IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2015 12:30
FULYA YÜZ
Eskişehir Aspir İlk Yardım Eğitim Merkezi Sorumlusu Fulya Yüz, iş yerlerine ve çalışanlara yönelik verdikleri ilk yardım eğitimlerinin detaylarını aktardı. Yüz, ilk yardım bilincinin hayat kurtardığına dikkat çekti.
İLK YARDIM BİLİNCİ ARTIYOR
İş Sağlığı ve Güvenliğiyle ilgili yapılan son düzenlemeler ve özellikle önleyici ilk yardım hizmetlerinin önem kazanmasıyla ilk yardım eğitimlerinin daha fazla önem kazandığını dile getiren Eskişehir Aspir İlk Yardım Eğitim Merkezi Sorumlusu Fulya Yüz, Eylül ayı içerisinde kutlanan Dünya İlk Yardım Günü dolayısıyla da ilk yardım bilincinin yaygınlaştığını ifade etti. “İlk yardım aslında kazazedenin sağlık kuruluşlarına ulaştırılmadan önce durumunun daha kötüye gitmesini engellemek için yapılan müdahalelerdir ve hayati önem taşımaktadır” diyen Yüz, ilk yardımın yalan yanlış bilgilerle hareket etmek yerine doğru bir şekilde müdahale edebilmeyi sağladığını söyledi. Yüz, “Eğitimler sırasında farklı kaza durumları sonrası kazazedeye nasıl müdahale edilmesi gerektiğini anlatmaktayız. Eğitimlerimiz maketler üzerinde uygulamalı olarak gerçekleşmektedir” dedi.
BU FİRMALARDA EĞİTİM ZORUNLU
Yüz, ilk yardım eğitimi alma zorunluluğu bulunan firmaların hangileri olduğunu ise şu sözlerle açıkladı:
“Mevzuat gereği az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler her 20 kişi için en az 1, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler ise her 10 kişi için en az 1 ilk yardım eğitim sertifikasına sahip personel bulundurmak zorundadır. İş yerlerinde yaşanabilecek iş kazaları ya da benzer olaylar için o anda kazazedeye doğru bir şekilde müdahale edilebilmesi gerekmektedir. Ve bu şekilde bir müdahalenin konuyla ilgili yeterli eğitim almış uygun niteliklere sahip kişiler tarafından yapılması çok önemlidir. İlk yardım eğitimi alan kişiler belirli aralıklarla bilgilerini yenilemek ve pekiştirmek için ilk yardım güncelleme eğitimi almalıdır. Bu eğitimler tarafımızdan planlanıp iş yerlerinin onayına sunulmaktadır ve yenileme tarihleri geldiğinde iş yerlerimize hatırlatma yapılmaktadır."
5 SANİYEDE 1 KİŞİ ÖLÜYOR
Dünyada her 5 saniyede 1 kişinin yaralanma sonucunu hayatını kaybettiğini ifade eden Yüz, bu noktada ilk yardım bilgisinin nasıl hayat kurtardığını şu şekilde anlattı:
“Dünyada her 5 saniye bir kişinin yaralanma sonucu ölmesi demek her gün yaklaşık 17 000 kişinin hayatını kaybettiği anlamına gelmektedir. Ve bu ölümlerin çoğu ilk yardım kusurundan kaynaklanmaktadır. Örneğin futbol maçlarında futbolcuların yaşadığı dil yutması dediğimiz bir durum vardır. Futbolcu koşarken çenesi kilitlenir ve dil kökü büyüyerek nefes borusunu tıkar bu durumda futbolcu nefes alamaz ve saniyeler içinde hayatını kaybeder. Böyle bir durumda çenenin açılıp dilin uygun bir şekilde parmak veya gerekli aletlerle çıkarılması gerekmektedir. Böyle bir müdahalede sadece ilk yardım eğitimi almış kişiler tarafından yapılabilir. O anda bu basit müdahale yapılabilirse futbolcu hayatta kalır, ama yapılamazsa yakın bir bölgede dünyanın en gelişmiş hastanesi de olsa yeterli zaman olmadığı için kişi kurtarılamaz. Hem iş yerlerimizde hem de gündelik hayat içerisinde her 10 kişi için bir ilk yardımcı bulunmalıdır.”