IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 19:24
SEKMEN 2015 YILINI DEĞERLENDİRDİ
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Türkiye’nin zirve şehri Erzurum’un 2016 yılında daha büyük bir kalkınma ve yatırım seferberliğine tanık olacağını ifade ederek, “Rüya şehir Erzurum, 2016’da ülkemizin her alanda en gelişmiş illeri arasında yer alacak” dedi.
2016’nın hayırlara vesile olmasını temenni eden Başkan Sekmen, 2015’te şehrin her alanda değişim ve dönüşümü bütün katmanlarında yaşadığını hatırlattı. Sekmen, “İslam’ın kilidi bu mübarek şehirde ‘Tek Sevdamız Erzurum’ diyerek ekonomide, eğitimde, istihdamda, üretimde, mahalli hizmetlerde, tarım ve hayvancılıkta, kırsal kalkınmada, sanatta, sporda, kültürde kısacası hayatın içerisinde yer aldık” diye konuştu. 2015 yılında Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde yaptığı hizmetlere ana hatlarıyla değinen Başkan Sekmen, şu değerlendirmeyi yaptı: “Erzurum Büyükşehir Belediyemizin her birim ve kademesinde görev yapan ekibimiz bir yıl boyunca büyük bir özveriyle çalıştı. Bakınız bu süre boyunca il geneline 313 bin 932 ton asfalt döktük. 195 bin 131 metrekare beton parke döşemesi, 65 bin 793 metre bordür dizimi, 37 bin 444 metre andezit bordür dizimi, 59 bin 557 metrekare andezit kaplama, 138 bin 585 ton plentmiks alt temel serimi, 27 bin 437 ton yama yapıldı. 170 İmam Evi ve Köy Konağı’nın yapım ve tadilatı gerçekleşti. 2015’te 850 bin mevsimlik çiçek, 275 bin lale, 30 bin süs lahanası ve 8 bin ağaç toprakla buluşturuldu. 127 bin 623 metrekare hazır rulo çim serimi, 159 bin 570 metrekare çim tohumuyla çimlendirmeyle 123 bin 232 can suyu hattı yapıldı. Kırsalda ise 772 kilometre stabilize yol, 586 kilometre birinci ve ikinci kat asfalt, 34 kilometrelik yola bitümlü sıcak karışımlı asfalt, 362 kilometrede de yol onarım ve genişletmeyle 43 menfez ve 4 bin 247 metre istinat duvarı çalışması gerçekleşti. 1644 kilometre arazi ve yayla yolu inşa edildi. 36 sulama tesisi ve 41 hayvan içme suyu ve sulama göletiyle ilimizde tarım ve hayvancılığa destekte bulunuldu.” Başkan Mehmet Sekmen, proje ve yatırımlar konusunda 2015’in reform niteliğinde geçtiğini vurguladı. Sekmen, şunları kaydetti: “1099 eğitim yuvası baştan aşağı onarıldı. Merkez ve diğer ilçelerimizde 11 Bilgi Evi’nin temeli atıldı. ‘Çılgın proje’ olarak adlandırılan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı ile Fuar ve Kongre Merkezi’nin yapımına başlandı. İlçe ve kent merkezlerinde ‘Prestij Caddeleri’ projesiyle şehir estetiğine farklı bir perspektif kazandırıldı. Enerji ve aydınlatma hizmetlerinde 23 milyon 140 bin 403 lira kaynak sağlandı. Atıksu Arıtma Tesisi ile Et ve Et Ürünleri Entegre Tesisi yatırımı tamamlandı. Erzurumspor Tesisleri’nin temeli atıldı. Canlı Hayvan Borsası için ihale ve yer teslimi işlemi tamamlandı. İlçelerde canlı hayvan pazarlarının inşaatları başladı.”
