Çiğbörek Mi Çibörek Mi ?

Güncelleme Tarihi:

Çiğbörek Mi Çibörek Mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 09:58

ÇİĞBÖREK Mİ ÇİBÖREK Mİ ?

Eskişehir’in ünlü tatlarından olan ve ’Çibörek’ veya ’Çiğbörek’ ismi ile farklı ifade edilen Tatar yemeğinin asıl isminin de ’Çibörek’ olduğu, yanlışlığın telaffuzdan kaynaklandığı belirtildi.
1974’ten beri Eskişehir İki Eylül Caddesi’nde çibörek işi yapan Sabahattin Temel, eskiden isim yanlışlığını kendilerinin de yaptığını belirtti. Çiböreğin Eskişehir’e gelişini ve isminin doğru yazılışını anlattan Temel, “Asıl ismi ‘çibörek’tir, yumuşak ’g’ harfi yoktur. Çibörekteki ‘çi’ eki lezzetli anlamında, lezzetli börek olarak kullanılır. Çibörek, Orta Asya’da Tatarların yaptığı bir yemek çeşididir. Tatarlar Kırım ve Orta Asya’dan Eskişehir’e göçmüş. Göç eden Tatarlar geleneklerini, göreneklerini buraya getirmişler. Tabi bunun yanında yemek kültürlerinden de vazgeçmemişler. Tatarlar Eskişehir’de nüfus olarak kalabalıklaşınca da ister istemez Tatarların vazgeçilmez yemeği çibörek Eskişehir’e adapte olmuş, bütünleşmiş yani. Eskişehir’de bir dönem belediyeler bunu ‘çiğbörek’ diye yanlış yazdırmış. Kimse de önemsememiş öyle bir yanlış algı oluşmuş insanlarda. Daha sonra bu isim mevzusunu araştıran Tatarlar bunun doğru olmadığını söylediler. Doğrusu çibörek diye bizleri bilgilendirdiler. Eskiden bizim tabelalarımızda da yazıyordu ‘çiğbörek’ diye. Biz uyarıları dikkate aldık ve yumuşak ’g’ harfini kaldırdık doğrusunu yazdık. Çibörektir lezzetli börektir. Hatta başka bir söyleyişi de Tatarcada ‘şırbörek’ tir. Yağda ‘şır’ sesi çıkardığı için ‘şırbörek’ demişler” şeklinde konuştu.
“ESKİŞEHİR’E GELEN MUTLAKA ÇİBÖREĞİ TADIYOR
Çiböreğin mevsimlik bir yiyecek olmadığını, ama satışların en çok yaz aylarında olduğunu anlatan Temel, “Genelde mantıken yağlı olduğu için çibörek kış aylarında yenilir diye bir şey var. Ama yazın daha fazla nedeni ise dışarıdan gelen vatandaşlarımız, turistler merak ediyorlar. Kışın aileler dışarıda çok yemek yemiyor. Turist sayısı az fazla insan gelmiyor. Bir de diğer illerimizde çiböreği yapamıyorlar. En iyisi Eskişehir’de oluyor. Eskişehir’e gelen mutlaka çiböreği tadıyor. Ya da gurbette olanlar özlüyorlar geldiklerinde ilk iş mutlaka yiyorlar” şeklinde ifadeler kullandı.
“ÇİBÖREĞİMİZ TAT OLARAK HERKESE HİTAP EDER”
"Tatarların evlerinde yaptıkları çibörekler değişiklik gösterebilir ve malzemeler değişebilir ama bizim çiböreğimiz standarttır" diyen Temel, “Evlerinde yapanlar damak tadına göre hamuruna maya, yumurta koyabiliyorlar. İçini hazırlarken domates ve biber koyanları da var. Yanlış diyemeyiz ama biz yapmıyoruz. Bizim standarttır kıyma, soğan, karabiberdir. Çiböreğimiz tat olarak herkese hitap eder” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!