ESİAD Başkanı Bandırma, Ankara'da Başbakan Yardımcıları ve Bakanlarla bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

ESİAD Başkanı Bandırma, Ankarada Başbakan Yardımcıları ve Bakanlarla bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2016 16:05

ESİAD Başkanı Bandırma, Ankara'da Başbakan Yardımcıları ve Bakanlarla bir araya geldi

Haberin Devamı

 



ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Bandırma, Ankara'da biri dizi temaslarda bulundu.

Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Tuğrul Türkeş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile görüşen ESİAD Başkanı Aydın Bandırma, başta ekonomik ve yapısal reformlar olmak üzere, TTIP'ten Gümrük Birliği'nin modernizasyonuna, çek kanunundan kayyum düzenlemesine, terör ve komşularıla ilişkilerden AB sürecine kadar pek çok konu başlığında iş dünyasının politika önerilerini paylaştı. Aydın Bandırma şu önerilerde bulundu;

Ekonomik ve Yapısal Reformlara Ağırlık Verilmeli: Büyüme umut verdi ama ekonomik ve yapısal reformların hayata geçirilmesi gerekliliğini de gösterdi. Teşvik Paketi, kısa vadede iş dünyası için bir can suyudur. Sürdürülebilir büyüme ve kalkınma için uzun vadeli reformlara odaklanılmalıdır. Söz konusu adımlar, kısa vadede bazı sektör ve firmalara rahatlama sağlayabilir. Öte yandan, maliye politikası üzerinde ciddi bir yük oluşturmasını beklemesek de uzun vadede mali disiplinin kalitesini ve şeffaflığını zedeleyebilecek sonuçlara yol açabileceğini düşünerek tedbirli olunmalı.

Sanayi ve Üretime Dayalı Bir Ekonomik Model: Yüzde 4,8'lik büyüme rakamlarına bakıldığında özel sektör yatırımlarının ağırlığı yüzde 5'lere gerilemiştir. Özel sektör ve kamu harcamaları ağırlıklı bir büyüme sürdürülebilir değildir. İş dünyası, sanayi yatırımlarından gayrimenkule ve inşaata yönelmektedir. Üretim, ihracat ve özel sektör yatırımlarının desteklenmesi ve sanayi odaklı bir büyüme modeli ivedilikle uygulanmalıdır.

Kobi'ler Yüksek Katma Değerli Üretim İçin Desteklenmeli: 64. Hükümet döneminde gündeme alınan 172 maddelik Acil Eylem Planı'nın ve bu planda yer alan KOBİ'lere dönük maddelerin hayata geçirilmeli ve KOBİ'ler yüksek katma değerli üretim için desteklenmelidir. Yüksek faiz yatırımları engelleyen bir unsur olduğundan bir çözüme kavuşturulmalı.

Ekonomiyi İlgilendiren Düzenlemelerde İş Dünyasının Görüşleri Alınmalı: Kayyum atama yetkisinin genişletilmesi gibi ticaret hayatını ve özel mülkiyet haklarını doğrudan ilgilendiren bu tür önemli düzenlemelerde iş dünyasının görüş ve önerileri alınmalıdır. Katılımcı bir süreç işletilmelidir.. İçeride ve dışarıda yaratılacak güven havası Türkiye'nin büyüme dinamiklerini sürdürülebilir kılacak ortamı sağlayacaktır.

Kalkınma Ajanslarının Yapısı Yeniden Ele Alınmalı: Ajansların kalkınma kurulu ve yönetim kurullarında özel sektör temsilcilerinin kararlar üzerindeki etkinliği artırılmalıdır. Ajansların iş dünyası ile etkileşimi geliştirilmelidir. Ajanslar bölgeler için bir yatırım ofisi gibi çalışmalıdır.

Gümrük Birliği'nin Güncellenmesinde KOBİ'lerimizin Özel İhtiyaçları Göz Önüne Alınmalı: TTIP'e dâhil olmamız ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi süreci AB ile üyelik müzakereleri sürecimize önemli somut katkı sağlayacaktır. Sürecin dışında kalmamız en çok ekonomimizin dönüşümü için kritik önem taşıyan yatırım ortamını olumsuz etkileyecektir. Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ve genişletilmesi önem taşımaktadır. Gümrük Birliği kapsamında KOBİ'lerin özel ihtiyaçlarını ele alan bir başlık oluşturulmalıdır. Tüm başlıkların KOBİ'ler üzerindeki etkileri dikkatli olarak incelenmelidir. KOBİ etki analizleri öncelik olarak tanımlanmalıdır.

--

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!