IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2015 11:19
ESKİŞEHİR ESNAFI KURBAN BAYRAMINA HAZIRLANIYOR
Kurban Bayramına sayılı günler kala Eskişehir esnafı son hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor.
Kimi esnaf geçen bayramlara göre işlerinin düştüğünü ve eski tadı alamayacaklarını söylese de, halinden memnun esnaflar da var. Eskişehir esnafı, kalıcı bir hükümetin kurulamamasının kendilerine de yansıdığını anlattılar. Bazı esnaflar ise geçen bayramlara oranla işlerinde artış ya da düşüş olmadığını belirtti.
Eskişehir’de kasaplık yapan Mesut Şaşı, işlerinin bayram sonrasında açılacağını açıklayarak, "Vatandaşta para olmadığı için çok fazla şimdilik kıpırdanma yok. Kurban kesen vatandaş çok olursa bizim de işimiz çok olur. Vatandaşta para olmadığı için kurban da kesemeyeceğini düşününce işlerin geçen yıllara göre çok olacağını düşünmüyoruz. Çünkü vatandaşlar geldiği zaman 250 gram ya da yarım kilo kıyma alıyor ve onu da kredi kartı ile ödüyor. Yine de biz hazırlıklarımızı tamamladık, bekliyoruz" dedi.
"GERÇEK ENFLASYONUN GÖRÜLMESİ GEREKİYOR"
Eskişehir’de aktarlık yapan Hüseyin Koray Özkılıç, bayram şekeri satışlarının biraz daha geç gerçekleşeceğini söyledi. Emeklilerin bayramdan 3 gün önce maaş alacağına dikkat çeken Özkılıç, "Hem okul harcamaları hem de bayram harcamaları aynı zamana denk geldi. Emekliler ayın 21’inde maaşları çektiğinde piyasanın biraz daha hareketleneceğini düşünüyoruz. Geçen bayrama göre haliyle bir durgunluk var. Belki şaka gibi gelecek ama kalıcı bir hükümetin kurulamaması herkesi tedirgin etti. Geçen seneki satışları yakalamayı temenni ediyoruz ,ama umut fakirin ekmeği demişler. Şu an devlet gerçek enflasyonu görüp de memura, işçiye enflasyon oranında zam verirse bizim de cebimize girer. Enflasyonun yüzde 10 olduğu söylenirse vatandaş parasını harcamaz. Gerçek enflasyonun görülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
"HERKES BÜTÇESİ MİKTARINDA SİPARİŞ VERİYOR"
Bayramlarda tatlı siparişi alan ve Eskişehir’de 45 yıldır tatlıcık yaptıklarını söyleyen Kasım Ülgür de, bayramın dolayısıyla işlerinde artışların olduğunu aktardı. Ev baklavasının vatandaşlar tarafından daha çok tüketildiğine değinen Ülgür, "Ev baklavası, dürüm, saray burma en fazla bayramda tercih edilen ürünlerimiz. Sütlü tatlı olarak triliçe de önerilebilir. Alım miktarlarında düşüşler var. Herkes bütçesine göre miktar belirliyor. Bunlara rağmen geçen bayramlara göre hareketlilik var diyebiliriz. Şu an için satışlarımızdan memnunuz. Tepsi olarak siparişleri alıyoruz. Geçen yıllara göre de fiyatlarımız aynı herhangi bir değişiklik yok. Ev baklavamız 22, dürüm 18 liradan satışa sunuldu" bilgilendirmesinde bulundu.
"UYKUMUZDAN FEDAKARLIK YAPACAĞIZ"
Erkek kuaförlerinde ise randevular şimdiden doldu. Bayram sabahına kadar çalışacaklarını anlatan Eskişehir kuaförlerinden Mahmut Kırkıcı, "Arefe günü sabah ezanına kadar çalışacağız. Randevular şimdiden doldu. Uykumuzdan fedakarlık yaparak randevuları yetiştirmeye çalışacağız. Gelen müşteriyi de geri çevirmemeye gayret edeceğiz. Her bayram olduğu gibi bu bayramda da yoğunluğu yaşayacağız" açıklamalarında bulundu.
"RAMAZAN BAYRAMINDA DA AYNI ŞEKİLDE ÇALIŞMIŞTIK"
Eskişehir terzilerinden İbrahim Karadaş ise terör olaylarının ve kalıcı hükümetin kurulamamasının çoğu esnafı etkilediğini anlattı. Yıllardır terzicilik yaptığı için müşterilerinin hep kendisini tercih ettiğini açıklayan Karadaş "Bizim müşteri sıkıntımız diğer meslek dallarındaki esnaflara göre olmuyor. Çünkü yıllardır tanıştığımız, bizi tercih eden müşterilerimiz var. Biz bu yüzden her zaman yoğun çalışıyoruz. Son zamanlarda yaşanan olayların piyasayı etkilediği de bir gerçek. Genel olarak da hazır giyim elbiselerin tamiratını yapıyoruz. Eskisi gibi kumaş alıp getiren müşteri sayımız çok azaldı. Bayrama kadar her gün sabaha kadar çalışacağız. 2 saatlik uyku ile işlerimizi yetiştirmeye çalışacağız. Geçen Ramazan Bayramında da aynı şekilde çalışmıştık" şeklinde ifade etti.