IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2015 10:19
"APARTLARIN ADINI ÇIKARDILAR"
Eskişehir Apartlar Derneği Başkanı Mustafa Söğütcepınar, şehirdeki denetimsiz apartların önemli birçok sorunu beraberinde getirdiğini belirterek, "Öğrenci apartları, yurtlar gibi bir kategoriye sokulup bir kurum tarafından denetiminin yapılması lazım. Birilerinin bizi denetlemesi gerekiyor. Büyükşehir ve valilikten bu konuda destek istiyoruz" dedi.
Şehir merkezinde iki üniversitenin bulunması, apart sayılarında artışı da beraberinde getirdi. Yatırımcılar öğrencilerin barınma sorununu karşılamak için apartlar kurmaya devam ediyor. Her geçen gün sayıları artan apartlardan şikayet eden de memnun kalanda çok. Diğer yandan kurulduktan kısa süre sonra kapanan apart sayısı da fazla. Özellikle üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin tercihi olan apartların fiyatları ise 300 ile bin TL arasında değişiyor. Veliler ise çocukların temiz ve güvenilir ortamda kalması için apart apart dolaşıyor. Ancak birçok veli kayıt sırasında apart yöneticileri tarafından sunulan imkanlara inanıyor, ancak daha sonra durum farklı olunca öğrenciler mağdur oluyor. Üstelik bu tür apartlar bir kurum tarafından denetlenmiyor. Denetlenmediği için apart sahipleri daha rahat davranabiliyor. Apart açmanın belli bir prosedürü ve denetimi olmadığı için yatırım yapmak isteyen herkes apart açabiliyor.
Eskişehir Apartlar Derneği başkanı Mustafa Söğütcepınar, şehirdedenetimsiz bir apart sektörünün olduğunu ifade etti. Şuanda yaklaşık 350’ye yakın apartın olduğunu, fakat bunlardan ancak 80 civarın apartın yıllık vergisini ödediğini anlatan Söğütcepınar, “Eskişehir’de denetimsiz bir apart sektörü var. Dolandırıcıların da olduğu bu sektörde işini doğru yapan vatandaşların adı kötü olarak anılıyor. Biz bir eğitim kurumuyuz aslında. Avrupa’da bir ayakkabı boyacısının bile sertifikası varken 100-150 kız öğrencinin yaşayacağı apart açılırken sadece binan var mı paran var mı diye soruluyor. Kayıt döneminde tabela asıp bir iki ay sonra tabelayı indiren birçok öğrenciyi mağdur eden dolandırıcılar var. Bu karmakarışık olmuş sektörün içinde biz işini düzgün yapanlarda kötülerin arasında kaynıyoruz. Biz bir dernek kurduk ve yaklaşık 50 apart sahibiyle başladık, ancak şuan 20 kişi kaldık. İnsanlar bu işi çok farklı amaçlar için yaptıklarından kimse böyle bir oluşumun içine girmek istemiyor. Öğrenci apartlarının da yurtlar gibi bir kategoriye sokulup bir kurum tarafından denetiminin yapılması lazım. Bu geleceğimiz olan öğrencilerimiz için onların velileri için ve biz işini düzgün yapan iş sahipleri için gerekli. Biz dernek olarak şikayet ediyoruz, fakat o anki problemin çözümü oluyor. Aslında problem çok büyük, biz farkındalık oluşturup bu problemin çözülmesini istiyoruz. İsteğimiz işini düzgün usulüne uygun yapanların adı kötü anılmasın.”
“ÖĞRENCİLERİN MAĞDUR OLMASINI İSTEMİYORUZ”
Öğrencilerin mağdur olmamaları için çalıştıklarını belirten Söğütcepınar, “Öğrenciler mağdur olmasın. Çok çeşitli örneklere şahit oluyoruz. Kayıtta gösterdikleri odalarla yerleşmeye geldikleri zamanki verilen odaların arasında dağlar kadar fark var. Balkon sefası diye reklam yapıp balkonsuz apartlar var. En kötüsü de kayıt alıp iki ay sonra ortadan kaybolup giden, apartı kapatan insanlar var. Öğrencilerin mağduriyetleri çok büyük boyutlarda oluyor” diye konuştu.
“APARTLARIN ADINI KÖTÜYE ÇIKARDILAR”
Polis ekipleri tarafından yapılan baskınlara değinen Söğütcepınar, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Apartlara baskınlar yapılıyor ve bu yüzden sektörünün adı çıkmış durumda. Denetimsiz bir sektörde bu tarz baskınların olması normal, fakat olan biz işini düzgün yapan vatandaşlara oluyor. Apartlar hakkındaki bu kötü imajı silmek ve bu işi kötü amaçla yapanları engellemek için bizim muhakkak bir yere hesap vermemiz gerekiyor. Birilerinin bizi denetlemesi gerekiyor. Biz dernek olarak yeni bir oluşuma girip bu problemin çözüm tasarımı hakkında girişimlerde bulunacağız. Büyükşehir ve valilikten bu konuda destek istiyoruz. Bize yol göstermelerini talep ediyoruz.”