"Isınırken canınızdan da cananınızdan da olmayın"

Güncelleme Tarihi:

Isınırken canınızdan da cananınızdan da olmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 11:29

- Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi Prof. Dr. Aras: - "Yatarken, yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür atmak çok tehlikelidir bu tip davranışlardan uzak durmamız gerektiğini bilmelisiniz. Özellikle alçak basınçlı havalarda ölüm olaylarının artmasının sebebi yatarken sobaya ilave edilen yakıtlardır" - "Dumanın geri tepmesini önlemek için, bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olmasını sağlamalısınız ve baca şapkası takılmasını ihmal etmemelisiniz"

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR (AA) - MÜRSEL ÇETİN - Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, soğukların iyiden iyiye hissedildiği ve Antalya'nın Korkuteli ilçesinde Suriyeli ailenin kaldığı evde 5 çocuğun hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkati çekerek, "Karbonmonoksit zehirlenmeleri, bazı kurallara dikkat edilerek ve bunlarla ilgili önlemler alınarak önüne geçilebilecek olaylardır" dedi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Termodinamik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında artan soba ve şofben kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları önlem almaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Alınacak önlemlerle üzücü durumların yaşanmasının engellenebileceğini bildiren Aras, öncelikle soba ve kullanılan yakıtın seçiminden başlayarak sobanın kurulması, yakılması, baca temizliği ile ilgili herkes tarafından bilinmesi gereken hususları vurguladı.

Aras, kışın sobanın veya kombinin bulunduğu odada yatılmaması uyarısında bulunarak, "Eğer burada yatmak zorundaysanız, yatmadan önce sobayı mutlaka söndürünüz ve yattığınız odanın kapısını aralık bırakınız" diye konuştu.

"Yatarken, yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür atmak çok tehlikelidir bu tip davranışlardan uzak durmamız gerektiğini bilmelisiniz. Özellikle alçak basınçlı havalarda ölüm olaylarının artmasının sebebi yatarken sobaya ilave edilen yakıtlardır" diyen Aras, sobanın, ısıtılacak odanın büyüklüğüne uygun olması ve TSE damgasını taşıması gerektiğini belirtti.

-"Oksijen eksilme sensörü bulunmayan sobaları kullanmayın"

Aras, oksijen eksilme sensörü bulunmayan sobaların ve piknik tüplerine takılan ısıtıcıların evlerde ve iş yerlerinde kesinlikle kullanılmaması tavsiyesinde bulundu.

Soba kurulumunda fazla dirsek kullanımından kaçınılması ve en fazla iki dirsek kullanılmasını öneren Aras, şunları söyledi:

"Yatay boruları bacaya yüzde 10 eğimle yükseltilmeli, dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzının sızdırmazlığı dikkatle kontrol edilmelidir. Bacalarınızı standartlara uygun yaptırmalısınız. Eğer baca çekişini artırmak istiyorsanız, baca yalıtımını mutlaka yaptırınız. Dumanın geri tepmesini önlemek için, bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olmasını sağlamalısınız ve baca şapkası takılmasını ihmal etmemelisiniz. Soba ve şofben bacalarımız eğer standartlara uygun değilse alçak basınçlı ve çok rüzgarlı havalarda kullanmayınız. Baca bakımını ve temizliğini sonbahar aylarında mutlaka yaptırınız. Kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullandığımız takdirde bacanızı 2 ayda bir, sıvı ve gaz yakıt kullandığınızda ise bacanızı 3 ayda bir mutlaka temizletiniz."

Haberin Devamı

Kömür ve odun sobalarının üstten yakılmasını öneren Aras, "Sobanız katalitik ise katalizörün temiz olduğu ve by-pass valfinin serbestçe çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Bacasız sobalarda alev sarı renkte ise soba derhal kapatılmalıdır" dedi.

- "Banyoya şofben ve kombi gibi cihazları taktırmayınız"

Kullanılan yakıtın standartlara uygun olup olmadığından emin olunmasını isteyen Aras, izin belgesi olmayan satıcılardan yakıt alınmamasına özen gösterilmesini tavsiye etti.

Aras, ucuza alınan kaçak yakıtların hem çevre kirliliğine neden olacağının hem de sistemdeki ekipmanların arızalanmasına yol açacağının unutulmaması gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Kullanılan her türlü ısıtma cihaz ve ekipmanlarının kalite belgesine haiz olup olmadığına, garanti koşullarına ve garanti sürelerine dikkat etmeliyiz. Garanti belgesi ve yetkili servisi olmayan, ucuz ve ithal ekipmanları satın almamaya özen gösteriniz. Banyoya şofben ve kombi gibi cihazları kesinlikle taktırmayınız. Soba, kat kaloriferi, şofben, kombi alırken, mutlaka yetkili servislerine montaj yaptırarak, çalışır vaziyette teslim almaya özen gösteriniz."

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı önlem alınmasının hayati önem taşıdığına değinen Aras, "Bunlara uyduğumuz taktirde hem kendi canımızı hem yakınlarımızın canını koruyacağımızı unutmayalım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Haydar Aras, "Binalarınızın yalıtımını yaptığınızda, ısıtma ekipmanlarınızı daha az kullanacağınızı ve önemli ölçüde yakıt tasarrufu yaparak hem ülkemiz hem de aile bütçenize katkı sağlayacağınızı unutmayınız" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!