Güncelleme Tarihi:
ERZURUM, (DHA)Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, “Türkiye'de kişi başına düşen et tüketimi oldukça az. Hem tüketimi normal seviyeye çıkarmak, hem de normal bir fiyattan tüketiciye eti sunmak için bölgede hayvancılığı ayağı kaldırmalıyız. Bu bizim birinci görevimizdir" dedi.
Türkiye'nin ve bölgenin en önemli konularından biri olan hayvancılık, tüm sorunlarıyla masaya yatırıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Öğretim görevlileri, TKDK İl Koordinatörlüğü yetkilileri, Tarım Kredi Kooperatif Birliği Bölge Müdürlüğü yetkilileri,Ziraat Odası Başkanları Damızlık keçi ve koyun Yetiştiriciler Birliği,Besiciler, Mandıracılar, Koyun Yetiştiriciler Birliği Başkanları, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Besici Esnafı, Vali Seyfettin Azizoğlu başkanlığında toplandı.
Hayvancılığın gelişmesi ve kalkınması yönündeki engellerin kaldırılması ile yapılması gereken çalışmaların konuşulduğu toplantı da Vali Azizoğlu, işin erbaplarını tek tek dinledi. Bu toplantı sayesinde sorunun en az yüzde 50 kısmının belirlendiğini ifade eden Vali Azizoğlu, “Şehrin en önemli geçim kaynağı olan hayvancılığın sorunlarını masaya yatırmak için toplandık. Erzurum'un ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Hayvancılığımızın geliştirilmesi, gelir elde edilmesi, hane halkının yüksek gelir elde etmesinin yollarını arayacağız. Bu kapsamda; üniversite, kalkınma ajansımız ve Tarım İl Müdürlüğümüz gerekli çalışmaları yapıyorlar. Biz de dedik ki; çok geniş katılımlı bir toplantı yapıp, konunun taraflarını da bu işe dahil edip, bir fikir -alış verişi yapalım. Erzurum'un dışında Kars, Ağrı gibi şehirleri de ele alalım" diye konuştu.
SAYIDA SIKINTI YOK, GELİRDE SIKINTI VAR
Türkiye ile Hollanda arasında bir kıyaslama yapan Vali Azizoğlu, Türkiye'nin hayvancılık konusunda iyi bir potansiyeli olduğunu söyledi.
Fakat elde edilen gelirde bir dengesizlik olduğuna dikkat çeken Vali Azizoğlu, “Türkiye'nin büyükbaş hayvan potansiyeli 14,5 milyondur. Buradan elde ettiğimiz yıllık gelir 9 milyar dolardır. Hollanda'nın toplam hayvan sayısı 3 milyon 800 bin ama elde ettikleri gelir, 90 milyar Euro'dur. O zaman hayvan sayımızda bir sıkıntı görünmüyor. Elde ettiğimiz gelirde bir sıkıntı var. Ülkemizde tüketici kesimin gelir seviyi ortalama bellidir. Bu yüzden Türkiye'de kişi başına düşen et tüketimi çok az. Hem tüketimi normal seviyeye çıkarmak, hem de normal bir fiyattan tüketiciye kaliteli eti sunmak bizim birinci görevimizdir" dedi.
YILLARDIR SÜRE GELEN BİR PROBLEM
Bu sıkıntının geçmişten beri var olduğunu, her dönem konuşulduğunu dile getiren Vali Azizoğlu, “Konunun tarafları tartışıyor ama çözüm bulunamıyor. Tek yönlü bir problem değil. Bu konunun hayvan ıslahı, beslenmesi, barınması, mera kullanımı, pazarlanması gibi problemleri de var. Bunların hepsini bir araya getirip, bir model oluşturmalıyız. Eğer bunu başarırsak, Doğu Anadolu Bölgesine örnek olur ve kullanılırö diye konuştu.
KATILIMCILAR HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİ KONUSUNDA GÖRÜŞ BELİRTTİ
Konuşmaların ardından Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Ahmet Kılıç, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, Prof. Dr. Mustafa Yaprak, Prof. Dr. Nur Sina Esenboğa, Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Koçyiğit, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı, Prof. Dr. Özgür Kaynar, Prof. Dr. Ekrem Lâçin ve Erzurum Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Bülent Polat konu hakkında görüş belirtti.
Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker ' in de katıldığı toplantıda; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Cengiz Ceylan, Bülent Taş ve Fahri Akman Erzurum'daki hayvancılığın genel yapısı hakkında; katılımcıları bilgilendirdi.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hayrullah İnce, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Emrullah Akpınar, söz alarak görüşlerini belirtti. Daha sonra oda başkanları, kurum yetkilileri, besici esnafı, karşılaştıkları sıkıntıları ve hayvancılığın gelişmesi konusundaki fikirlerini ortaya koydu.
FOTOĞRAFLI
.