Prof. Dr. Tosun Üniversitelerin Performans Değerlendirmelerini Kitaplaştırdı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Tosun Üniversitelerin Performans Değerlendirmelerini Kitaplaştırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2015 14:33

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. HASAN TOSUN:

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tosun, "Devlet Üniversiteleri: Performans Değerlendirme Finansman Modeli ve Yeniden Yapılanma" isimli kitabını düzenlenen basın toplantısı ile tanıttı.
Kitabın; “Gelişmiş dünyanın üniversiteleri ile Türkiye üniversitelerini nasıl yarıştırırız” sorusuna yanıt aramak amacı ile hazırlandığını ifade eden Prof. Dr. Tosun, “Kaynakların nasıl kullanılması gerektiğini de bu kitapta ayrıntılı olarak anlattık, kaynak derken yalnızca maddi kaynaklardan değil, insan kaynağından söz ediyoruz. En önemli nokta; bir kaynak var, devlet bu bütçeyi üniversiteye aktarıyor ama bu kaynakların doğru ve etkili kullanıldığını görmek istiyoruz. Hükümetimiz devlet üniversitelerine bir bütçe öngörüyor, ancak kaynağın üniversitelerin performansına bağlı olarak tahsis edilmesi gerektiğini düşünüyorum, bunun için de üniversitelerin kategorize edilmesi performanslarının ölçülmesi lazım” dedi.
Bugün üniversiteye aktarılan bütçelerin ciddi şekilde arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Tosun, şunları kaydetti:
“Eskiden bu rakam 2,5-3 milyar arasındaydı, 2014 rakamları ile üniversiteye aktarılan kaynak 18 milyar TL. Üniversite geliri derken, Anadolu Üniversitesi’nin döner sermayeden ve açık öğretimden elde ettiği gelirden söz etmiyorum. Bu çerçevede öğrenci başına yapılan katkı açısından baktığımızda son 4 yılda ESOGÜ’de öğrenci başına 7 bin lira aktarılırken, Anadolu Üniversitesi’nde öğrenci başın aktarılan miktar 12 bin liradır. Öğrenci başına değerlendirme yapıldığında kategorimizde 25’inci sıradayız, Anadolu üniversitesi ise daha yukarıda.”
Üniversitelerin performansının belli kriterlere göre belirlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Tosun, bunları ise, öğretim geliri, öğretim yapısı, öğretim kalitesi, proje üretimi, bilimsel yayın, girişimcilik ve yenilikçilik, tercih edilebilirlik, öğrenci memnuniyeti diye sıraladı.
Tosun üniversite gelirlerinin iyi yönetilmesi ile toplumsal yararın ve gelişmenin daha üst seviyelere çıkacağını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!