürekli çalışmayı erteleyebilir” şeklinde konuştu.
Rabia Ay sınava girecek öğrencilere şu önerilerde bulundu:
“Duygu varsa onun öncesinde mutlaka bir düşünce vardır, duygular ve ortaya çıkan fiziksel belirtiler çok şiddetli olduğunda birey bunlara yoğunlaştığı için diğer düşünceleri es geçer. Ama bu olumsuz duyguları ve fiziksel belirtileri ortaya çıkaran şeyler olumsuz düşüncelerdir. Baş etmede ilk önce sınava girecek kişilerin olumsuz düşünceleri tespit edip, bunları olumluya çevirmeyi öğrenmesi gerekiyor. Yani olumsuz düşünceye başladığı an, bu düşünceleri üretmeyi bırakması gerekiyor.”