Güncelleme Tarihi:
Kemal ATLAN/ESKİŞEHİR, (DHA)- ESKİŞEHİR Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, 'Binalarda Enerji Verimliliği İçerik Geliştirme Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, buzulların eridiğini, havanın kirlendiğini ve mavi gezegenin hızla grileştiğini söyledi.
Binalarda Enerji Verimliliği Platformu ve Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa düzenlediği 'Binalarda Enerji Verimliliği İçerik Geliştirme Çalıştayı' Rixos Otel'de yapıldı. Çalıştaya Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım kurt ile çok sayıda davetli katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Başkan Büyükerşen, yenilenebilir enerjiye daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Hepimizin çok yakından ve endişe ile takip ettiğimiz gibi yaşlı dünyamız üzerinde yaşamımızı sağlayan temel fonksiyonlarını hızla yitiriyor. Buzullar eriyor, havamız, toprağımız hızla kirleniyor. Bitki ve hayvan türleri hızla yok oluyor. Mavi gezegenimiz hızla grileşiyor, silikleşiyor, çevresel koşullardaki bu olumsuz durumun sorumlusu insanoğlundan yani bizlerden başkası değil. Teknoloji ve sanayi bir taraftan insanoğlunun hayatını güzelleştirmek ve geliştirmek için büyük bir hızla devam ederken diğer taraftan içinde yaşadığımız gezegeni aynı hızla yoruyor, kirletiyor. Bugün sahip olunan teknoloji ile bu paradoksu kökünden yok etmek değilse de en azından bizler kendi hayatlarımıza yapacağımız küçük dokunuşlarla bu sürecin tersine çevrilmesine en azından yavaşlamasına katkıda bulunabiliriz. Bu nedenle bu çalıştayı son derece önemsiyorum. Zira sonsuz enerji kaynaklarına sahip değiliz. Bir birim enerji elde edebilmek için dünyadan bir şey alıyoruz. Bir şeyi eksiltiyor yada değiştiriyoruz. Petrol, doğalgaz, nükleer enerji, fosil yakıt, su enerji kaynaklarımızdan en önemlileri. Bunlar ve bunların hiç biri de sonsuz değil. Ancak bunların içinde bilerek saymadığım iki enerji kaynağı daha var. Güneş ve rüzgar enerjisi. Sanırım bu ikisinin dünya var oldukça tükenmeyeceklerini hepimiz kabul ediyoruz. Bizim yenilenebilir enerji olarak adlandırdığımız güneş ve rüzgar enerjisinden yalnızca güneş panelleri ve rüzgar tribünleri yapmak değil aynı zamanda bu enerjiyi doğru ve verimli kullanmak olacağını düşünüyorum."
EMANET OLAN DÜNYAYI EN GÜZEL ŞEKİLDE SAHİPLERİNE BIRAKMALIYIZ
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak yerel yönetimlerin bina verimliliği hakkında politika geliştirmesine ve daha verimli binalara sahip olunmasını hedeflediklerini belirten Büyükerşen, şunları söyledi:
"Dünyada gelişmiş ülkeler kendi enerjisini üreten yeşil doğa ile iç içe binalar ve şehirler inşa etmektedirler. Alt yapıları devam eden bina verimliliği projeleri ile Eskişehir’de de tıpkı Avrupa kentlerinde olduğu gibi insanların yaşam alanlarının daha rahat bir hale gelmesini istiyoruz. Böylece şehirlerimizin hem daha üretken hem de çevreye daha duyarlı bir şehir haline geleceğine inanıyorum. Eskişehir’de önümüzdeki yıllarda hayata geçirilecek olan ve 54 hektarlık bir alanda gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projesinde ve afet riskli bölge dönüşüm projesinde bina verimliliği konusunda önemli yenilikler olmasını hedefliyoruz. Türkiye’de ilklere imza atan bir şehir olan Eskişehir’in hem kendisi hem ülkemiz hem de dünyamız için önemli ve yeni bir misyonu üstlendiğini söylemeliyim. Çok bilinen bir söz ama ne güzel ki artık biliniyor, biz bu dünyayı çocuklarımızdan ve torunlarımızdan emanet aldık, o yüzden ona çok iyi bakmalı ve emaneti en güzel şekilde sahiplerine bırakmalıyız."
YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYI YÜZDE 3-4
Çalıştayda konuşan Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, yenilenesilir enerjinin farkında olmanın bile önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Eskişehir Tepebaşı belediyesi güneş enerjisi ile elektrik üretiyor. Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü rüzgar ile elektrik üretti ve kullanıyor. Çiftçilerimiz tarlalarını sulamak için kullandığı sulama pompalarını güneş enerjisinden ürettikleri elektrik ile lektrik üreterek yapmaya başladılar. Şuanda 5 tane var ama önümüzdeki günlerde sayısı 17’ye çıkacak olan Eskişehir’de güneş tarlalarımız var. Tarladan güneş enerjisiyle elektrik üreterek bizim sistemimize satanlar var. Ama biz bunları bütün çalışmalarımıza rağmen bir fantezi gibi görüyoruz. Çünkü Türkiye’de ürettiğimiz enerjinin halen yenilenebilinir enerjinin payı yüzde 3-4 civarındadır. Hedefimiz bunu yüzde 25’lere çıkartmaktır. Bana göre en büyük adımımız bu konuda bilinç oluşmasıdır. Biz yenilenebilir enerji kaynaklarını anlatmaya başladığımızda insanlarımız onun ne olduğunu bile bilmiyorlardı. Artık ana sınıfı öğrencileri bile yenilenebilir enerji kaynaklarını biliyorlar."
FOTOĞRAFLI