Yaz Sebzelerinin Sihirli Güçleri

Güncelleme Tarihi:

Yaz Sebzelerinin Sihirli Güçleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2015 11:40

YAZ SEBZELERİNİN SİHİRLİ GÜCÜ

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, sebzelerin insan hayatında bir ilaç kadar önemli olduğunu belirtti.
Özellikle yaz sebzelerinin vücudu birçok hastalığa karşı koruduğunu ifade eden Tutar, şu bilgileri verdi:
Patlıcan: Yaz aylarında sıklıkla tüketilen sebzelerin başında gelen patlıcan, özellikle kolesterol hastaları için ilk tercih olmalıdır. Kalp dostu olarak bilinen patlıcan içerisinde antosiyanin adı verilen fitokimyasal bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı kanser ve nörolojik hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. 100 gram patlıcan içerisinde 14 kalori bulunmaktadır. Bu nedenle beslenme programınızda sıklıkla tercih edebilirsiniz.
Bamya: İçerisinde bulunan yüksek C vitamini nedeni ile bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Yüksek oranda lif içermesi nedeni ile uzun süre tokluk sağlar. Bu nedenle diyet yapan kişiler için iyi bir alternatiftir. Vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasını sağlayan bamya içeriğinde kalsiyum, magnezyum ve demir bulundurmaktadır. 100 gram bamya 17 kaloridir.
Taze fasulye: 100 gram taze fasulye 23 kaloridir. A vitamini içeriği yüksek olan taze fasulyenin antioksidan özelliği nedeni ile vücuda zarar veren serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar. Barsak problemleri yaşayanlar için iyi bir alternatif olan taze fasulyenin göz sağlığı açısından da faydalı olduğu bilinmektedir. Gebe olan kadınlarda en önemli besin öğesi folattır. Taze fasulye içerisinde ise fazla miktarda folat bulunmaktadır.
Enginar: Karaciğer yağlanması olan bireyler için en değerli besindir. Ayrıca kalp kaslarının daha güçlü olmasını sağlar. Kan şekeri dengesi sağlaması nedeni ile şeker hastaları için önemli bir besindir. Sindirim sistemi sıkıntısı yaşayan bireylerin bireylerin mide ve barsak sistemlerini düzenleyerek bu problemlerinin hasarsız atlatılmasını sağlar. Kolesterolü yüksek olan bireyler içinde enginarın yine tercih edilmesi gereklidir. Ödem problemleri olan bayanlar için enginarın beslenme programında bulunması fayda sağlayacaktır. 100 gram enginar 10 kaloridir.
Domates: İçerisinde bulunan laykopen ile prostat kanserinin bir numaralı engelleyicisi olan domates her mevsim reyonlarda olmasına karşın en sık ve bol miktarda bu dönemde tüketilmelidir. Diüretik etkisi olarak adlandırdığımız vücuttaki fazla suyu dışarı atması nedeni ile salatalara bol miktarda eklenebilir. Ayrıca kabızlık sıkıntısı yaşayan bireylerinde tüketmesi gereken başlıca sebzelerdendir. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve uzun süre tok tutma özelliği bulunmaktadır. Kalp sağlığı açısından önemli olan domatesin diğer bir önemli özelliği ise damar sertliğini azaltır. 100 gram domates 16 kaloridir. İçerisinde A, C vitaminleri ile demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor minerallerini içermektedir.
Biber: C vitamini içeriği en yüksek olan sebzelerin başında gelen biber bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Ayrıca antioksidan özelliği ile vücuda zarar veren ve çabuk yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar. 100 gram biber 28 kalori olması nedeni ile salatalarda ve yemeklerde sıklıkla tercih edilebilir. Ayrıca düzenli bir sindirim sistemi için biberin beslenme programında bulunması önemlidir.
Kabak: 100 gram kabak 16 kalori olmakla birlikte içerisindeki en yüksek miktarda bulunan besin öğeleri, potasyum, kalsiyum, fosfor, A ve C vitaminidir. İdrar söktürücü etkisi olması nedeni ile sindirim sistemi problemi yaşayanlar kabağı sürekli olan tüketmelidir. Ayrıca yüksek tansiyon problemi yaşayan bireylerin tansiyonlarında denge sağladığı bilinmektedir. Domates gibi prostat üzerine olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!