Güncelleme Tarihi:
ESKİŞEHİR (AA) - ZEHRA AYDIN - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesinde, öğretim elemanları ve öğrencilerin son 15 yılda aldığı 55 ödüle, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ile Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen organizasyonda "Mükemmellik Ödülü" alınmasının eklenmesinin gururu yaşanıyor.
Dekan Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yükseköğretim kurumlarında sürekli iyileşmenin bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini söyledi.
Günümüzde her ortamda yaşanan küresel rekabetin yükseköğrenim alanında da yoğun şekilde hissedildiğini belirten Döğeroğlu, ödül süreçleri ve dış değerlendirmelerin bu kurumları sürekli diri tuttuğunu ve dinamik olmasını sağladığını anlattı.
Fakültenin kuruluşundan bu yana öğretim elemanları ve öğrencilerinin pek çok alanda ödül aldığını vurgulayan Döğeroğlu, şöyle devam etti:
"Öğrencilerimizin, yürüttüğü güneş arabası, hidromobil ve insansız hava sistemleri gibi projelerden ulusal ve uluslararası alanda kazandığı çok sayıda ödülü var. Öğretim üyelerimizin ise Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) gibi kurum ve kuruluşlardan aldığı başarı ödüllerinin yanı sıra AÜ bilim teknoloji ve teşvik ödülleri bulunuyor. Ayrıca tüm programlarımızın aldığı akreditasyon belgelerini de birer ödül olarak değerlendirebiliriz. Geçmiş 15 yıllık süreçte ulusal ve uluslararası alanda öğrencilerimiz 10, hocalarımız ise 45 ödül aldı."
- Sürekli iyileşmeyi bir yaşam biçimine dönüştürme çabaları
Döğeroğlu, son aldıkları ödülün, KalDer ile TÜSİAD tarafından düzenlenen "22'nci Türkiye Mükemmellik Ödülleri Töreni"nde, "Kamu Sektörü Eğitim Kategorisi"nde geldiğini bildirdi.
Bunun uzun soluklu bir süreç sonrasında alındığı için ayrı bir önemi bulunduğuna dikkati çeken Döğeroğlu, "Ödüle ilk kez başvurduk ancak sürekli iyileştirme çalışmalarımız 2005 yılında başladı" dedi.
Tuncay Döğeroğlu, Türkiye Mükemmellik Ödülünün, yönetim alanında Türkiye'nin en büyük ve itibarlı kalite ödülü olarak değerlendirildiği bilgisini verdi.
Söz konusu ödül sürecinin, toplam kalite uygulamalarında kuruluşlara referans olmanın yanı sıra ulusal, bölgesel ve küresel pazarda rakiplerin farklılaşması amacıyla yol gösterici niteliği de bulunduğuna değinen Döğeroğlu, şunları kaydetti:
"Mükemmellik Ödülleri, kurum ve kuruluşların yönetsel yetkinlikleri ile ürün ve hizmetlerini sunmada ulaştıkları kalite ve mükemmellik düzeyini ölçen, kalite kültürünün bir yaşam biçimi olarak yaygınlaştırılmasına katkı sağlayan, mükemmelliği özendiren ve ödüllendiren süreçler olarak nitelendirilmektedir. AÜ Mühendislik Fakültesi, kurulduğu günden bu yana farklılık ve farkındalık yaratacak yönde girişimci, yenilikçi, yaratıcı ve insan odaklı yaklaşımları ön plana çıkararak her alanda sürekli iyileşme içinde olmayı kendine temel amaç olarak seçti. Fakültemiz, sürekli iyileşmeyi bir yaşam biçimi haline getirmek üzere çıktığı mükemmellik yolculuğunda başarılı olabilmek için kültürel değişim yaratma konusunda bugüne kadar büyük çaba harcadı. Mükemmellik Ödülünü almamızı, 10 yıla yakın bir süredir sistematik olarak katılımcı bir yaklaşımla yürütülen bütünleşik bir çalışmanın taçlandırılması şeklinde özetleyebiliriz."