IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2015 15:36
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Eskişehir’de Anadolu Animasyon Festivali gerçekleştirildi.
BEBKA tarafından “İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları” kapsamında düzenlenen Anadolu Animasyon Festivali’nin açılışına çok sayıda öğrencinin yanı sıra öğretim üyeleri ve profesyonel animasyon tasarımcıları katıldı.
Programın açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, animasyon sektörünün, küresel çapta çok büyük bir ekonomiye sahip bir sektör olduğuna dikkat çekti. Değirmenci, bu sektörün 2013 yılı verilerine göre büyüklüğünün 222 milyar Dolar olarak ölçüldüğünü hatırlattı. Değirmenci, bu sektörün dünyadaki öncü ülkelerinin Amerika, İngiltere, Kanada, Japonya, Çin, Fransa, Kore ve Almanya olduğunu söyledi.
Animasyon sektörünün birçok sektörle yakından ilişki içerisinde olduğunu belirten Tamer Değirmenci, “Animasyon sektörü sinema filmi, video ve televizyon programlarının yapımı alanıyla, dolayısı ile medya, reklamcılık sektörü ile de yakından ilişkilidir. Hatta çizgi
film kahramanlarının resmedildiği kitaplar, okul gereçleri, oyuncaklar, çantalar, farklı sektörlerden birçok sektörde kullanılmaktadır” diye konuştu.
Son yıllarda Türkiye’de animasyon sektöründe önemli atılımların yapıldığına işaret eden Tamer Değirmenci, “Animasyon sektöründe Türkiye’nin, bu sektörün devlerine oranla çok küçük bir payı var. Henüz kurumsallaşmış bir yapının varlığından söz etmek mümkün değil, ancak bu yönde oldukça önemli çabalar bulunmaktadır. Günümüzde, Türkiye’de başarılı çalışmalara imza atan birçok animasyon şirketi mevcuttur” ifadelerini kullandı.
BEBKA olarak animasyon sektöründe anlamında Eskişehir’deki potansiyelin farkında olduklarını söyleyen Değirmenci, BEBKA tarafından yapılan bu festival ve yarışma ile Eskişehir’in bu potansiyelin geliştirilmesi ve gerek ulusal gerekse de uluslararası alanda tanınırlığın artırılmasını hedeflediklerini dile getirdi.
“Öncelikle Eskişehir’deki animasyon sektörünün gelişmesi için bir yol haritası belirlemeye çalışıyoruz” diyen BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sektörü her boyutu ile ele alıyoruz. Bir yandan sektörde altyapı ve insan kaynaklarının geliştirilmesi, diğer yandan Eskişehir’in animasyon sektöründe markalaşmasını ve bölgeye yerli ve yabancı yatırımcıların çekilmesi ile bölgede girişimcilik ortamının güçlendirilerek girişimcileri desteklemeye çalışıyoruz. Sektöre ilk ve önemli bir adım olarak, BEBKA, 2014 yılı İşbirliği ve Gelişim Mali Destek Programı kapsamında Anadolu Üniversitesi tarafından geliştirilen Çizgi Film (Animasyon) Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi’ne mali destek verdik. Proje hedeflendiği şekilde tamamlandığında, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyet gösteren animasyon şirketleri için önemli bir kolaylık sağlayacak ve ülkemizin her yerinden bu alanda faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin de bölgeye ilgisinin artıracağını düşünüyoruz. Bu uygulama, bölgede yeni istihdam alanlarının açılmasına da katkı sağlayacak, eğitim ve teknolojik altyapının güçlendirilmesine de yol açacak.”
Tamer Değirmenci’nin açılış konuşmasının ardından oyun alanında dünyaca ünlü bir firmanın yetkilisi olan Dr. Florian Stadlbauer, oyunlaştırma tekniğinin diğer sektörlerde kullanımına yönelik bir söyleşi gerçekleştirdi. Florian Stadbauer, oyun sektörünün birçok endüstriyle göre çok daha geniş etki alanının olduğunu söyledi. Seminerde oyun dışı sektörlerin oyunlaştırma tekniğini kendi sektörlerine nasıl adapte edebilecekleri hakkında bilgi verdi.
Festivalin açılış kısmında konuşan ve En İyi Kısa Film Animasyon dalında Oscar ödüllü “Oktapodi” filminin yapımcısı olan Emud Mokhberi, filmin yapım süreci hakkında bilgiler verdi.
Emud Mokhberi, uluslararası ödüle layık görülen filmi hazırlarken ilk olarak 6 kişiden oluşan bir ekip kurduğunu ve bu ekiple filmin hikayesi üzerine birçok araştırma yaptıklarını söyledi. Mokhberi, uzun film yapmanın daha kolay olduğunu, başarının ise kısa filmde gizli olduğunu belirterek, “Zaman kısıtı her bir kareye anlam yüklememizi gerektirdi. Bu filmi ortaya çıkarmak için çok kitap karıştırdık ve bizim hikayemizin bir diğer önemli tarafı tazeliği ve yeniliğidir” şeklinde konuştu.