Güncelleme Tarihi:
Kemal ATLAN / ESKİŞEHİR,(DHA)- ESKİŞEHİR Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Ömer Zeydan, yılda 17 milyon buğday tüketimimiz olmasına rağmen 20 milyon ton buğday üretildiğini ve halen dışarıdan buğday ithal edildiğini söyledi.
ETB Başkaı Ömer Zeydan, düzenlediği basın toplantısından 2016 yılı borsa çalışmalarını değerlendirdi. Zeydan, önceliklerinin ilimiz ekonomisi ve istihdamında çok önemli bir yere sahip olan hububat ve yağlı tohum üretiminin verim ve kalitesinin yükseltilmesi, canlı hayvan popülasyonunun arttırılması olduğunu açıkladı. Buğday üretiminde istenilen kaliteye ulaşılamadığını belirten Zeydan şöyle devam etti:
"Verim bakımından bölgemize göre önemli ölçüde tarımsal verim artışlarına ulaştık, kalitede ise bazı ürünlerde arzulanan kaliteye ulaşmamız ümit vericidir. Ancak Buğday üretiminin kalitesinde henüz olması gereken seviyelere gelemedik. Olumsuz iklim koşullarına bağlı nedenler dışında kalan, gerek üreticilerimizin verimi yüksek ancak kalite değerleri düşük çeşitlerin tohumlarını tercih ediyor olmaları, gerekse bilimsel yöntem ve modern tekniklere dayanmayan üretim prosedürüne devam etmeleri, ayrıca tarla bitkileri hastalıklarına ve zararlılarına karşı sürdürülen mücadele konularında yetersiz ve isteksiz kalmaları gibi nedenlerle henüz istenilen, beklenilen kalite düzeyine gelemedik. Eskişehir Ticaret Borsası olarak bu konuda üzerimize düşen bu milli görevi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye'de yeterli buğday üretiliyor. Hatta fazlası bile üretilmektedir. Türkiye'nin buğday ihtiyacı 17 milyon ton olmasına rağmen 20 milyon ton üretim yapılmaktadır. Ancak üretilen buğday kalite nedeniyle hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle buğday ithal edilmektedir. Demek ki iyi buğday üretemiyoruz."
MEZBAHA TEMELİNİ ATACAĞIZ
Eskişehir'in en büyük eksikliklerinden bir tanesinin mezbaha olduğunu ifade eden Zeydan, "Afyonkarahisar'da 17 tane mezbaha bulunmaktadır. Eskişehir'de ise 2 tane mezbaha vardır. Eskişehir halkının sağlıklı kırmızı et tüketimini sağlamak üzere ve kırmızı et sektöründeki üyelerimizin ihtiyacı olan modern bir mezbahayı ilimize kazandırmak için yoğun girişimlerimize devam ediyoruz. Alpu yolu Sevinç Mahallesi'nde önümüzdeki günlerde mezbaha inşaatına başlayacağız. Mezbahamız bittiğinde tek vardiya olarak çalışması durumunda günde 500 küçükbaş, 200 büyükbaş hayvan kesimi yapabilecektir" dedi.
-