Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ne (ESOGÜ) hazırlattığı ve 2015-2035 yıllarını kapsayan Eskişehir Ulaşım Ana Planı (EUAP) 'Sonuç Raporu' tamamlandı. Rapor, ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin davetli olduğu çalıştayla kamuoyuna sunuldu.
İTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Onur Tezcan "Eskişehir Ulaşım Ana Planı, Yeni toplu taşıma hatları, mevcut karayolu toplu taşıma sistemi düzenlemeleri, karayolu ağı değişikliği ve yayalaştırma projeleri ile ilgili tespit ve önerileri içeriyor" dedi.
Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon'da gerçekleşen çalıştayda 2015-2035 yıllarını kapsayan Eskişehir Ulaşım Ana Planı'nın (EUAP) son şekliyle ilgili olarak İTÜ'den Doç. Dr. Kemal Selçuk Öğüt ve Doç. Dr. Onur Tezcan sunum yaptı. Çalıştay'ın açılış öncesi konuşmasını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Ünal ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Erdemir, raporu hazırlayan İTÜ, ESOGÜ, Büyükşehir Belediyesi ilgili birimleri ve katkıda bulunan ilgili STK'lar ve kurumlara teşekkür etti.
Çalıştayda bir sunum yapan İTÜ ÖğretimÜyesi Doç. Dr. Kemal Selçuk Öğüt kısa ve orta dönemde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çalışmaları 3 ana başlıkta topladıklarını söyleyen Öğüt, "Birincisi yol ve kavşaklarla ilgili çalışmalar, ikincisi bisiklet ulaşımıyla ilgili, üçüncüsü de yaya ulaşımıyla ilgili çalışmalardır. Yol ve kavşaklarla ilgili olarak, Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde yer alan 150 kavşakta ve diğer ilçelerdeki 20 kavşakta ESOGÜ tarafından sayım çalışmalar yapıldı. Burada fiziksel düzenlemeler, işletme düzenlemeleri ve yasaklamalarla ilgili çalışmalar yaptık" diye konuştu.
Öğüt, parklanmalar konusunda ise, "Yol kenarı parklanmalarını, parklanma ceplerine aldık. Mustafa Kemal Atatürk, Süleyman Çakır, Ziya Paşa Caddelerine kesinlikle parklanma yapılmaması gerekiyor. Buralara parklanma cepleri ayırdığımız zaman caddeleri genişletme imkanımız yok. Kaldırımları da daraltmamız imkansız çünkü kaldırımlar çok dar. Bu üç caddede parkların yasaklanması gerekiyor" dedi.
Bisiklet yolları konusunda anket çalışması yaptırdıklarını, insanların bisikletle nerelere gitmek istediklerini dikkate aldıklarını ifade eden Öğüt, " Yaptığımız çalışmada mevcut bisiklet yollarını birleştirmeyi amaçladık. Bir bisiklet yolu ağı oluşturduk " diye konuştu.
Yayalaştırılacak alanları ise iki aşamada planladıklarını belirten Öğüt, "Yaya ulaşımı için söylenecek şey, mevcut yaya kaldırımlarının sadece yayalar için kullanılması gerektiğidir. Oysa Eskişehir'de birçok cadde ve sokakta yaya kaldırımlarının esnaf tarafından işgal edildiği görülmekte. Bu durumda yayalar yoldan yürümek zorunda kalıyor. Sıkı bir denetimle yaya kaldırımlarının olabildiğince yayaların kullanımına sunulması şart. Kavşaklarda yolla ilgili düzenlemeler yapıldıktan sonra kalan yerleri yayalara ayırdık. Yaya kaldırımlarını genişletmeye çalıştık" şeklinde konuştu.
İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Onur Tezcan ise, Eskişehir'in kent içi ulaşımındauzun dönem için çözümler oluşturduklarını aktardı. Eskişehir'in 2035'te gerek ulaşım gerek nüfus gerek diğer özellikleri açısından nasıl bir hale geleceği hakkında bir projeksiyon ön gördüklerini ifade eden Tezcan, "2035 yılına kadar Eskişehir'in nüfusu neredeyse yüzde 68 oranında artacak. İstihdam yüzde 70 oranında artacak. Trafiğe kayıtlı araç sayısında önemli artışlar olacak. Bu mevcut darboğazlar üzerine yeni sıkıntılar ekleyecek. Biz çalışmamızda 2035 yılı için revize edilmiş Nazım İmar Planını kullandık. Buradan aldığımız veriler önemli bir rol oynuyor. Eskişehir Ulaşım Ana Planı içinde çeşitli toplu taşıma çözümleri var. Bu senaryoları oluştururken yeni gelişme alanlarına, kent merkezine, OSB ve diğer sanayi sitelerine mevcut ve yeni üniversite alanlarına, şehir hastanesine ve diğer büyük hastanelere, Hasan Bey Lojistik Merkezi'ne, Otogar, Tren Garı ve havalimanına, merkez ilçelere sürdürülebilir erişim olanaklarının sağlanması temel alınarak hareket ettik"dedi.
Eskişehir Ulaşım Ana Planı sonuç çalıştayının son bölümünde, raporu hazırlayan Prof. Dr. Haluk Gerçek, Doç. Dr. Onur Tezcan, Doç. Dr. Kemal Selçuk Öğüt katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı.
-