IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 17:02
VALİ TUNA: AYIRT ETMEKSİZİN GÖNÜL KAPIMIZ HERKESE AÇIKTIR
İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından “Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşit Muamele Hakkı Konularında Farkındalığın Artırılması” konulu çalıştay Eskişehir’de gerçekleştirildi.
Bir otelde düzenlenen çalıştaya, Vali Güngör Azim Tuna, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Çataklı, vali yardımcıları, kaymakamlar, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı yetkilileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılışında konuşan ve ’ayırımcılık’ kavramının Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına yeni girmiş bir kavram olmadığını belirten Vali Tuna, “Gerek Anayasa’da, gerekse İş Kanunu ve benzeri kanunlarda, usulüne göre onaylayıp iç hukuk kuralı hâline getirdiğimiz temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerde yer almaktadır” dedi.
Ayrımcılığın hukuki boyutu olduğu kadar ahlaki ve etik boyutu da olduğunu kaydeden Vali Tuna, sözlerinin devamında şunları söyledi,
“Çağdaş dünya ülkelerinde artık insanların sadece insan olması nedeniyle sahip olduğu temel hak ve özgürlükler sıkı şekilde korunmakta ve uygulamalar da bu anlayış çerçevesinde gelişmektedir. Elbette ki ayrımcılığın hukuki boyutu kadar ahlaki ve etik boyutu da bulunmaktadır. Önemi gereği ayırımcılık yasağı çeşitli uluslararası sözleşmelere de konu olmuştur. Ayrıca pek çok ülke; ayırımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele edebilmek için ceza kanunlarında buna yönelik hareketleri suç olarak düzenlemiştir. Bugün burada bu sorunu konuşuyor olmamız ise bu yöndeki farkındalığın geliştirilmesi açısından sevindirici olmakla birlikte böyle bir durumun, çeşitli derece ve boyutlarda varlığının da bir göstergesidir. Hâlbuki bir gönül medeniyetinin varisleri olarak bizler çok iyi biliyoruz ki çağdaş dünyanın getirdiği düzenlemelerinden yüzyıllar önce İnsanlığın Güneşi “İnsanlar bir tarağın dişleri gibi eşittir” diyerek günümüz insan haklarının da ilerisinde bir bakış açısıyla meseleye eşsiz bir çözüm getirmiştir aslında. Bu yüzden modern dünyanın konu hakkında yaptığı çok sayıda düzenleme ile doğrudan ya da dolaylı ayrımcılığın önüne geçilmesi, kanunlarda satırlara yazılanların sadırlara geçilmesi, uygulamaya dökülmesi, kısaca hayat bulması ise ancak bizi biz yapan değerlerimize sıkıca tutunmakla mümkündür.”
Çalıştayın iyi geçmesini dileyen Vali Tuna, sözlerinin sonunda, "Çalıştayın birliğe, dirliğe, iyiliklere, güzelliklere, hayra ve barışa kapı aralaması temennisinde bulundu.
Çalıştaya verdiği desteklerden dolayı Eskişehir Valiliği’ne teşekkür eden İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Çataklı ise, mevcut iç hukuk düzenlemelerine ilaveten Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında hazırlanan “Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu” tasarı taslağının Başbakanlığa sevk edildiğini söyledi. Bu kanun tasarı taslağının Mülkiye Teftiş Kurulu tarafından yürütülen bir proje ürünü olduğunu aktaran Başkan Yardımcısı Çataklı, konuşmasında hazırlanan taslak üzerinde bilgi verdi. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında, Devlet Memurları Kanununda, Türk Ceza Kanununda, Ayrımcılık Yasağı Eşit Muamele Hakkı konularında çeşitli düzenlemelerin bulunduğunu anlatan Başkan Yardımcısı Çataklı, “Bu proje ve çalıştay; mülki idare amirlerinin, mülkiye müfettişlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, kolluk birimlerinin var olan ayrımcılık yasağı ve eşit muamele hakkı konusundaki bilinç, hassasiyet ve bilgi düzeylerini arttırmayı amaçlamaktadır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Mülkiye Müfettişleri Murat Gözütok, İbrahim Akın, Cenk Hakan Karaduman ve Bedrettin Özmen “Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşit Muamele Hakkı Konularında” sunum gerçekleştirerek, gelişen süreci anlattılar.