IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2015 13:57
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK DANIŞMA BİRİMİ (ESOGÜ-GEDAB), 1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ DOLAYISIYLA BİR AÇIKLAMA YAPARAK ÖNEMLİ UYARILARDA BULUNDU.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Gençlik Danışma Birimi (GEDAB), 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla açıklama yaptı.
Son yıllarda AIDS nedeniyle hayatını kaybeden gençlerin sayısındaki artışa dikkat çeken açıklamada, virüs ile ilgili istatistikler verilerek, “1 Aralık günü, 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından toplumdaki farkındalığı artırmak amacıyla Dünya AIDS Günü olarak belirlenmiştir. HIV-AIDS Birleşmiş Milletler Ortak Programı (Joint United Nations Programme on HIV-AIDS - UNAIDS) tarafından 2011-2015 yılları 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nün ana teması "Sıfır yeni vaka, sıfır ayrımcılık, sıfır AIDS’e bağlı ölüm" olarak seçilmiştir. UNAIDS gelecek 5 yıl içinde Fast-Track (hızlı geçiş) yaklaşımıyla, 2030 yılına kadar küresel bir sağlık tehdidi olan AIDS epidemisini sonlandırmayı hedeflemektedir. UNAIDS 2014 yılı raporuna göre dünyada 36,9 milyon HIV taşıyıcısının bulunduğu ve 1,2 milyon kişinin AIDS nedeniyle öldüğü belirtilmektedir. Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1985 yılından günümüze kadar bildirimi yapılan HIV/AIDS vaka sayısı toplam 11 bin 109’dur. HIV virüsü nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olan bulaşıcı hastalık açısından en önemli risk, güvenli olmayan cinsel ilişki olarak tanımlanmaktadır. HIV virüsü, korunmasız cinsel ilişki, virüs bulaşmış kan nakli, virüs bulaşmış enjektör iğnesini paylaşmak ya da böyle bir iğnenin batması ve gebelik, doğum ve emzirme sırasında anneden bebeğe geçme şeklinde bulaşabilen bir virüstür” ifadeleri kullanıldı.
HIV virüsünün en yaygın olduğu Baltık Devletlerin’den çok sayıda turist gelmesinden dolayı, genç nüfusun bilgilendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:
“Birleşmiş Milletler raporuna göre, 2005-2012 yılları arasında AIDS’ten ölen gençlerin oranı yüzde 50 artmıştır. Bu nedenle Dünya AIDS Günü dolayısıyla Dünya Sağlık Örgütü, 10-19 yaş arası gençlere yönelik, hastalığa karşı önlemler alınmasını talep etmiştir. TNSA-2013 sonuçlarına göre, ülkemiz genç bir nüfusa sahiptir ve nüfusunun yarısı 30 yaşın altındadır. Ülkemize her yıl yaklaşık 14 milyon yabancı turist gelmektedir ve bunların dörtte biri Orta ve Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Baltık Devletleri’ndendir. Komşu Doğu Avrupa ve BDT ülkelerinde cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HIV/AIDS vakalarının sık görülmesi sebebiyle, gençlerimiz bu sorunların tehdidi altındadır. HIV virüsünün riski konusunda bilgi ve duyarlılığın eksikliği, bu arada korunma yöntemleri hakkında yeterli düzeyde bilincin olmaması çok sayıda genci savunmasız durumda bırakmaktadır. Bu nedenle virüsün bulaşmasına ilişkin kapsamlı eğitimler yapılmalıdır. Bu kapsamda ESOGÜ-GEDAB ve akran eğitmenleri olarak gençleri HIV/AIDS konusunda bilinçlendirmek ve kendi sağlıklarını koruma bilincini geliştirmelerine katkıda bulunmak amacıyla eğitimler planladık. Akran eğitmenlerimiz tarafından çeşitli fakültelerde sınıflarda, kantinlerde, yemekhanede, duraklarda kısa bilgiler içeren HIV/AIDS konulu broşürler dağıtılmaktadır. GEDAB içinde 13 Aralık 2015 tarihine kadar bilgilendirme toplantıları devam edecektir. Bilgilendirme toplantılarında HIV/AIDS‘in belirtileri, bulaşma yolları ve korunma yollarının önemi vurgulanmaktadır.”