ŞEHİRCİLİKTE MEDENİYET VE TARİH VURGUSU
Şehircilikte medeniyet ve tarih vurgusuna önem verdiğini vurgulayan Sekmen, şöyle devam etti: “Şehrimizde bulunan 18 tarihi tescilli Erzurum Evi koruma altına alınarak restorasyonu başladı. Kentte koruma amaçlı İmar Planı yapıldı. Tortum Gölü Koruma Amaçlı İmar Planı, Palandöken ilçesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, Tortum ve Pazaryolu ilçelerinin 1/1000 ve 1/5000 ölçekli plan çalışması ile kentsel dönüşüm ve gelişim alanlarından; Gölbaşı, Kavakkapı, Kazım Yurdalan, Veyis Efendi-Taşmescit, Kale Çevresi, Rabia ana, Mumcu, Çırçır, Hasan-ı Basri, Palandöken Caddesi, Habib Efendi, Palandöken 3.Etap, Şehitler, Eski Hayvan Pazarı alanlarının 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapıldı. 90 inşaat kontrol edildi, 78 adet parsel bazında jeolojik etüt arazi ve rapor kontrolü, 418 tarihi eserin envanter çalışması yapıldı. Tarihi cephanelik ve Yusuf Ziya Paşa Köşkü’nde ihya çalışmaları başladı. Kültür Yolu Projesi’nin Birinci Etap Çalışmaları sürüyor. Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanları (KDGPA) olan Gölbaşı, İstasyon ve Kazım Yurdalan’da 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlandı. Çırçır, Rabia Ana, Tortum, İspir, Aşkale ve Palandöken 3. Etap KDGPA ile ilgili kentsel dönüşüm projesi kapsamında sınırlar belirlenen yerlerde uygulama imar planı çalışmaları sürüyor. Erzurum’da 612 hektar alan ölçüldü.” Emlak ve istimlak konusunda yapılan çalışmalara değinen Başkan Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasan-i Basri Mahallesi’nde ve Yıldızkent’te bulunan sosyal konutların tapuları hak sahiplerine verildi.
Üçküme Evler’de arsa üzerinde bulunan kurum hacizleri kaldırıldı. Kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırmaya 1 yılda 53 milyon 948 bin 686 lira kaynak sağlandı. İl merkezindeki eski mahallelerimizde kamulaştırma çalışması sürüyor. Soğuk Çermik Mahallesi’nde 650 dosyanın belediyemiz adına tapu tescil işlemi gerçekleştirildi.”
KÜLTÜR ŞEHRİ ERZURUM
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan kadim şehir Erzurum’un kültür ve sosyal çalışmalarla Erzurum belediyecilik tarihinde önemli hizmetlere mührünü vurduğunu belirtti. Başkan Sekmen, şöyle konuştu: “Panel, konferans, konser, kültür ve sanat etkinlikler ve projelerle halkımızın sosyal ihtiyaçlarını karşıladık. Şehrin örf, adet ve gelenekleri sanatsal programlarla halkımızın beğenisine sunuldu. Tiyatro ve gösteri sanatlarıyla Erzurum akşamlarını toplumsal hafızamıza nakşedildi. ‘Vefa’ temalı aktivitelerle önemli gün ve gecelerde mümtaz şahsiyetler anıldı. Halk edebiyatımızın birbirinden kıymetli değerleri şehrimizin manevi ruhuna uygun bir şekilde sanatla bütünleştirildi. Milli ve dini günlerde önemli organizasyonlara imza atıldı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu ile yerli oyunlarla tiyatro severlere ulaşıldı. Okullarımızda öğrenim görev lise son sınıf öğrencilerine üniversiteye hazırlık setleri dağıtıldı. İl genelinde bulunan 11 ESMEK şubesiyle sektörlere ara elaman yetiştiriyoruz. ESMEK ve engelli birimimiz 1 yılda 34 önemli projeyi hayata geçirdi.”
