Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, "Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine girme hedefine ulaşmak için, üretimde ileri teknoloji ürünlerinin payını yükseltmeli, daha fazla Ar-Ge çalışması yapılmalı ve yenilikçi, inovatif ürün ve hizmetleri hızla artırmalıyız" dedi.
AÜ Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından, Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Ticaret Odası (ETO), Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı (ATAP) iş birliğiyle "Eskişehir ve Bölgesi Teknoloji Transfer Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. Gündoğan, bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, bilim ve teknolojiye hakim, yeni teknolojiler üretebilen, teknolojik gelişmeleri toplumsal ve ekonomik faydaya dönüştürme yeteneği kazanmış bir ülke olma vizyonu kapsamında dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmenin, Türkiye'nin öncelikli hedeflerinden biri olduğunu anımsattı.
"Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine girme hedefine ulaşmak için üretimde ileri teknoloji ürünlerinin payını yükseltmeli, daha fazla Ar-Ge çalışması yapılmalı ve yenilikçi, inovatif ürün ve hizmetleri hızla artırmalıyız" diyen Gündoğan, toplam Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payının yüzde 3'ler seviyesine çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.
Bu konuda herkese görevler düştüğünü dile getiren Gündoğan, şunları söyledi:
"Bilim ve teknoloji politikalarına yön vermek amacıyla hazırlanan 'Vizyon 2023 Belgesi' ile Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapması, dünyanın ilk 10 gelişmiş ülkesi içerisine girmesi ve ihracatın yüzde 20’sinin orta ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşması hedeflenmektedir. Yapılacak bu çalıştay ile bu hedeflere ulaşmada sektörlerin yapması gerekenler, ihtiyaçları, üniversite ve sanayinin ortak yapabilecekleri belirlenecektir."
ETO Başkanı Metin Güler de ihracata dayalı büyüme modeli hedefinin gerçekleştirilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, "Anadolu Üniversitemiz, sektör ihtiyaçlarını belirleyerek, genç fikirleri yaratıcı ve katma değer oluşturabilecek bu projeleri Eskişehir'e kazandırmayı hedefliyor. Girişimcilik üzerine yıllardan bu yana yüksek sesle ifade ettiklerimizi hayata geçiriyor. Bu nedenle bu yeni oluşumu çok önemsiyoruz" diye konuştu.
ESO Başkanı Savaş Özaydemir, verimliliği artıracak Ar-Ge çalışmaların şart olduğunu ve bunun için daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini vurgulayarak, "Ar-Ge meselesi üniversitelerin istihdam ettiği hocaların kalitesi, bulundurduğu laboratuvarlarla ve çalıştığı iş kolları sektörel konularla önemlidir" ifadelerini kullandı.
ARİNKOM TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ender Suvacı ise yapılan Ar-Ge hizmetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Gün boyu sürecek çalıştayda, "Bölge sanayi analiz raporu sunumu" ve "Üniversite-sanayi ile yapılacak işbirliği önerileri paylaşımı" gerçekleştirilecek. Daha sonra makine imalat, kimya ve plastik, gıda, raylı sistemler, havacılık, seramik ve beyaz eşya sektörlerinden temsilciler ile çalışma grupları oluşturulacak. Çalışma gruplarının yapacakları sunumların ardından sona erecek çalıştay sonrasında teknoloji transferi konusunda Eskişehir ve bölgesinin stratejilerinin oluşturulması ve hedeflerin belirlenmesi amaçlanıyor.