IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2015 09:51
MERTER FETTAHOĞLU
Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Merter Fettahoğlu, iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgiler verdi.
“İşveren çalışanların sağlık ve güvenlik risklerini en aza indirmek için nasıl bir yol izlemeli” sorusunu yanıtlayan Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Fettahoğlu, şunları kaydetti: “Çalışanı, kaza riski bulunan durumlardan uzak tutacak uygulamalar benimsemeli ve zaten bunun için hazırlanmış olan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanu’na uygun hareket etmeli. Burada da biz devreye giriyoruz. Yasanın yap dediklerini işverene bildirmek asıl görevimiz.”
NASIL YÜKÜMLÜLÜKLER GETİRİYOR
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işverenlere nasıl yükümlülükler getirdiğini anlatan Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Merter Fettahoğlu şunları kaydetti: “Tüm güvenlik önlemlerinin alınması ve uygulatılması işverenin yükümlülüğünde. Biz uzmanların görevi ise; birlikte çalıştığımız işverenlere konuyla ilgili yol göstermek. İşveren olası bir kaza durumunda çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle çok tehlikeli sınıf sektör işverenleri konuya vâkıf. Çünkü; ne yazık ki ülkemizi yasa boğan inşaat ve maden kazaları sonrasında işverenlerin devam eden dava süreci hala yazılı ve görsel medyadaki yerini koruyor”
KANUNUN GETİRİLERİ NE
Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Merter Fettahoğlu kanunun işveren ve çalışana getirilerini ise şöyle açıkladı: “Kanun, işverene güvenli çalışmayla ilgili tüm önlemleri alma zorunluluğu getirirken, çalışana da işverenin konuyla alakalı tüm uyarı ve talimatlarına uyma zorunluluğu getiriyor. Öncelikle çalışan açısından bakmak daha mantıklı. Çünkü kazaya uğrayan tarafın kazanımı elbette ki daha önemli. Yapılan uygulamalarla kaza riski en aza indirilmeye çalışılıyor. Bu da hem çalışan hem de işveren açısından güzel bir gelişme. Sonuçta çalışan akşam evine sapasağlam dönerken; işveren, hem vicdani hem de maddi olarak sıkıntılı zamanlar geçirmemiş oluyor.”
NELER KONTROL EDİLİYOR
Fettahoğlu bir İş Güvenliği Uzmanı’nın İşyerlerinde nelerin kontrolünü yapıp, neleri denetlediğini ise şu sözlerle anlattı: “İşimiz olumsuzu düşünmek ve bu doğrultuda senaryolar üretmek. Hal böyle olunca, her şeye dikkat etmemiz gerekiyor. Çalışma alanının zeminindeki çatlaklardan, makinaların bakımlarına, topraklamalarının yapılıp yapılmadığına, elektrik ve paratoner tesisatına, makine koruyucularının durumuna, koruyucusu olmayan makinalar için koruyucu sistemler geliştirmeye, çalışanların iş güvenliği eğitimlerine, kişisel koruyucu donanımların teminine, kullanımına, makinalardan sızan yağa kadar epey geniş bir konu.Tabi sadece bunlarla bitmiyor. Çalışanlara ilkyardım, koruma, kurtarma, tahliye ve yangın eğitimlerinin aldırılması, belirli dönemlerde tatbikatlar yaptırılarak acil durumlarda yaşanacak paniğin ve zararın minimuma indirilmesi gibi hayati önem taşıyan konular da işimizin önemli birer parçası.”
İŞVEREN DE İŞÇİ DE DİKKAT ETMELİ
Bir memur çocuğu olarak ideolojik açıdan da her zaman kendisini çalışanın yanında gördüğünü ifade eden Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Merter Fettahoğlu, “Yasanın alınmasını ve kullanılmasını zorunlu tuttuğu baret, çelik burunlu ayakkabı, gözlük, kulaklık, emniyet kemeri, ikaz yeleği gibi kişisel koruyucu donanımları işverene aldırmamıza karşın, işçiye bunu kullandıramıyoruz. Kurumsal firmalarda bu durum pek görülmüyor ancak özellikle birkaç katlı küçük inşaat işlerinin yapıldığı işyerlerinde ne yazık ki durum böyle. İşçi, bizim, inşaatta geçirdiğimiz zamanlarda başına bareti takıyor, ayrıldığımızda kenara atıyor ve bir sonraki gelişimize kadar bu şekilde çalışıyor. Yani amacı kendi güvenliğini sağlamak değil; bizden çekindiği için takıyor. Emniyet kemeri kullanımı çok hayati önem taşımasına karşın, dış cephe iskelelerinde usta, bir kalasın üstünde hayatıyla kumar oynamaya devam ediyor. Yasa ise işverene KKD kullandırmayı zorunlu tutmuş. Ancak işveren bütün gün işçinin başında bekleyemediği için işçi bu kurala uymamış oluyor. Ve işçi koruyucu donanımını kullanmadığında, herhangi bir kaza olması durumunda yasa işvereni sorumlu tutuyor. İşçinin de yaptırımlara uğraması, bu kişisel koruyucu donanımları kullanmaması durumunda belirlenen cezalara maruz kalması gerek diye düşünüyorum”
Aspir Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği Uzmanı Fettahoğlu, çalışmalarından söz ederek, “Firmalara iş sağlığı ve güvenliği hizmeti verilmekte olup ayrıca firma çalışanlarına ilkyardım, kursiyerlere ise TMGD eğitimleri sunulmakta” diye konuştu.