BÜYÜKŞEHİR’İ 1 YILDA 230 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ
Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ni 1 yılda yaklaşık 230 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlattı. Beyaz Masa birimi vasıtasıyla sorunların anında çözüldüğünü ifade eden Sekmen, şunları kaydetti: “Beyaz Masa birimine 1 yılda 169 bin 222 kişi müracaat etti. Bu süre zarfında kurumumuza gelen 14 bin 990 dilekçe hakkında işlem yapıldı. Toplam 2589 BİMER ve web adreslerimize gelen başvurular incelenip, sonuçlandırıldı. Yine Beyaz Masa Engelli Birimi’ne gelen 2392 talebin 2135’i sonuçlandırıldı. Beyaz Masa Kariyer Merkezi’ne gelen ve özel sektöre yönelik 4780 iş talebi değerlendirildi. Kurumumuz tarafından kullanılan ve elektronik sisteme dâhil olan 5791 istek, talep ve şikâyet hakkında işlem başlatılıp, ilgili birimlere yönlendirildi.” Teknolojiyi yakından takip eden Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin 2015’te internette Türkiye birincisi olduğunu anımsatan Sekmen, “İlimizde belirlenen noktalarda ücretsiz internet kullanımını esas alan Wİ-Fİ hizmetinin altyapısı sağlandı. Web sayfamızla internet kullanıcılarına şehirle alakalı bilgiler aktarıldı. Belediyemizin 360 Sanal Tur Projesi sayesinde şehrimizin gözde yerleri, kültür mekânları ve turizm değerlerimizi tanıtıyoruz. Yine 444 16 25 numaralı Çağrı Merkezi ile vatandaşlarımıza 7/24 hizmet vermekteyiz” diye konuştu. Sekmen, Muhtarlık Bilgi Sistemi’ne gelen 415 talebin anında değerlendirildiğini, ilgili daire başkanlığının muhtarlarla birebir görüştüğünü kaydetti.
ULAŞIMDA YENİ DÖNEM
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ulaşım hizmetlerinde Erzurumluların yeni hizmetlere tanık olduğunu ifade etti. Başkan Sekmen, şunları bildirdi: “İstasyon Mahallesi’ndeki Sevk İdare Merkezi ile ulaşım hizmetlerinde kalite standardı elde edildi. Yolcu yoğunluğu nedeniyle 30 adet 12 metrelik doğalgazlı otobüs ve 10 adet de 9 metrelik dizel otobüsü ulaşım ağına dâhil edilecek. Bir yıl içinde belediye ve halk otobüslerinde engellilere yönelik özel rampalar yapıldı. 45 belediye 135’te özel halk otobüsü olmak üzere araçlara bilgilendirme tabelaları konuldu. Yaz ve kış mevsimlerinde kullanılan akıllı durak sayısı 2015’te 10’dan 22’ye çıkarıldı. Ocak 2016’da bu rakam 42’ye çıkarılacak.
Şehir içi toplu taşıma denetim sistemi yeni bir yönetmelikle revize edilerek, denetim otomasyon sistemine bağlandı. Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından Erzurum il sınırları dâhilinde ulaşım ve trafikle ilgili 144 karar alınarak yürürlüğe konuldu. 31 kavşakta düzenleme yapıldı, yeşil dalga uygulaması artırıldı. 96 tonluk boya kullanılarak yol çizgi çalışması yapıldı. 627 adet plakalara yönelik uygunluk belgesi tanzim edildi.”
