IHA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2015 16:38
ESKİŞEHİR EMLAK KOMİSYONCULARI ODASI BAŞKANI GAZİ ÇELİK; KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ HAKKINDA KONUŞTU
Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Eskişehir’in durumunu değerlendirdi.
Eskişehir’de Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik 6306 Kentsel Dönüşüm Yasası ile Eskişehir’in kentsel dönüşümde hız kazanması gerektiğini, diğer illere göre geride kaldığını belirtti. Çelik, “İlimizde yaptığım araştırmalara göre diğer şehirlere göre çok zayıf olduğunu gördük. İlimizde kentsel dönüşüm projesi belediyelerden sorguladığımız kadarıyla yaklaşık yüzde 10’larda gibi bir durum var. Halbuki bu proje diğer şehirlerdeki projelere oranla çok daha verimli olmasına rağmen diğer şehirlerde yani İstanbul gibi büyük şehirlerde verimlilik yüzde 40-50 civarında. Kentsel dönüşüm kapsamında eski binaların yenilenmesi durumunda şehrimize baktığımızda 40 yıllık 50 yıllık binaları çarşı merkezinde görüyoruz. Bu binaların proje kapsamında yenilenmesi ve devletten destek alması gerekir. Diğer şehirler bunu çok hızlı bir şekilde yapmışlar, yapıyorlar. Biz Eskişehir olarak çok geri kaldık. Bu geri kalmanın sebepleri olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“BAZI DEVLET KURUMLARI ÇİFT BAŞLIKLI”
Devlete ait kurumların yasada harç ücretlerinden muaf olmasına rağmen halktan bu paranın toplanması, insanları projeden soğuttuğunu ifade eden Başkan Çelik, “Bu uygulamaların bazı kurumlarda çift başlıklı olduğunu gördük. Hepimizin bildiği gibi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde bazı masrafların devlet tarafından karşılandığını, harçların alınmadığını görüyoruz ama şehrimizde harçların çift başlıklı olduğunu görüyoruz. Bazı kurumların aldığını, bazı kurumların almadığını gördük. Bunlar insanların bu işten soğumasına sebep oluyor. Kentsel dönüşüm kapsamında yine kira yardımlarının düzensiz olduğunu belirledik. Muaf olunan ücretleri tahsis etmemesi lazım. Tapu harçları, belediye harçları, asfalt parası alınmaması lazım. 6306 Sayılı Yasanın 57. maddesinde belirtilmiştir, tüm tapu ve harç masraflarından halkın muaf olacağı belirtilmiştir. Buna rağmen bazı kurumlar alıyor bazıları almıyor" diye konuştu.
“GAYRİMENKUL SAHİPLERİ BİLİNÇSİZ”
Başkan Çelik, yasalar çerçevesinde halkın bilinçsiz olduğunu öne sürerek şöyle devam etti:
”Benim yaptığım tespitlere göre geri kalmanın başlıca sebepleri 6306 Sayılı Kanunun kentsel dönüşümünde Eskişehir’de yasaların iyi duyurulmadığını gördük. Şehrimizde kentsel dönüşümle ilgili gayrimenkul sahiplerinin bilinçsiz olduğunu tespit ettik. Ayrıca yaptığım araştırmalarda projenin tam tanıtılmadığını belirledik. Projeyle ilgili konferansların verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Eskişehir çünkü kültür başkenti seçilmiş bir şehir, yaşanılabilir bir şehir. Kentsel Dönüşüm Projesi’nin bir an evvel hızlandırılması gerekir. Çarşı merkezinin her yerini şantiye olarak görmek isterdim. Yasa çok iyi olmasına rağmen Eskişehirliler buna duyarsız kaldılar. İşte burada da bizim suçumuz var. Belki biz duyuramadık, belediyeler duyuramadı. Eskişehir’i yöneten insanların bir an evvel atağa kalkıp kentsel dönüşümle ilgili Eskişehirlileri bilgilendirmeli. Bir an evvel eski binaların ve depreme dayanıklı olmayan binaların Kentsel Dönüşüm Projesine katılması lazım. Devlet dairelerinin de çift başlılıktan kurtulmaları lazım.”