Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, çocuklarda sıklıkla kış aylarında görülen boğaz enfeksiyonlarından bazılarının kalp romatizmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Kaşifoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğuk havalarda sık görülen boğaz enfeksiyonlarının bir bölümünün akut romatizmal ateş hastalığına yol açabildiğini söyledi.
Akut romatizmal ateşin daha çok kış aylarında, artan boğaz enfeksiyonlarına bağlı olarak, sıklıkla da 5-15 yaşlarındaki çocuklarda oluştuğunu anlatan Kaşifoğlu, şöyle devam etti:
"Akut romatizmal ateşin yol açtığı klinik tablo oldukça dikkat çekicidir. Hastalarda boğaz enfeksiyonunu takiben 2-3 hafta içinde gezici eklem iltihabına bağlı eklemlerde ağrının yanı sıra şişlik görülebilir. 'Kore' denilen istemsiz hareketler ve bazen ciltte kızarıklık gibi bulgular da olabilir. Akut romatizmal ateşte en korkulan tablo, enfeksiyon etkeni olan mikroorganizmanın kalp kapakçıklarına yerleşerek yapısal bozulmaya yani kalp romatizmasına yol açmasıdır. Bu durum, kalp kapağında hasar, erişkin yaşlarda kalpte ritim bozuklukları ve artmış pıhtılaşma nedenli beyin damarlarının tıkanması ile felç gelişmesine de neden olabilir. Bu yüzden aileler, akut romatizmal ateşle karşılaşmamak için çocuklarının boğaz enfeksiyonlarını hafife almamalı, tedavi yoluna başvurmalıdır."
- "Akut romatizmal ateş, kolay ulaşılabilen ilaçlarla tedavi edilebilir"
Boğaz enfeksiyonlarında, doktor tavsiyesi antibiyotikler kullanılmasının önemini vurgulayan Kaşifoğlu, uygun tedavi gören çocuklarda akut romatizmal ateş riskinin çok düşük olduğunu kaydetti.
Akut romatizmal ateşe yol açan mikroorganizmanın, diğer enfeksiyon etkenlerinden ayırt edilebilmesi için çocuklarda görülen boğaz enfeksiyonlarında mutlaka "boğaz kültürü" alınması gerektiğine işaret eden Kaşifoğlu, "Boğaz kültürü, kalp romatizmasına yol açan mikroorganizmayı göstermezse sadece kan testine bakılıp uzun süreli ve gereksiz penisilin tedavisi verilmesinin anlamı olmayacaktır. Farkına varılmazsa çok ciddi sonuçlara yol açabilen akut romatizmal ateşin, kolay ulaşılabilen ilaçlarla tedavi edilebildiği ancak tanının doğru konulmasının tedavinin temel taşı olduğu unutulmamalıdır" diye konuştu.