Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, deri ve kürk giyimde ihracatın 2014 yılında bir önceki seneye göre azaldığını belirterek, "2015 yılında ihracatta artış hedeflerimize ulaşmak için ithal ettiğimiz kıymetli kürk dediğimiz vizon gibi ürünlerde Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Şenocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deri giyim ve kürk giyim ürünlerinden oluşan deri konfeksiyonundaki dış satımın, geçen sene bir önceki yıla nazaran yüzde 20,4 azalarak 524 milyon dolara gerilediğini söyledi.
Deri ve kürk giyim ürün gruplarının Türkiye'nin toplam deri ihracatındaki payının 2014'te yüzde 28,7 olduğunu belirten Şenocak, "Geçen yıl ihracatımızda en büyük düşüş, deri ve kürk konfeksiyonunda yaşandı. Burada da ağırlıklı pazar Rusya olduğu için bu bölgede yaşanan karışıklıklar nedeniyle özellikle kürk süette ve kıymetli kürk dediğimiz vizon gibi ürünlerde ciddi düşüşler oldu" değerlendirmesinde bulundu.
Şenocak, söz konusu ürünlerde ÖTV ve Katma Değer Vergisi (KDV) toplamının yüzde 41,6 olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin deri ve kürk giyim ihracatında uğradığı düşüşün telafisi için önerilerde bulunan Şenocak, "2015 yılında ihracatta artış hedeflerimize ulaşmak için ithal ettiğimiz kıymetli kürk dediğimiz vizon gibi ürünlerde ÖTV'nin kaldırılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.
- "ÖTV sadece yerli tüketiciye satışlarda alınsın"
ÖTV uygulamasının Avrupa ülkelerinde bulunmadığı bilgisini veren Şenocak, bu verginin, dünyada 15 milyar dolarlık pazardan hiç pay alamamalarına yol açtığını savundu.
Bu ürünleri ya aksesuar ya da bitmiş ürün halinde yurt dışına gönderdiklerini dile getiren Şenocak, şunları kaydetti:
"Yurt içinde yabancı turistlere satıyoruz, yerli tüketicilere satmıyoruz. Bundan ÖTV alınmasın. Türkiye'de Türk tüketicisine satılıyorsa bu lüks bir üründür o zaman ÖTV alınsın. Bununla ilgili bakanlık nezdinde girişimlerimiz var. Üretiminin burada yapılmasının Türk ekonomisine ve deri sektörüne büyük katkıları olacaktır. İthal ettiğimiz kıymetli kürklerden ÖTV kalksın ki 15 milyar dolarlık pazar bize kaysın, dolayısıyla Türkiye'de üretim artsın, işsizliğe katkısı olsun. Umuyorum ki istediğimiz şekilde bir gelişme olursa Türkiye için ciddi bir potansiyel oluşturur, ihracatımızı katlayabiliriz. Türkiye'de umarım bununla ilgili çalışmalarımız olumlu sonuç verir. Hedeflediğimiz her yıl yüzde 10'luk ihracat artışı, ithal ürünlerden alınan ÖTV kalkarsa mutlaka yüzde 20'ye varan şekillerde her yıl artarak devam edecektir."