“EKİPLERİMİZ BÜTÜN TEÇHİZAT VE DONANIMA SAHİPTİR”
Sekmen, kurumdaki bütün çalışanların gerekli bilgi, birikim, teçhizat ve yeterli bir donanıma sahip olduğunu ifade etti. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Belediyesi olarak çağın her türlü teknoloji ve donanımına sahip İtfaiye Teşkilatımız bünyesinde su üstü ve su altı arama kurtarma birimi kurduk. Yine doğal afetlere yönelik kurulan kurtarma timi her türlü olaylara yönelik gerekli teçhizata sahiptir. Bütün bu donanıma sahip olan İtfaiye teşkilatı 1 yılda 5 milyon 247 bin 500 lira maddi zarara yol açan 1650 ev, iş yeri, araç ve ot yangınına müdahale etti. 67 trafik kazası ve diğer olaylarla birlikte 57 vatandaşımız kurtarıldı. 150 kurum, kuruluş ve özel sektöre yönelik yangın eğitimi verildi.” Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Zabıta Dairesi Başkanlığı’nın 1 yılda 2840 istek ve şikâyeti değerlendirdiğini ifade eden Sekmen, “5216 Sayılı Kanunu’nun 7. Maddesi’nin (K) bendince Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili olduğu veya işlettiği alanlarda zabıta hizmetleri 7/24 esasına göre aksatmadan yerine getirildi. Vatandaşlarımızın 444 16 25 numaralı Çağrı Merkezi ve ALO 153 telefonlarına gelen istek, talep ve şikâyetler anında değerlendirildi. Ruhsatlandırma, dilenci şikâyeti, görüntü ve gürültü kirliliği, büfe talebi, kaldırım işgali, seyyar satıcılar, yer izni, istek talep, yol işgali, hava kirliliği, kamu mallarına zarar verme konularına anında müdahale edilerek, çözüm odaklı çalışma sistemi hayata geçirildi. Kontrol ve denetimlerle birlikte 13 hizmet koluna gelen 2840 istek, talep ve şikâyetin çözümü noktasında yüzde 100 başarı elde edildi” şeklinde konuştu. Başkan Sekmen, araç bakım, onarım ve atölye çalışmalarına dikkati çekerek, “Bu alanda görev yapan toplam 138 personelle araç bakım ve onarımda 5637, elektrik servisi hizmetlerinde 687, marangoz işlerinde 268 ve imalat bölümü 460 iş olmak üzere 1 yılda toplam 7052 iş gerçekleştirildi” dedi.
ERZURUM EKONOMİSİNE SUNULAN KATMA DEĞERLER
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanlığı’na bağlı ERTANSA A.Ş., ERKONUT A.Ş., PALANDÖKEN A.Ş., KÜLTÜR A.Ş., SPOR A.Ş., ÇETAŞ A.Ş., ESKER A.Ş. ve ENERJİ A.Ş. ile birlikte şehir ekonomisine katma değer sağlandığını kaydetti. Ekonomi, istihdam ve üretimde önemli yatırımların Erzurum’a kazandırıldığını hatırlatan Başkan Sekmen, şunları kaydetti: “Şehrimizin ekonomisine yön veren ERTANSA, istihdam alanı açmanın yanında kültüre de önem vermiş ve Erzurum Bakırı adı altında markalaşmaya gitmiştir. Erzurum Bakırı ve akabinde geliştirilen projeyle birlikte Erzurum Ambalaj Atölyesi kuruldu. Artan fiyatların önüne geçmek adına Erzurum Halk Ekmek yeniden yapılandırıldı ve ekmek fiyatları halkın alım gücüne indirildi. Bir aile dayanışması ve mükemmeliyetçiliği içerisinde iletişim odaklı yönetim yapısına sahip olan ERTANSA, hayata geçirdiği kurumsal ve etik değerlerle iş dünyasındaki diğer kurum, kuruluş ve özel sektöre örnek teşkil etti. Kentsel dönüşümde önemli çalışmalara imza atan ERKONUT A.