IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 17:09
KONGRE ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ KONGRE SALONUNDA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Makina Mühendisleri Eskişehir ve Kocaeli Şubeleri paydaşlığında düzenlenen ve 3 gün sürecek olan “7. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi” açılışı gerçekleştirildi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin açılış oturumuna, Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal, Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ünal Özmural ve ilgili davetliler katıldı.
NOBEL ÖDÜLÜ GURURLANDIRDI
Kongrenin açılışını yapan Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal, konuşmasında 2015 Kimya Nobel Ödülünü alan Türk Bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın çalışmasına atıfta bulunarak, bu güzel haberden dolayı mutlu ve gururlu olduklarını belirtti. Uzun ve stresli geçen bir süre boyunca, gerek değerli meslektaşları gerek ise ülke adına büyük fedakârlık örneği sergileyerek Kocaeli Şubesi ile birlikte bu kongreyi hazırladıklarını ifade eden Ünal, 3 gün sürecek olan etkinlikte, 37 bildiri, panel, 40 seminer ve kurs, 32 stantlı serginin ortaya çıkacağının altını çizdi. Ünal, bu başarılı kongrenin mesleki alanda katma değer sağlamasını umduğunu dile getirerek, kongrede emeği geçen ve katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.
12 YILDIR SÜREN GELENEK
Daha sonra konuşan Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, gerçekleştirilen kongrenin önemine değindi ve oda olarak benzer alanlarda hayata geçirilen çalışmaları aktararak bazı mesleki önerilerde bulundu. Çakar, 61 yıl önce kurulan Makina Mühendisleri Odası’nın çağdaş, demokratik, üreten, mühendislik bilimleri ve uygulamalarını geliştiren, sanayileşen, hakça paylaşan bir Türkiye’ye katkıda bulunacak çalışmalar yapmayı amaç edindiğine dikkat çekti. Makina Mühendisleri Odası’nın bakım teknolojilerine yönelik olarak da geliştirici çalışmalarda bulunmayı temel görevlerinden biri olarak gördüklerini ifade eden Çakar, bakım teknolojileri kongrelerinin bu çerçevede 12 yıldır gelenekselleştirilmiş şekilde düzenlendiğini belirtti.
YEREL YÖNETİMLER DESTEKLEMELİLER
Bakım teknolojisine önem verilmesi gerektiğine de vurgu yapan Çakar, “Bakım uygulama ve yönetimini, fiziki varlıkların mümkün olan en yüksek verimle işlevlerini sürdürmelerini sağlamak için gerekli düzeltmeleri ve geliştirmeleri uygulamak amacıyla gerçekleştirilen hizmetlerin bütünü olarak tanımlıyoruz. Bu yönetim, bu varlıkların arıza bakımlarını asgariye indirirken, gerekli koruyucu ve önleyici faaliyetleri planlı bakım yaklaşımı ve optimum azaltırken, kurum üretkenliğinin arttırılmasına katkı sağlanır. Bakım konusundaki çalışmaların kavramsallaştırılması, etkinleştirilmesi, yaygınlaştırılması, sürekliliğinin sağlanması ve uygulanması için gerekli mesleki eğitim faaliyetleri yerel ve merkezi yönetimlerce de desteklenmelidir” dedi.
İŞ KAZALARINI AZALTACAKTIR
Bakım faktörünün yalnızca üretim açısından ele alınmamasını söyleyen Çakar, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bakım faktörü, bağlantılı olduğu bir sistemin verimliliği ve sürekliliğinin sağlanması için bakım yönetim sistemlerinin yürürlüğe girmesi, işçi sağlığı, iş güvenliği, enerji verimliliği, çevre ve benzeri faktörler açısından da önemsenmelidir. Örneğin bakımlı bir tesiste iş kazaları minimum seviyede olacaktır. İş kazaları ve iş cinayetlerinin arttığı, ölümlü iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada 3’üncü sırada bulunan ülkemizde bakım esprisinin ilgili bütün taraflar açısından önemsenmesi gerekmektedir.”
BAKIM SÜRDÜREBİLİRLİĞİNİ ARTTIRIR
Açılış oturumunda son olarak söz alan isim Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç oldu. Bir diş hekimi olarak muayenesinde kullandıkları ileri teknolojik makinelerin bakımlarının ilk dönemlerde pek önemsemediğini dile getiren Ataç, sonraları, bakımın ne derece önemli olduğunu fark ettiğini ve bu konuya eğildiklerini kaydetti. Türk insanının bakıma düşkün olmadığını ifade eden Ataç, “Mesela diş bakımında da böyleyiz. Bir şeyin bakımı demek sürdürebilirliği demektir. Yaptığınız herhangi bir yatırıma ilerleyen dönemlerde bakım yapmazsanız, o şey zamanla yok olup gider. Ne derece bakım yaparsak ürünlerimizin ve hizmetlerimizin o derece daha uzun ömürlü ve daha ekonomik olmasını da sağlamış oluruz” dedi.
BAKIM MÜHENDİSLİĞİ PANELİ
Açılış oturumunun ardından “Bakım Mühendisliği” paneli gerçekleştirildi. Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Fatih Temizsoy’un yöneticiliğini yaptığı panele, Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ünal Özmural, ETİ WCM Kıdemli Müdürü A. Murat Çamkoru, Türk Pirelli Lastikleri A.Ş. Fabrika İmalat Müdürü Ahmet Oruç, Ford Otosan İnönü Fabrikası Merkezi Bakım Müdürü Ercan Karakurt ve Marmara Üniversitesi Makatek Bakım ve Güvenilirlik Sistemleri’nden Yrd. Doç. Dr. Sina Kusayri katıldı.