Başkan Ataç, 6 Sene Süresince Toplanan Sahipsiz Hayvan Sayısını Açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2015 15:48

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, son 6 yılda toplanan sahipsiz hayvanların sayısı ile ilgili bir açıklama yaptı.
Ataç, geçtiğimiz günlerde şehirde daha önce hiç yaşanmamış elim bir olay meydana geldiğini hatırlattı. Ataç, başkanlığı süresince ilçe sınırları içinde yaşayan her canlının yaşam hakkının sonuna kadar koruyup kollamaya çalışan biri olduğunu, kadim dostları Pütün ailesinin yaşadığı bu olaydan dolayı acısının büyük olduğunu belirtti. Son 6 yılda bölgelerinde toplanan kedi-köpek sayısından bahseden Başkan Ahmet Ataç, 2009 yılında 2 bin 257, 2010 yılında 2 bin 376, 2011 yılında 2 bin 473, 2012 yılında 2 bin 312, 2013 yılında 3 bin 748 ve 2014 yılında ise 4 bin 48 sahipsiz kedi-köpeğin toplandığını kaydetti. Ataç, "Yıllardır kayıtsız satış, üretim, kırsaldan ve evlerden kent içine terk edilme nedeni ile sayıları kontrol altına alınamayan sokak hayvanlarının her şeye rağmen, sağlıklı, zararsız ve kontrol altında tutulabilmesi için yoğun çaba harcamaktayız. Biz yasaların çizdiği çerçevede görevlerimizi sürdürmeye çalışırken, en önemli eksik kayıtsız sahiplenme ve üreme konusunda yaşanmaktadır. Sokakta yaşayan hayvanların kontrol altına alınabilmesinin en önemli noktası, tüm hayvanların kayıt altında tutulmasını sağlamaktır. Böylece terkler nedeniyle yaşanan artışın önemli şekilde engelleneceği bilinmektedir. Ancak bunun yapılabilmesi için vatandaşların ve bu konuda çalışan işletmelerin belediyelerimizle ve diğer ilgili kurumlarla çok sıkı işbirliği yapması gereklidir. Bunun da ötesinde komşu ilçe ve şehirlerde de bu konuda aynı duyarlılıkla hareket edilmesi önemli etken olacaktır. Görüldüğü gibi her yıl sayılar düşmek yerine sürekli artmaktadır. Bunun en önemli nedeni yukarıda belirtildiği üzere, denetimsiz sahiplik, üreme ve terklerdir. Bu konuda somut sonuçların alınabilmesi için öncelikli olarak yapılması gereken tüm ev hayvanları sahiplerinin (kırsal dahil) belediyemizle işbirliği yaparak hayvanların kayıt altına alınmasını sağlamak olmalıdır. Bundan sonrasında ise hayvanlardaki her türlü değişimin (doğum, ölüm, hastalık) belediyemizle paylaşılması ve izlenebilir olması birçok sorunun ortaya çıkmadan çözümlenmesini sağlayacaktır" dedi.
"Bu üzücü olayın ardından daha da geliştireceğimiz işbirlikleri ve bilgilendirme çalışmalarının bir daha böyle acılar yaşanmasını engelleyeceğini düşünüyorum" diyen Ataç, şöyle konuştu:
"Bu olayın açtığı yaraları sarmak, ancak ve ancak bir daha böyle bir olayın ortaya çıkmasına yol açmayacak ortamı oluşturmakla mümkün olacaktır. Biz yasaların bize verdiği yükümlülükleri yerine getirirken, bu üzücü olayın biz Eskişehir’lilere çok yakışan, insanın ve tüm canlıların yaşama haklarına saygılı ve koruyucu bakış açımızı ve davranışımızı değiştirmeyeceğine yürekten inanıyorum. Tüm Eskişehir’lilere ve kadim dostlarım Pütün ailesine başsağlığı ve Erinç kardeşimize de Allah’tan rahmet diliyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!