Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Eskişehir'de yaşayan emekli memur Vildan Günsoy'un, 35 yıl önce hobi olarak yapmaya başladığı minyatürler yurt dışı ve içindeki birçok sergide yer alıyor.
Anadolu Üniversitesi'nde yaptığı 23 yıllık memuriyetin ardından emekli olan Günsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri sanat yeteneğinin bulunduğunu belirterek, ilk önce Kütahya'da Güzel Sanatlar Galerisi tarafından açılan tezhip kursuna katıldığını kaydetti.
Ressam, minyatür sanatçısı ve neyzen Ahmet Yakupoğlu ile tanıştıktan sonra minyatür sanatına adeta aşık olduğunu ifade eden Günsoy, şöyle konuştu:
"Klasik Türk süsleme sanatı olan minyatür üzerine çalışıyorum. Bu sanat üzerine yoğunlaştım. Minyatürlerimle, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği 'Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışması'na katıldım. Eserlerim sergilenmeye layık görüldü. 2012 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'Sendeki Eskişehir Yarışması'na 'Geçmişten Geleceğe Eskişehir' isimli minyatürle katıldım. Jüri özel ödülü alan eserim, Hollanda'daki The Haags Historisch Museum'da sergilendi. Şu anda Kent Belleği Müzesi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Cezayir'de düzenlenen Tezhip ve Minyatür Festivali'ne iki yıl üst üste katıldım. İki kişisel sergi açtım. Eskişehir, Kütahya ve Cezayir'in Tilimsan şehrinin minyatürlerini de çalıştım. Hobi olarak başladığım sanatı devam ettiriyorum."
Günsoy, minyatürün çok zor bir sanat dalı olduğunu dile getirerek, söz konusu sanat dalının sabır ve derin araştırma gerektirdiğini bildirdi.
Minyatürün Uygurlar'dan günümüze gelen bir Türk sanatı olduğunu anlatan Günsoy, "Yeni teknik olarak cama ve taşa da minyatür boyuyorum. Minyatürü sergiler yoluyla tanıtmak ve geleceğe yönelik öğrenciler yetiştirmek istiyorum. Çünkü bu sanat geçmişten geleceğe bir mirastır. Minyatürü yaygınlaştırmak amacındayım" diye konuştu.