Dr.Naymansoy, termik santralle ilgili oyun yazdı

Güncelleme Tarihi:

Dr.Naymansoy, termik santralle ilgili oyun yazdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2018 15:03

Dr.Naymansoy, termik santralle ilgili oyun yazdı

Haberin Devamı


ESKİŞEHİR,(DHA)-  MÜHENDİS ve eğitimci Dr. Günseli Naymansoy termik santralle ilgili bir oyun yazdı.
Eskişehir'in şunki en büyük sorunlardan birinin yapılması planlaanan termik santral olduğunu ifade eden Dr.Günseli Naymansoy şunları söyledi: 
"Şehrimizin bugünlerde en önemli sorunu, Kozlubel, Beyazaltın Mevkii'nde Elektrik Üretim A. Ş. tarafından yapılması planlanan 'Alpu Termik Santrali' ve ek tesis projeleri. Bu şehirde yaşayan çevreye duyarlı ve bilinçli bir vatandaş olarak bu konudaki toplantılara mümkün olduğunca katıldım. Bilgi aldım ve fırsat buldukça da görüşlerimi belirttim. Katıldığım ilk toplantı, Ocak ayında Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı'nın düzenlediği bilgilendirme toplantısıydı. Termik santralin şehre çok şey katacağı konusunda vatandaşları ikna etmek üzere planlanan toplantıda endişelerimiz giderilemedi. Zaten toplantı duyurusu yalnızca belli kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarına yapılmıştı. Toplantıda ifade edilen görüşlerden bence en önemlisi, Vakıf Başkanı Sayın Güven Önal'ın kullandığı sözcükleri tam olarak anımsayamasam da 'Sosyal mutabakat esastır. Bir yerde yaşayanlarla uzlaşmadan hareket edilmemesi gerekir' anlamına gelen ifadesiydi. Bu yaşamsal öneme sahip bir açıklamaydı bence. ÇED Raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından değerlendirildiği ve halkın görüş ve önerilerine açıldığı duyurulduğunda Eskişehir'de yaşayan bir vatandaş olarak bu santrale kesinlikle karşı olduğumu Eskişehir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verdiğim dilekçemde belirttim. Bunu hiçbir siyasi parti ile organik bağı olmayan bir vatandaş olarak yaptım. Çünkü santral, bu şehirde yaşayan tüm insanları parti ayırmaksızın olumsuz etkileyecektir. Hiç kimse maden kaynaklarımızın değerlendirilmemesini isteyecek kadar akıl yoksunu değildir. Bizim istediğimiz, bunun canlıların yaşamına zarar verilerek yapılmamasıdır. Şehrimizdeki kömür rezervi nitelikli olmadığı gibi şehrin merkezine de çok yakındır. Beklentimiz fayda-zarar hesabının doğru yapılmasıdır. Tüm dünyada çevre duyarlığının önemsendiği zamanımızda bu santralin yapılması akla uygun değildir. Çünkü doğamıza ve dolayısıyla sağlığımıza vereceği zararları öngörmek için yaşanmış olumsuz deneyimlere bakmak yeterlidir. Doğanın korunması ve tüm canlıların yaşamının her türlü tasarrufun önünde olması gerekmektedir. Bu şehirde yaşayan hem yöneticilerin, hem bazı yurttaşların, hem de santral yöresindeki köylülerin görüşlerini içeren bir oyun yazdım. Aslında  'Herkes Çevreciyim Der Ama…' adlı bu oyunu okullarda çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik oynanabilir düşüncesiyle 2014 yılında yazmıştım. Termik Santral söz konusu olunca ona uyarladığım ikinci baskısı, Tepebaşı Belediyesi tarafından basıldı. Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Ahmet Ataç'a bu vesileyle teşekkürlerimi iletiyorum. Sahnelemek için çalışıyorduk ancak bunun mümkün olamayacağını anladım. En azından Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çevre ve Şehircilik bakanlarımız Sayın Berat Albayrak'la Sayın Mehmet Özhaseki'ye ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Sayın Güven Önal'a iletmek istiyorum. Okumak için vakit ayırabilirlerse Eskişehir halkının bu konudaki fikirlerini net olarak göreceklerini ve bizi dikkate alacaklarını umut ediyorum."  
Çevreci kimliğiyle bilinen Naymansoy, hocalığı süresince öğrencilerini çevreye duyarlı bireyler olarak yetiştirmek için çaba harcamış, onlarla birlikte bölümleri adına orman oluşturmuştur. Sigaranın yasak olmadığı zamanlarda bile bölümünde sigara içilmesinin yasaklanmasını sağlamış, öğrencilerinin bu zararlı alışkanlıktan kurtulması için gereken her şeyi yapmıştı. 
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin ortak etkinliği olarak düzenlediği 'Büyüklere Çevre Dersleri' adlı resim yarışmasının resimleri Haller Gençlik Merkezi'nde açılan ilk sergide halkla buluşmuştu. Sigarayla ve çevreyle ilgili broşürleri de bulunan Naymansoy'un 2014 yılı Ekim ayında Adıyaman Üniversitesi'nde yapılan 2'nci Uluslararası Çevre ve Ahlak Sempozyumunda sunduğu 'Bir Birey Çevre İçin Ne Yapabilir?' adlı basılmış bir bildirisi de bulunmakta. 
-
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!