Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR'de Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB ) işbirliğinde gerçekleştirilen Engelli Uygulama ve İstihdama Geçiş Atölyesi İşbirliği Protokolü düzenlenen törenle imzalandı.
Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) arasında imzalanan Engelli Uygulama ve İstihdama Geçiş Atölyesi İşbirliği Protokolü ile engelli bireylerin istihdamına katkı sağlayacak büyük bir adım atıldı.
Tepebaşı Belediyesi Encümen Salonu'nda düzenlenen protokol imza törenine Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın ile EOSB Başkanı Nadir Küpeli'nin yanı sıra Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcıları Fikriye Güven Zaptiye ve Bülent Rıfkı Ustaoğlu, EOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Saraç, EOSB Yönetim Kurulu Üyeleri Riza Zeydan ve Yavuz Ayva, EOSB Denetim Kurulu Üyesi Samet Özkaya, EOSB Bölge Müdürü Erhan Tatar ile Tepebaşı Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Kemal Yıldırım katıldı.
'TÜRKİYE'DE EŞİ, ENDERİ YOK'
İmza töreninde ilk olarak konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, projenin sosyal yönlerinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bugün tahmin ediyorum Türkiye'de ilk bir çalışmaya başlanacak. Şöyle ki; 2014 yılında Yaşam Köyü'nde zihinsel engelli gençlerimiz için yaptığımız Montaj Atölyesi çalışmasının, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni noktasını hayata geçireceğiz. Tepebaşı Belediyesi olarak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte yaptığımız toplantılar neticesinde, böyle bir projenin kararını aldık. Olaya farklı yönleriyle bakmak lazım, örneğin bu özel çocuklarımız, aileleriyle birlikte 7-8 ay evden çıkamıyor. Bunun nedeni belki maddi koşullar, belki utanma, saklama… Ama bunların hiç birine gerek yok. Bu konuda engelli çocuklarımıza fırsat verildiğinde o imkanı en iyi şekilde değerlendirebilecek yapıdalar. Bunun örneklerini yaklaşık 4 yıldır görüyoruz. Çocuklarımız yine OSB'den gelen de monte paçaların bileştirilmesini yapıp bu başarıyı yakaladılar. 4 senenin rakamı 3 milyon 850 bin adet, bu çok ciddi bir rakam. Kişi başına küçük de olsa bir takım ücretler ödeniyor. Neticede hem çocuğumuz mutlu oluyor hem de aile bütçesine katkıda bulunuyor. Gerçekten Türkiye'de eşi, enderi yok. Sevgili Nadir Küpeli ile birlikte aldığımız kararla bunun bir örneği de Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleşecek."
Konuşmasına proje hakkında bilgiler vererek devam eden Başkan Ataç, "Mekanı Organize Sanayi Bölgemiz sağlayacak. Çocukların transferleri, eğitimleri gibi işlerde Anadolu Üniversitesi ve Tepebaşı Belediyesi birlikte hareket edecek. Diliyoruz Türkiye'nin her tarafındaki sanayi bölgelerine de örnek olarak oralarda da yapılır, bu çok önemli. Şimdiden çok iyilikler getireceğini düşünüyorum. Hem çocuklar hem de aileleri için. Sayı daha da artsın, tüm istediğimiz bu. İnanın onların o kadar yüksek memnuniyeti var ki; zaten çalışırken görseniz bunu anlarsınız. Türkiye'nin yüzde 10'u engelli bireylerden oluşuyor. 80 milyon nüfusumuz varsa yaklaşık 8 milyon civarında engellimizin olduğu bir gerçek. Bu yapılan işler okyanusta bir damla ama Türkiye'de bu işleri yapıp ne kadar yararlı olacağını göstermek çok önemli" dedi.
'TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAĞINDAN ÇOK EMİNİM'
EOSB Başkanı Nadir Küpeli ise konuşmasında sosyal projelerin içinde olmayı istediklerini ifade ederek, "Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi olarak ülkemizin, ilimizin sanayi üretimini arttırmaya yönelik çalışmalarımızın dışında sosyal projelerin içinde olmayı çok arzu ediyoruz. Tepebaşı Belediyesi'nden böyle bir öneri geldiğinde çok heyecanlandık. Bugün inşallah imzalayacağımız projede ilk başta 30 civarında kursiyerimiz veya gencimiz olacak. EOSB olarak biz mekan tahsis ediyoruz, içinin mefruşatı da dahil. Tabi Tepebaşı Belediyemizin bu anlamda eski tecrübeleri de var. Yardımcı olacakları için başarıda bizlerle beraber çok emeği olacak. Onun dışında sanayimizdeki tesislerde, firmalarda engelli gençlerimizin yapabileceği montaj ve de montaj ürünleri de inşallah birlikte yapacağız. Bizim bir meslek lisesi projemiz var. Belki bu projenin sonunda onların içerisinde de kurularak gelişecek, devam edecek. Bu vesileyle Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç'a, emeği geçen bütün arkadaşlarına ve Yönetim Kurulumuza hayırlı olmasını diliyorum. Çok heyecanlandığımızı belirttim ama Türkiye'ye örnek olacağından çok eminim. Bu projeleri, sizlerin de aracılığı ile herkese duyuralım. Bu gençlerimizin artık hapis hayatından kurtarıp üretime, istihdama katılmalarına vesile olalım. Gerçekten bildiğimiz aileler vardır, benim de var. Pazara gidemeyen aileler var. Çocuklarını bırakacak bir yerleri yok. Bu anlamda da çok kutsal bir proje olarak da addediyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Ataç ve Küpeli, Engelli Uygulama ve İstihdama Geçiş Atölyesi İşbirliği Protokolü'nü imzalayarak hayırlı olmasını diledi.
Engelli Uygulama ve İstihdama Geçiş Atölyesi İşbirliği Protokolü Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi arasında imzalanan protokol ile Tepebaşı Belediyesi Engelliler Montaj Atölyesi'nin bir benzeri de Organize Sanayi Bölgesi'ne açılacak. 30 öğrenci kapasitesine sahip olacak atölye ile engelli bireylerin üretim hayatı içinde istihdamlarını sağlayacak çalışmaların hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
-