Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR (AA) - Başbakan Başmüşaviri ve BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, "Farabi'nin düşünceleri etrafında oluşturmamız gereken yeni medeniyet konseptiyle, yeni dünyaya, yeni mesajlar verecek anlayışlarla oluşturacağımız çalışmalar bütün dünya tarafından ilgiyle takip edilecektir" dedi.
Türk ve İslam dünyasının yetiştirdiği en büyük düşünürlerden olan Farabi'nin hayatı ve düşünce sisteminin anlatıldığı "Medeniyet Düşünürü Farabi Uluslararası Sempozyumu", Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kapanış oturumuyla sona erdi.
Karlığa, oturumda yaptığı konuşmada, Farabi'nin, 10 ayrı oturumda değişik yönleriyle ele alındığı sempozyum sonunda insanların zihninde yeni bir Farabi figürünün canlandığını söyledi.
Türkiye ve Kazakistan'ın, Türk dünyasının iki büyük temsilcisi olduğunu belirterek, Farabi konusunda ortak çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Müslüman olan ve olmayan ülkelere fikirlerin aktarılmasında Hoca Ahmet Yesevi ve Farabi'nin önemli rol oynadığını vurgulayan Karlığa, şunları söyledi:
"Farabi'nin düşünceleri etrafında oluşturmamız gereken yeni medeniyet konseptiyle, yeni dünyaya, yeni mesajlar verecek anlayışlarla oluşturacağımız çalışmalar bütün dünya tarafından ilgiyle takip edilecektir. Medeniyetler İttifakı Projesi, dünya ve Türkiye için, küresel bir insanlık projesi olarak bugün, çok önemli bir fonksiyon icra etmesi gerekir. Medeniyetler İttifakı Projesi, sayın Cumhurbaşkanımızın eş başkan olduğu, şimdi ise sayın Başbakanımızın eş başkan olacağı, İspanya ile birlikte yürüttüğümüz bu kuruluş için de Farabi'nin fikirleri ve burada oluşturduğumuz fikirler son derece önemli bir unsur bir kaynak teşkil etmektedir."
-"Kazakistan'da Farabi sempozyumu düzenlenecek"
Kazakistan heyetiyle sempozyum sonununda kararlaştırdıkları konulara değinen Karlığa, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kazakistan'da kurulan Farabi Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin bundan sonraki çalışmaları birlikte devam etmesini kararlaştırdık ve bunun için de bazı adımlar atacağız. Önümüzdeki yıl, muhtemelen Nisan ayında Kazakistan'da Farabi sempozyumu düzenlenecek. Ancak Farabi'nin düşüncelerinden bir başka noktayı ele almaya çalışacağız. Daha çok barış ve birlikte yaşama, ötekini anlama gibi dünyanın bugün karşı karşıya bulunduğu durumları da ele alan bir sempozyum olacak."
Farabi külliyatının tamamlanarak, Türkçe ve Kazakça'ya tercüme edileceğini anlatan Karlığa, ayrıca Farabi belgeselinin hazırlandığını ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde Farabi Araştırma Merkezi kurulacağını kaydetti.
Ürdün Prensi El Hasan İbni Talal'dan gelen mesajı okuyan Karlığa, "Bu mesaj bize Farabi düşüncesinin doğudan batıya kuzeyden güneye dünya insanlığı için ne kadar önemli olduğunu ifade ediyor" dedi.
Kapanış oturumda Karlığa'nın yanı sıra Vatikan eski Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ejder Okumuş da oturum başkanlığı yaptı.