Ş. ile birlikte vatandaşlarımızı konut sahibi yapmakta oldukça kararlıyız. Çalışmalar kapsamında Gölbaşı Mahallesi’nde kentsel dönüşüm ve değişim çalışmalarında 23 dönümlük alanın, 17 dönümlük kısmı tamamlandı. Toplam 280 dairenin 84 tanesinin kaba inşaatı hızla devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Veyis Efendi Mahallesi’nde bulunan riskli binalar yıkılarak yerine 132 daireden oluşan bir site planlandı ve projesi hazırlanarak ruhsat aşamasına getirildi. Kentsel dönüşüm ve değişim kapsamında Hasan-i Basri Mahallesi’nde, 1. etapta 22 dönümlük alan temizlenerek, modern ve yaşanabilir siteler planlandı ve projeleri tamamlandı. Şehrimizde ilçe ve mahallelerdeki muhtelif okul, cami, taziye evleri ve maddi durumdan yoksun olan vatandaşlarımızın metruk hale gelmiş evleri onarıldı.” “Üreten bir şehir ve güçlü ekonomi” felsefesini şiar edinen Başkan Sekmen, “Kurumumuz bünyesinde bulunan Palandöken A.Ş. ile birlikte 120 bin metrekare beton parke taşı ve bordür, 65 bin metrekare andezit kaldırım ve tretuvar, 40 bin metre bordür, 43 bin metrekare beton parke taşı, 8000 metre bordür ve 13 ton asfalt üretimi yapıldı” diye konuştu. ESKER A.Ş. bünyesinde deri üretiminin yapıldığını ifade eden Başkan Sekmen, “ESKER A.Ş. bünyesinde Deri Ürünleri İmalat Tesisi kuruldu. Deri ürünleri kapsamında Antalya Yöreks ve İstanbul Uluslararası Genç İşadamları Kongresi’nde yer alındı. İlçelerin yöresel kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda istihdam ve üretime yönelik projeler yapıldı. Peyzaj, tadilat, bakım ve onarım alanlarında önemli çalışmalara imza atıldı” şeklinde konuştu.
HİZMETLERDE VATANDAŞ MEMNUNİYETİ
Sekmen, kurum hizmetlerinde vatandaş memnuniyetinin önemine dikkati çekti. “Doğumdan ölüme kadar hayatın içerisindeyiz” diyen Sekmen, şöyle konuştu: “Erzurum Büyükşehir Belediyesi Hayır Çarşısı ile büyük bir iyilik hareketi başlattı. Yaklaşık 1260 aileye Büyükşehir’in yardım eli uzatıldı. Ailelere gıda, giyim, eşya ve yakacak yardımı yapıldı. Mezarlık hizmetlerinde vatandaşlarımızdan büyük bir memnuniyet aldık. Garipler Mezarlığı ve diğer peyzaj çalışmalarıyla şehir mezarlığı modern hale getirildi. Abdurrahman Gazi Türbesi’nde Hatıra Ormanı oluşturuldu. Dini gün ve gecelerde izzet ve ikramlarda bulunuldu. İl dışı ve şehir genelinde 1095 cenaze nakil işlemi yapıldı. Vatandaşlarımıza ayni ve nakdi yardımlar gerçekleştirildi.” Erzurum Büyükşehir Belediye Meclisi ve gerçekleştirilen yazışmalara da dikkati çeken Başkan Sekmen, “2015’te 11 meclis toplantısında 52 oturum yapıldı ve şehrimizle alakalı bu toplantılarda 668 meclis kararı alındı. Yazı İşleri Şube Müdürlüğü’müzce 11 bin 534 gelen evrak kayda alındı. Doğu Anadolu Belediyeler Birliği faaliyetleri kapsamında Belediye Mevzuatı ile ilgili seminer ve toplantılar düzenlendi” dedi.
ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 ve ISO 10002:2014 BELGELERİ
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Büyükşehir’in yaptığı hizmetlerin ISO Belgeleriyle tescillendiğini vurguladı. Başkan Sekmen, şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyemiz, 2015’te ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 ve ISO 10002:2014 belgelerini almaya hak kazandı. Atatürk Üniversitesi ile yapılan protokolde özel öğrenci statüsü ile personelimizin yüksek lisans ve doktora yapma hakkı elde edildi. 2015 yılında İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı tarafından 700 şoföre sertifikalı eğitim programı uygulandı. Çalışanlarımıza ekip ruhu, resmi yazışma, etkili iletişim, diksiyon, büro yönetimi, stres yönetimi ve öfke kontrolü ve diğer hizmetlerle ilgili eğitim verildi. Ayrıca kurumsal Check Up çalışması gerçekleştirildi. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince hizmet binası ve şantiyelerimizde iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde gerekli çalışmalar hayata geçirildi.”
