Güncelleme Tarihi:
ERZURUM (AA) - Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, yargı sisteminde dosyaların geçmişe göre artık çok daha kısa sürede sonuçlandığını belirterek, "Artık 3 ayda karar veren hukuk dairelerimiz, 8 ayda karar veren ceza dairelerimiz var. Bu kadar kısa sürede halkımızın, müracaat edenlerin, tarafların başvurularına cevap verilebilmektedir. Biz hem makul sürelerde yargılama hem de adil karar verme noktasındayız. Önemli olan adaletin gerçekleştirilmesi" dedi.
Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığınca Palandöken Kayak Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen "Yargıda Zaman Yönetimi Sempozyumu" için Erzurum'a gelen Yargıtay Başkanı Cirit ve Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Yardımcısı Bilal Uçar ile Erzurum Valisi Altıparmak'a nezaket ziyaretinde bulundu.
Cirit, yargıda zamanın çok önemli olduğunu ve düzenlenen sempozyumun da bu amaca yönelik olduğunu ifade etti.
Türk yargı sisteminde çok uzun süredir devam eden spesifik örneklere karşın davaların artık kısa sürede sonuçlandırıldığını dile getiren Cirit, şunları söyledi:
"Artık 3 ayda karar veren hukuk dairelerimiz var. 8 ayda karar veren ceza dairelerimiz var. Bu kadar kısa sürede halkımızın, müracaat edenlerin, tarafların başvurularına cevap verilebilmektedir. Biz hem makul sürelerde yargılama hem de adil karar verme noktasındayız. Önemli olan adaletin gerçekleştirilmesi. Yapısal bazı değişiklikler gündemde. Bu değişikliklerden sonra istinaf mahkemelerinin de faaliyete geçmesinden sonra daha da istenilen düzeyde kaliteli ve makul sürede adalet sağlanacaktır."
Danıştay Başkanı Güngör de Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, bu ilkenin bir gereği olarak yargılamanın adil ve makul sürede tamamlanmış olması gerektiğini belirtti.
Bu yönde yapılan çalışmalarla makul sürede yargılama ve adaletin gecikmeden tesliminin amaçlandığını aktaran Güngör, şunları kaydetti:
"Bunun için özellikle altyapı hazırlıklarının tamamlanması gerekiyor. Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin bir an önce hayata geçirilmesi, uygulanabilir olması çok önemli. İstinaf sistemiyle yargılamayı bir an evvel başarıyla gerçekleştirmek zorundayız. Bunu gerçekleştirebilirsek hem vatandaş hem devlet huzurlu ve mutlu olacak diye inanıyorum. Adalete güvenen vatandaş, sonucunu kısa sürede alan vatandaş, devletine de güvenir. Güçlü devlet, adalete öncelik ve önem veren devlettir. Dosyamız çok olabilir ama bu dosyaları çözebilecek yetenekli, gayretli, özverili yargı çalışanlarımız da var, yeter ki tıkanan sistemi işler hale getirecek yasal tedbirleri daha fazla gecikmeden alalım. Adalet devletin gücünü gösteren en önemli etkendir."
Erzurum Valisi Altıparmak da ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, yargı mensuplarına çalışmalarında başarılar diledi.