İspinozların serinleme çabası

Güncelleme Tarihi:

İspinozların serinleme çabası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 10:53

İspinozların serinleme çabası

Haberin Devamı

Selim KAYA/ESKİŞEHİR, (DHA)- ESKİŞEHİR'in Çatacık Ormanı'nda ispinoz kuşları aşırı sıcaktan korunmak amacıyla ormanın derinliklerindeki su birikintilerinde serinlemeye çalışıyor.
Türkiye'de kızıl geyik başta olmak üzere, birçok yabani hayvana ev sahipliği yapan bakir ormanlarından biri olan Çatacık Ormanı'nda yaşayan ispinoz kuşları, bu ormana renk katıyor. Yaz mevsiminin başlaması ile birlikte artan sıcaklardan korunmak isteyen ispinoz kuşları, ormanın derinliklerindeki dere ve su birikintilerinde serinlemeye çalışıyor. Renkli erkek ve renksiz olan dişi ispinoz kuşlarının gövdelerinin tamamını suya batırım sonra da silkelenme anları güzel görüntüler ortaya koydu. Serinlemek, hem de temizlenmek için günlük mütemadiyen yıkanan ispinoz kuşları, görüntüleri ve sesleriyle kuş türleri arasında en çok beğenilen kanatlılar arasında yer alıyor.
İSPİNOZLAR
İspinoz kuşları yazın ormanlardaki, kışın açık arazilerdeki en yaygın ve en bol görünen kuşlar arasında ilk sıralarda yer ediniyor. Beyaz kanat lekesi ile diğer ötücülerden rahatlıkla ayrılan erkek ispinozların tepesi ve ensesi gri-mavi, sırtı kestane kızılı, göğsü kirli pembe ve kuyruk sokumu yeşil. Dişi ispinozun ise, kanat lekesi daha küçük oluyor. Yaz mevsiminde üreyen ispinozlar, Türkiye'de yazın serin ve yüksek ormanlık alanlarda, kışın ise sıcak nisbetten rakım olarak daha düşük bölgelerde yaşıyor.

FOTOĞRAFLI  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!