SPORDA MARKA ŞEHİR: ERZURUM
Başkan Mehmet Sekmen, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğü, Spor A.Ş. ve KÜLTÜR A.Ş. tarafından ayrı ayrı düzenlenen ulusal ve uluslararası spor organizasyonları ve Winterfest Erzurum 2015 ile şehrin sporda marka bir şehir haline geldiğini ifade etti. Sekmen, “1 yılda yapılan 23 ulusal ve uluslararası dev organizasyon ve Kış Festivali ile Erzurum dünyaya duyuruldu. Yarı maraton, tenis, karate, güreş, futbol, sürat pateni, dağcılık, kızak, kayak, yaz spor okulları, buz hokeyi, kış sporları, kick boks ve salon sporlarında önemli organizasyonlarla sporda zirveye ulaştık. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile birlikte şehrimiz; yatırım ve yerel hizmetlerde, ekonomide, eğitimde, turizmde, kültürde, sanatta ve sporda kısacası hayatın içerisinde yer alarak yaygın ve yerel medyada 1 yıl boyunca önemli bir yer edindi” dedi.
“ÇEVRE VE DOĞA DOSTUYUZ”
Başkan Sekmen, Büyükşehir’in çevre ve doğa dostu bir kurum olduğunu anımsatarak, “Yeşil bir Erzurum” için önemli hizmetlerin hayata geçtiğini söyledi. Sekmen, şu görüşlere yer verdi: “Çevre faaliyetlerimiz kapsamında bir yılda 132 bin 892 ton evsel atık depolandı. 2 milyon 107 bin 36 ton geri dönüşüm ayıklandı. Erzurum ve Tunceli, Erzincan, Bayburt, Bingöl, Ardahan ve Kars illerinden toplam 1 milyon 637 bin 838 ton tıbbı atık toplanıp sterilize edildi. 132 bin 465 ton hafriyat bertaraf edildi. İlçeler ve köylere 1853 sıvat dağıtıldı. Bin 866 kedi ve köpek koruma altına alındı. İl genelinde 139 bin 742 metrekare alanda ilaçlama gerçekleştirildi. Kurban Bayramı’nda şehir genelinde 11 mobil mezbaha kuruldu. 428 personel ve 54 araçla 100 kilometrelik ana arter, 3 bölgede 2 bin 350 sokak ve 49 ana caddede bir yıl boyunca 6 bin konteynerlik temizlik çalışması yapıldı.”
ALT VE ÜSTYAPI
Başkan Mehmet Sekmen, bir yılda il genelinde alt ve üstyapıda reform niteliğinde hizmetlerin hayata geçtiğini bildirdi. Sekmen, “Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’müz toplam 803 personel ve 169 araçla şehrimizin alt ve üstyapısında önemli çalışmalara imza attı. Yaklaşık 32 milyonu ilçeler olmak üzere toplam 51 milyonluk yatırımla geçen yıl 120 bin 530 abonemize hizmet verildi. 45 milyon 997 bin 244 metreküplük su kullanımının yaşandığı şehrimizde 258 bin 847 metre su şebeke hattı yapıldı. Yine geçen yıl toplam 116 bin 893 metre kanal şebeke hattı yapımı gerçekleşti. 2015’te 28 bin 721 su ve kanal arızasına müdahale edildi. Alt ve üstyapıyla ilgili 54 proje hayata geçirildi. Söz konusu yatırımların yüzde 90’ı tamamlandı” dedi.