Kurbanlık Alırken Dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kurbanlık Alırken Dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 17:10

MEHMET KIZILİNLER

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Eskişehir-Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Kızılinler alınacak kurbanlıklarla ilgili uyarılarda bulundu.
Kurban alımı ve kurban kesimi öncesi son bir defa kontrol yapmak isteyenler için iyi bir kurbanlığın tarifini veren Kızılinler, öncelikle hayvanların belediyelerin satışına izin verdikleri yerlerden ya da veteriner hekimi kontrolündeki tarım işletmelerinden alınması konusuna dikkat çekti. Küçükbaş kurbanlıkların en az bir yaşında olması gerektiğini vurgulayan Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kızılinler, “Kurbanlığın üzerinde kesinlikle kene ve buna benzer parazit bulunmamalı. Burunda, gözde, ağızda anormal akıntı bulunmamalı. Bakışları donuk, solunumu hırıltılı, aşırı saldırgan olmamalıdır. Ayrıca anal bölgesinde ishal kalıntısı bulunmamalı, özellikle sırt omurları dolgun olmalıdır” dedi.
Büyükbaş kurbanlıkların da en az 2 yaş olması gerektiğini ifade eden Mehmet Kızılinler, kurbanlıklar için vücudun herhangi bir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve topallık bulunmamasına dikkat edilmesini isteyerek büyükbaş kurbanlıkların özelliklerini şöyle anlattı:
“Göz, burun, ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntı bulunmamalı. Özellikle ağız burun içi ve çevresinde, memelerinde yaralar bulunmamalı, hırıltılı solunum, öksürük ve halsizliği bulunmamalı anal bölgede ishal belirtileri olmamalı. Ayrıca üzerlerinde kene ve parazitler bulunmamalıdır. Kurbanlar belediyelerin veya valiliğin izin verdiği yerlerde veteriner hekimi kontrolünde kesilmeli. Kurbanlık hayvanın kesim öncesi strese sokulmaması gerekir. Stres esnasında etin olgunlaşması için gerekli enzimleri tüketen hayvanın kesim sonrası eti olgunlaşmaz sert ve lezzetsiz olur. Kesim sırasında hayvanın karın ve göğüs boşluğu ile iç organları iyi bir şekilde kontrol edilmelidir. Kesilen etler hemen tüketilirse sert olacağından tamamen ete dönüşmesi sağlanmalı. Bir et tüketimi için en az 5/6 saat bekleyip kasların tamamen ete dönüşmesi sağlanmalı. Buzdolabında koymadan evvel güneş görmeyen ve hava akımı bulunmayan 14 derece hava sıcaklığında en az 24 saat bekletilmeli. Eksi 18 derecede etler uzun süre saklanabilir."
Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kızılinler tüm Eskişehir halkının bayramını da kutladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!