Yargıtay’ın, "Boşanmalar Hileli Davranış Olarak Vasıflandırılamaz" Kararı İle Erzurum’da Hileli Boşanan 158 Çifte Beraat

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2015 11:08

Yargıtay 23. Ceza Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yetim maaşı alabilmek için hileli olarak boşanan çiftlere ceza talebini, kişilerin birlikte yaşamaya özgür iradeleri ile karar verebileceklerini belirterek, ’Boşanmalar hileli davranış olarak vasıflandırılamaz’ kararı üzerine Erzurum, Oltu ve Hınıs Ağır Ceza Mahkemelerinde "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık", "Nitelikli Dolandırıcılık" suçlarından haklarında hapis cezası ile adli para cezası hükümlüsü 158 çift hakkında beraat kararı verdi.
HÜKÜM GİYENLERE, BERAAT YOLU AÇILDI
SGK, ölen babadan yetim maaşı alabilmek için kocasından anlaşmalı boşanıp aynı evde birlikte yaşamaya devam eden bir kadının ve eski kocasının bu eylemini “nitelikli dolandırıcılık” saymadı. Kurul, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının “nitelikli dolandırıcılıktan mahkûm edilsinler” itirazı reddedildi. Dul ve yetim maaşı için anlaşmalı boşanan ve sayıları gün geçtikçe artan ve SGK’ca aylıkları kesilirken, suç duyuruları üzerine ağır cezada yargılanan boşanmış çiftler hakkında beraat yolunu açmış oldu.
İŞTE YARGITAY’IN ’BERAAT HÜKMÜ’ VERDİĞİ ONAMA KARARI
Daha önce “Boşandığı eşle aynı evde fiilen birlikte yaşama olgusu tespit edilsin” diye beraatları bozan Yargıtay 23. Ceza Dairesi , 18 Haziran 2015’de bu kez oyçokluğuyla beraatları onadı Yargıtay 23. Ceza Daire Başkanı ile Üç Üye’nin verdiği kararda şu görüşlere yer verildi:
" Her hangi bir mahkeme tarafından mutlak butlanla malul bir karar olduğuna hükmedildiği sürece hukuken geçerli olan boşanma kararlarından sonra, eski eşlerin bir arada yaşamasını yasaklayan kanuni bir düzenleme bulunmadığından, boşanmanın hileli davranış olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Kaldı ki, Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesinde, evliliğin en az bir yıl sürmesi ve eşlerin birlikte başvurması ya da, bir eşin diğerinin davası kabul etmesi halinde, evlilik birliğinin temelinden sarsılmış sayılacağı, hâkimin tarafların iradelerini serbestçe açıkladıklarına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumun hususunda taraflarla kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması halinde de boşanmaya hüküm olunacağı vurgulanmaktadır. Olaya bu açıdan bakıldığında zikredilen maddeye göre açılan boşanma davalarında yasa, boşanma gerekçesinin doğruluğunu araştırma hususunda boşanma kararını verecek hâkime araştırma yetkisi vermediğinden, maaş alma amacı ile yapılan boşanmalar dahi hileli davranış olarak vasıflandırılamaz" kararına imza attı.
158 ÇİFTE BERAAT KARARI
Erzurum Ağır Ceza Mahkemeleri’nin boşanan eski karı-koca hakkında verilen ceza hükmü ve adli para cezalarını bozarak ’boşan çiftler’ hakkında Yargıtay 15 ve 23. Ceza Dairesi beraatlarını kesinleştirdi. Yeni içtihat niteliği taşıyan karara göre dul-yetim maaşı için anlaşmalı boşanıp eski eşiyle aynı evde birlikte yaşayan sanıklar ’Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık’ ve ’Nitelikli Dolandırıcılık’ suçlarından beraat edecek. Ancak, SGK’ca maaşlar kesilip geri istenebilecek. Kurul, bu son kararıyla ihtilafın hukuki olduğuna ve nikâhsız yaşamanın kanunda suç olmadığı tespitine de vize verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!