IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2016 18:11
ÖRNEK KİŞİLER PORJESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlatmış olduğu “Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler Projesi” Erzurum’da hayata geçirildi.
Kültür Bakanlığı müsteşarlığınca başlatılan proje kapsamında seçilen beş örnek şahsiyetin hayatının anlatılacağı ‘Medeniyet Köprüsü Beş Şehirli’ adlı panel, Yakutiye Medresesinde düzenlendi.
‘Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler’ projesi kapsamında, yeni neslin tarihini, kültürünü bilerek ve değerlerine sahip çıkarak bugünün gelişen dinamikleriyle harmanlaması ve bütünsel bir bakış açısına sahip olması amaçlanıyor. Yakın geçmişimizden günümüze ışık tutan Ahmet Süheyl Ünver, Ali Fuat Başgil, Ekrem Hakkı Ayverdi, Fethi Genuhluoğlu ve Mahir İz’in eserleri ve kültürümüze kattıkları değerlerin ele alındığı panelde,
Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Servet Tiken, Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Doç. Dr. Celaleddin Karadaş, Fen Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. Hanifi Macit, Fen Edebiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Gül Karpuz katılırken, panelin moderatörlüğünü Kültür ve Turizm İl Müdür vekili Hasan Mazlumoğlu yaptı.
Düzenlenen panele Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Cumhuriyet Baş Savcısı Ahmet Çiçekli, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.
Panelde ele alınan beş ismin ve medeniyetimizde yer alan değerlerin gençler tarafından mutlaka bilinmesi gerektiğini ifade eden Vali Dr. Ahmet Altıparmak, o değerlerin hayatından kendilerine rol model almaları gerektiğini söyledi.
Vali Altıparmak, “Şehriler medeniyetin aynısıdır, medeniyetlerin yansımasıdır. O dönemler öyleydi, şu anki dönemlere baktığımız zaman yeni inşa edilen şehirlerimiz ve şu andaki şehrimiz Erzurum’da dâhil olmak üzere neyin aynasıdır, neyin düşüncesidir? Şehirleri inşa eden insandır. Dolayısıyla şehirlerin inşasını konunu merkezine taşırken insanın inşasını merkeze taşımamız lazım. Dolayısıyla bu beş şahsiyetin adeta damla dalma herkesin, her gencin mutlaka bilmesi gereken ve beş şahsiyetin dışında nice nice şahsiyetlerimizi değerlerimizi hakikaten iyi tanıtmamız lazım. O gençlerin bu şahsiyetlerin yaşantısında ki örnekleri, kendilerine rol model olarak alsın. Şehirlerin inşasında temel unsur olarak değerlerimizi öncelesin. Mimarlarımız, mühendislerimiz, kent planlayıcılarımız, yöneticilerimiz, üniversite hocalarımız, toprak sahiplerimiz, esnafımız, basınımız bir bütün olarak bunu önemsesin. Gelecek nesillere nasıl bir miras bırakacağız ve gelecek nesillerimiz nasıl bir şehir inşa etsin, nasıl bir gelecek inşa etsin diye düşünmemiz ve ona göre projelendirmemiz çalışmamız gerek. Bu beş ismi özellikle hafızalarımıza kaydetmek, gençlerin yaşantılarına örnekler vermek ve yeni değerlerle birlikte birebir tanıtmak. İsim geçtiği zaman ‘buda kim?’ demeden onunla ilgili en azından eserlerini yaşantısını hatırlaması anlamında önem ifade ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.